Ogromny kredyt zaufania. Pożyjemy zobaczymy... Mam nadzieję, że PO będzie miało nieco łagodniejsze i " mądrzejsze" oblicze niż PiS. Ciekawi mnie natomiast, co zrobi prezydent RP.
|
|
"Andrzeja Leppera i Romana Giertycha nie zobaczymy w Sejmie najbliżej kadencji."Bogu dzieki! I jeszcze lepiej byloby ich juz wcale i nigdy nie ogladac!!!
|
|
A nie mozna prezydenta odwolac wiekszoscia 80% glosów ;-) ?
|
|
To jest ciekawy sposób na odsunięcie od władzy osoby na wysokim stanowisku, wybranej w demokratycznych wyborach. Procedura impeachmentu polega zwykle na powołaniu specjalnej komisji parlamentarnej, która przeprowadza dochodzenie. Komisja uzyskuje zazwyczaj prawo przesłuchiwania świadków oraz wglądu w materiały źródłowe. Wyniki dochodzenia ogłaszane są na forum parlamentu, który podejmuje decyzję o ewentualnym odsunięciu oskarżonego od urzędu i pozbawienia go immunitetu. W takim wypadku możliwe staje się postawienie oskarżonego przed zwykłym sądem.U nas nie ma tradycji parlamentarnej działającej na zasadzie polityki impeachmentu. Jest jednak Trybunał Stanu - i to jest jedyna chyba możliwość usunięcia prezydenta, jeśli ten oczywiście będzie wykazywał ogromną niechęc do współpracy z partią rządzącą.
|
|
Good job, Donald :)
|
|
Ach, wobec tego nie mam watpliwosci, ze nasz szanowny jeszcze-prezydent juz da Trybunalowi ku temu powody...
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|