Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

samozatrudnianie

Utworzony przez mannak, 11 lipca 2018 r. o 10:13
Zastanawiam sie nad samozatrudnieniem się, ktoś ma z Was doświadczenie w tym temacie i coś podpowie. Jak to wygląda od strony formalnosci i kosztów?
Odpowiedz
Teoretycznie zakładasz firmę za darmo. Ale w praktycę radzę kogoś upoważnić do biegania po urzędach, kiedyś kosztowało mnie to 50 zł w tax care, a miałam problem z głowy. Co do późniejszych kosztów to musisz liczyć ZUS, przez pierwsze 2 lata jest niższy, podatki w zależności od zarobków. No i koszty takie jak księgowość, tu jest spora rozbieżność. Ja płacę 99 zł, nadal w tax care od początku, a znajomy już ponad 250 zł w jakimś biurze rachunkowym w swoim mieście. No a reszta, to kwestia indywidualna.
Odpowiedz
taxcare ma darmowy kalkulator w którym możesz sprawdzić czy opłaca ci się przejśc na samozatrudnienie ***s://promocje.taxcare.pl/sm/ksiegowosc/1806-kalkulator/
Odpowiedz
wracam po czasie, firma założona, pierwsze koty za płoty, skorzystałem z pomocy tax care, dzięki temu szybko przebrnąłem przez najgorsze czyli papierologię, powoli firma się rozkręca oby tak dalej. Dostałem też na start darmowe pakiety it i prawny przez 3 miesiące.
Odpowiedz
Jeżeli miałbyś jakieś problemy to mozesz sobie ewentualnie wejsc na ***s://poradnikpracownika.pl . Mysle ze znajdziesz tam kilka praktycznych porad
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...