Romans, przygoda - bez odpowiedzialności i zobowiązań?
|
|
Miło, łatwo i przyjemnie? A jeśli przyjdzie choroba, ciężka, śmiertelna?
|
|
Hedonizm (gr. ἡδονή, hedone, "przyjemność", "rozkosz") – pogląd, doktryna, uznająca przyjemność, rozkosz za najwyższe dobro i cel życia, główny motyw ludzkiego postępowania. Często mylone z epikureizmem, gdzie unikanie cierpienia i bólu jest głównym warunkiem osiągnięcia szczęścia. (Wikipedia)
|
|
Pismo Święte mówi - Dom zbudowany na skale i dom zbudowany na piasku (Mt 7, 21-29).
Każdego więc, kto tych słów moich słucha i wypełnia je, można porównać z człowiekiem roztropnym, który dom swój zbudował na skale. Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i uderzyły w ten dom. On jednak nie runął, bo na skale był utwierdzony. Każdego zaś, kto tych słów moich słucha, a nie wypełnia ich, można porównać z człowiekiem nierozsądnym, który dom swój zbudował na piasku. Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i rzuciły się na ten dom. I runął, a upadek jego był wielki.
|
|
Zatem jakim człowiekiem jestem, roztropnym czy nierozsądnym? To ważne, nie tylko tu i teraz w doczesności, to ważne ze wzglądu na wieczność. I nie mów, że nie mówiłem.
|
|
Człowiek nie jest tylko ciałem. To znacznie coś więcej. Po co więc wybierać drogę zubożenia - degradacji?
|
|
Warto wybierać wartości nieprzemijające, bo tylko dzięki nim wzrastamy, tylko one nas ubogacają. A my jesteśmy tego warci. Proste!
|
|
Zanim więc zgrzeszysz, pomyśl...7 razy!
|
|
Przypowieść o synu marnotrawnym (Łk 15,11-32) - Zachęcam.
|
|
Lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć. I dać widzić się za nos.
|
|
Módlmy się: W intencji wszystkich zagubionych, z prośbą o nawrócenie. W intencji samotnych, z prośbą o dobre, mądre i wartościowe relacje - Jezu, Ty się tym zajmij!Amen.
|
|
Jeśli się pogubiłeś i nie wiesz co robić ze sobą i ze swoim życiem...pierwszym krokiem do naprawy jest uświadomienie sobie tego. Idż do Jezusa, upadnij na kolana przed Najświętszym Sakramentem i módl się całym sercem. On odpowie, czekaj cierpliwie. Proś też Matkę Bożą o wstawiennictwo. Jezu, ufam Tobie
|
|
Zrób coś dobrego i pożytecznego w życiu, np. wolontariat, tak bez zarobku, bezinteresownie. Dobro popłaca, przekonasz się.
|
|
Lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć. I dać wodzić się za nos.
|
|
Módlmy sie: Panie Jezu, proszę, udziel mi potrzebnych łask, abym był człowiekiem roztropnym i chroń mnie od ludzi nierozsądnych. Amen.
|
|
Módlmy się: Panie Jezu, proszę, udziel mi potrzebnych łask, abym był człowiekiem roztropnym i chroń mnie od ludzi nierozsądnych. Amen.
|
|
PRZYPOMNIENIE - Drugi człowiek to nie jest przedmiot, rzecz, zabawka. To żywa istota zasługująca na szacunek i godne traktowanie. Amen.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|