Uzdrowienie trędowatego (Mk 1,40-45). Trędowaty przyszedł do Jezusa i upadając na kolana, prosił Go: „Jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić”. Zdjęty litością, wyciągnął rękę, dotknął go i rzekł do niego: „Chcę, bądź oczyszczony”. Natychmiast trąd go opuścił i został oczyszczony.
Jezus surowo mu przykazał i zaraz go odprawił, mówiąc mu: „Uważaj, nikomu nic nie mów, ale idź, pokaż się kapłanowi i złóż za swe oczyszczenie ofiarę, którą przepisał Mojżesz, na świadectwo dla nich”.
Lecz on po wyjściu zaczął wiele opowiadać i rozgłaszać to, co zaszło, tak że Jezus nie mógł już jawnie wejść do miasta, lecz przebywał w miejscach pustynnych. A ludzie zewsząd schodzili się do Niego.
|
|
„Jeżeli chcesz…”
Opis spotkania Syna Bożego z trędowatym podkreśla pełną ufności prośbę chorego: „Jeżeli chcesz…” (Mk 1, 40). Jakby chciał przez to powiedzieć: „Wiem, kim jesteś, posłanym przez Boga, aby dźwigać nasze boleści, obarczyć się naszym cierpieniem (por. Iz 53, 4). W Tobie uznaję Mesjasza, na którego mogę przerzucić całe cierpienie, które przenika moje ciało i duszę”. Jezus ulitował się nad nim. Wszedł w jego położenie, aby go z niego wydobyć, wyzwolić. Uzdrawiająca moc Zbawiciela wyraża się w prostym dotyku. Jezus przychodzi, aby wszystko uczynić prostsze. Nawet jeśli skomplikowało ci się życie, dla Jezusa nie jesteś stracony. Wystarczy, że z wiarą rzucisz się do Jego stóp. On da ci moc zaufania Mu we wszystkim. Wtedy nie będziesz się dziwił, że radość jest po to, aby się nią dzielić z innymi.
Módlmy się: W Tobie, Panie, uznaję moc uzdrowienia mnie z wszelkiego zła, które nie pozwala mi oddać się Tobie całkowicie. Daj mi pragnienie szczęścia, które znajdę tylko w Tobie. Amen. Edycja Świętego Pawła
|
|
Zachować wierność Bogu (Hbr 3,7-14). Bracia:
Postępujcie, jak mówi Duch Święty: „Dziś, jeśli glos Jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych jak w buncie, jak w dzień kuszenia na pustyni, gdzie kusili Mię ojcowie wasi przez wystawianie na próbę, chociaż widzieli dzieła moje przez czterdzieści lat. Gniewałem się przeto na to pokolenie i powiedziałem : «Zawsze błądzą w sercu, oni zaś nie poznali dróg moich»; toteż przysiągłem w gniewie moim: «Nie wejdą do mego odpoczynku»”.
Uważajcie, bracia, aby nie było w kimś z was przewrotnego serca niewiary, której skutkiem jest odstąpienie od Boga żywego, lecz zachęcajcie się wzajemnie każdego dnia, póki trwa to, co „dziś” się zwie, aby żaden z was nie uległ zatwardziałości przez oszustwo grzechu.
Jesteśmy bowiem uczestnikami Chrystusa, jeśli pierwotną nadzieję do końca zachowamy silną.
|
|
Słysząc głos Pana serc nie zatwardzajcie.
Przyjdźcie, uwielbiajmy Go padając na twarze,
zegnijmy kolana przed Panem, który nas stworzył.
Albowiem On jest naszym Bogiem,
a my ludem Jego pastwiska i owcami w Jego ręku.
Obyście dzisiaj usłyszeli głos Jego: +
„Niech nie twardnieją wasze serca jak w Meriba,
jak na pustyni w dniu Massa,
gdzie Mnie kusili wasi ojcowie,
doświadczali Mnie, choć widzieli moje dzieła.
Przez lat czterdzieści to pokolenie wstręt we Mnie budziło +
i powiedziałem: «Są ludem o sercu błądzącym
i moich dróg nie znają».
Przeto przysiągłem w gniewie,
że nie wejdą do mojej krainy spoczynku”.
(Ps 95,6-7.8-9.10-11)
|
|
Jezus głosił Ewangelię o królestwie
i leczył wszelkie choroby wśród ludu. (Mt 4,23)
|
|
Jezus głosi Ewangelię o królestwie
i leczy wszelkie choroby wśród ludu.
|
|
Módlmy się: Z prośbą o nawrócenie i przemianę przewrotnych serc niewiary, której skutkiem jest odstąpienie od Boga żywego. Amen.
|
|
Módlmy się: Boże Ojcze, uwolnij nas od błądzenia w sercu, i daj nam poznać drogi Twoje. W łaskawości swojej odstąp od gniewu i przebacz, abyśmy mogli wejść do Twego odpoczynku. Daj się przebłagać ludowi swojemu. Amen.
|
|
Módlmy się: Panie nasz i Boże, bardzo skomplikowało nam się życie, lecz dla Ciebie nie jesteśmy straceni. Z wiarą rzucamy się do Twoich stóp i błagamy daj nam moc zaufania Ci we wszystkim. Amen.
|
|
Radość jest po to, aby się nią dzielić z innymi.
|
|
Uzdrawiająca moc Zbawiciela wyraża się w prostym dotyku. Jezus przychodzi, aby wszystko uczynić prostsze.
|
|
Módlmy się: Mój Zbawicielu posłany przez Boga, aby dźwigać nasze boleści, obarczyć się naszym cierpieniem (por. Iz 53, 4), w Tobie uznaję Mesjasza, na którego przerzucam całe cierpienie, które przenika moje ciało i duszę. Jezu ulituj się nade mną. Bądź uwielbiony. Amen.
|
|
Módlmy się: Z wdzięcznością za wszystkich, którzy zostali oczyszczeni. Bogu niech będą dzięki!
|
|
Nie wolno się gniewać: gniew, jak bumerang, wraca do tego, co go cisnął.
Maria Rodziewiczówna
|
|
Zamiast wad - cnoty!
Dlatego odrzuciwszy kłamstwo: niech każdy z was mówi prawdę do bliźniego, bo jesteście nawzajem dla siebie członkami. Gniewajcie się, a nie grzeszcie: niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce! Ani nie dawajcie miejsca diabłu! Kto dotąd kradł, niech już przestanie kraść, lecz raczej niech pracuje uczciwie własnymi rękami, by miał z czego udzielać potrzebującemu. Niech nie wychodzi z waszych ust żadna mowa szkodliwa, lecz tylko budująca, zależnie od potrzeby, by wyświadczała dobro słuchającym. I nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia. Niech zniknie spośród was wszelka gorycz, uniesienie, gniew, wrzaskliwość, znieważenie - wraz z wszelką złością. Bądźcie dla siebie nawzajem dobrzy i miłosierni! Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie. ( Ef 4, 25 - 32)
|
|
Chrześcijanin - nowym człowiekiem.
To zatem mówię i zaklinam [was] w Panu, abyście już nie postępowali tak, jak postępują poganie, z ich próżnym myśleniem, umysłem pogrążeni w mroku, obcy dla życia Bożego, na skutek tkwiącej w nich niewiedzy, na skutek zatwardziałości serca. Oni to doprowadziwszy siebie do nieczułości [sumienia], oddali się rozpuście, popełniając zachłannie wszelkiego rodzaju grzechy nieczyste. Wy zaś nie tak nauczyliście się Chrystusa. Słyszeliście przecież o Nim i zostaliście pouczeni w Nim - zgodnie z prawdą, jaka jest w Jezusie, że - co się tyczy poprzedniego sposobu życia - trzeba porzucić dawnego człowieka, który ulega zepsuciu na skutek zwodniczych żądz, odnawiać się duchem w waszym myśleniu i przyoblec człowieka nowego, stworzonego według Boga, w sprawiedliwości i prawdziwej świętości.
( Ef 4, 17 - 24)
|
|
O ŻYCIE ZGODNE Z POWOŁANIEM.
O zachowanie jedności.
A zatem zachęcam was ja, więzień w Panu, abyście postępowali w sposób godny powołania, jakim zostaliście wezwani, z całą pokorą i cichością, z cierpliwością, znosząc siebie nawzajem w miłości. Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój. Jedno jest Ciało i jeden Duch, bo też zostaliście wezwani do jednej nadziei, jaką daje wasze powołanie. Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich. ( Ef 4, 1-6)
|
|
Rozmaitość darów Chrystusowych w jednym Ciele.
Każdemu zaś z nas została dana łaska według miary daru Chrystusowego. Dlatego mówi Pismo:
Wstąpiwszy do góry wziął do niewoli jeńców,
rozdał ludziom dary.
Słowo zaś "wstąpił" cóż oznacza, jeśli nie to, że również zstąpił do niższych części ziemi? Ten, który zstąpił, jest i Tym, który wstąpił ponad wszystkie niebiosa, aby wszystko napełnić. I On ustanowił jednych apostołami, innych prorokami, innych ewangelistami, innych pasterzami i nauczycielami dla przysposobienia świętych do wykonywania posługi, celem budowania Ciała Chrystusowego, aż dojdziemy wszyscy razem do jedności wiary i pełnego poznania Syna Bożego, do człowieka doskonałego, do miary wielkości według Pełni Chrystusa. [Chodzi o to], abyśmy już nie byli dziećmi, którymi miotają fale i porusza każdy powiew nauki, na skutek oszustwa ze strony ludzi i przebiegłości w sprowadzaniu na manowce fałszu. Natomiast żyjąc prawdziwie w miłości sprawmy, by wszystko rosło ku Temu, który jest Głową - ku Chrystusowi. Z Niego całe Ciało - zespalane i utrzymywane w łączności dzięki całej więzi umacniającej każdy z członków stosownie do jego miary - przyczynia sobie wzrostu dla budowania siebie w miłości. ( Ef 4, 7 -16)
|
|
Módlmy się: O życie zgodne z powołaniem. Amen.
|
|
ŚW. ANTONII, MÓDL SIĘ ZA NAMI.
|
Strona 1 z 3
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|