Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

DEPRESJA

Utworzony przez Gość, 23 października 2019 r. o 18:31
"Depresja to choroba duszy, która odwróciła się od Boga."
Odpowiedz
"Depresja to temat mało wdzięczny i mało medialny, dlatego nieczęsto się o niej mówi. A szkoda, bo zdaniem lekarzy depresja jest jak grypa: może się zdarzyć każdemu. Depresja to zaburzenie psychiczne wymagające specjalistycznego leczenia. Charakterystyczne jest dla niej występowanie objawów i ich utrzymywanie się przez dłuższy czas. Powodem do niepokoju jest nie tyle przygnębienie, a jego wpływ na codzienne życie, które nagle zostaje zaburzone. Osoby z depresją przez cały czas odczuwają smutek, który z dnia na dzień zaczyna ich coraz bardziej zmieniać. Przygnębienie to często nie ma konkretnej przyczyny. Tak po prostu nasze życie zaczyna być szare, pozbawieni zostajemy energii życiowej, występują kłopoty z najprostszymi czynnościami, myśleniem i emocjami. Również ważne dotychczas ambicje i sukcesy zawodowe/życiowe przestają mieć jakiekolwiek znaczenie. Osoby zmagające się z depresją zasypiają szybko, lecz budzą się bardzo wcześnie rano. Co to jest depresja? Jakie są objawy choroby? Na co zwrócić uwagę? Co zrobić, by jak najwcześniej zareagować? Czy bardziej pomagają leki czy psychoterapia?" (medonet.pl)
Odpowiedz
 "Angelina Jolie potwierdziła niepokojące plotki! "Nie chciałam się z tym obnosić" - Amerykańskie tabloidy od kilku miesięcy rozpisują się na temat fatalnego stanu zdrowia Angeliny Jolie (44 l.). Aktorka w końcu postanowiła zabrać głos. Przeszło dwa lata temu jeden z tabloidów donosił, że gwiazda waży jedynie 35 kilogramów i musi być karmiona przez sondę! Od tego czasu gazety prześcigają się w publikowaniu rewelacji na temat zdrowia aktorki. Mogliśmy przeczytać m.in., że Jolie przestała jeść i jest emocjonalnym i fizycznym wrakiem. "Praktycznie żyje na kostkach lodu. Jest tak chuda, że jej kości prawie pękają, choruje na osteoporozę. Potrzebuje pomocy i to szybko" - donosiły brukowce. Temat powrócił w czerwcu tego roku, gdy wychudzona Jolie pojawiła się na okładce magazynu "NW New Weekly". "Jedz albo umrzesz!", "34 dni bez jedzenia", "Dzieci przerażone jej kuriozalnym strajkiem głodowym" - można było przeczytać. Czy faktycznie stan zdrowia Angeliny jest tak zły? Aktorka w końcu postanowiła zabrać głos w tej sprawie i wyjawiła, że w ostatnich latach zmagała się z depresją. Na szczęście powoli wraca do formy. "Przez ostatnie lata byłam zagubiona, nie poznawałam samej siebie. Nie miałam poczucia, że jestem wolną osobą. A właściwie nie miałam nawet poczucia bezpieczeństwa. Ale już wracam do siebie. Czułam się zagrożona w sensie psychicznym. Nie chciałam się z tym obnosić, więc bardzo starałam się to ukrywać przed mediami. Straciłam wiarę w siebie. Czułam się zapędzona do narożnika, słaba, malutka" - opowiada. Pytana, jak poradziła sobie z problemami, wskazała na dzieci, które okazały się dla niej największym wsparciem. "Już nie mówią do mnie: mamusiu. Stały się nastolatkami, które chodzą do punkowskich klubów. Przypomniało mi się, że byłam taka sama. I pomyślałam: a czemu by nie iść z nimi?! To był początek mojego odkrywania siebie na nowo. Dzieci widziały mnie przybitą do ziemi, ale wyszłam z tego smutku. Myślę, że to dla nich dobra lekcja: to, że możliwe jest  odrodzenie. Po ciężkich przejściach da  się żyć dalej i na nowo czuć radość"." ROZSTANIA: "Angelina Jolie jest świeżo po rozwodzie z Bradem Pittem. Jolie ma za sobą trzy nieudane małżeństwa. Jej pierwszym mężem był brytyjski aktor Jonny Lee Miller, którego poślubiła w 1996 r. (rozwiodła się w 1999 r.), kolejnym - w latach 2000-2003 - aktor Billy Bob Thornton. Ostatnim - Brad Pitt."
Odpowiedz
Módlmy się: W intencji ludzi po ciężkich przejściach, z prośbą o potrzebną pomoc i ratunek. Niech zawsze znajdzie się dobry człowiek, który poda pomocną dłoń. Niech nikt nie będzie sam, pośród trudów życia. Jezu, ufam Tobie!
Odpowiedz
Najważniejszy jest dar modlitwy, pomocny też może okazać się uśmiech, dobre słowo, odrobina zainteresowania, zwykła ludzka troska i obecność. To tak niewiele i wiele zarazem.
Odpowiedz
Pamiętaj - depresja jest jak grypa, w każdej chwili może się przytrafić też tobie.
Odpowiedz
Biedak zawołał i Pan go wysłuchał. (Ps 34 (33), 2-3. 17-18. 19 i 23)
Odpowiedz
Módlmy się: W intencji choruych i boleśnie doświadczonych przez los - Jezu, ufam Tobie!
Odpowiedz
Módlmy się: W intencji osób, które odebrały sobie życie - Pokój ich duszom!
Odpowiedz
Nie jesteś sam. Pozwól sobie pomóc!
Odpowiedz
Lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...