Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik
Zakaz jakichkolwiek papierosów porywnywalniy do zakazu jedzenia sushi, picia kawy, herbaty, masturbacji. To jest tak absurdalne żeby ktoś mi zabraniał konsumować tego co chce. Liczy to się też narkotykow, moje ciało mój wybór
Nie jest. Jak jesz albo pijesz to odziałujesz tylko na siebie. Jak ktoś pali obok mnie albo np. na balkonie to dym leci w moją stronę i ja go wdycham. Przykład masturbacji jest zupełnie nietrafiony, bo masturbacja jest zdrowa.
 Prawie kazde dzialanie posrednio lub bezposrednio oddzialywuje na innych; jezeli jesz lub pijesz (ew. prowadzisz niezdrowy styl zycia) niezdrowo lub za duzo to pozniej inni musza placic za twoje leczenie itd.
Odpowiedz
Dlaczego nie podniosą akcyzy na fajki zamiast na paliwo?? Papierosy mogą kosztować 100pln, jaki problem? To jest towar zbędny i nie jest konieczny do życia
 Chcialem zauwazyc, ze twoj stary szrot tez truje, stad ten smog, ktory wdychaja wszyscy- rowniez dzieci w ten sposob "wypalaja" paczke fajek dziennie bo ty wiesniaku trujesz spalinami.
Odpowiedz
A kiedy wreszcie kawa - silnie uzależnia !!!
Mnie nie uzależnia. Poza tym nikt paloną kawą nie dmucha innym w twarz.
Kawe czuje na pare metrow i jej zapach bardzo mi przeszkadza.
 A innym przeszkadza smród papierochów.
Odpowiedz
Zakaz jakichkolwiek papierosów porywnywalniy do zakazu jedzenia sushi, picia kawy, herbaty, masturbacji. To jest tak absurdalne żeby ktoś mi zabraniał konsumować tego co chce. Liczy to się też narkotykow, moje ciało mój wybór
Nie jest. Jak jesz albo pijesz to odziałujesz tylko na siebie. Jak ktoś pali obok mnie albo np. na balkonie to dym leci w moją stronę i ja go wdycham. Przykład masturbacji jest zupełnie nietrafiony, bo masturbacja jest zdrowa.
Prawie kazde dzialanie posrednio lub bezposrednio oddzialywuje na innych; jezeli jesz lub pijesz (ew. prowadzisz niezdrowy styl zycia) niezdrowo lub za duzo to pozniej inni musza placic za twoje leczenie itd.
 Za leczenie palaczy też trzeba płacić i to sporo.
Odpowiedz
Za leczenie palaczy też trzeba płacić i to sporo.
 Palę od 30 lat, bardzo zadko chodze do lekarza a za moje ewentualne leczenie zaplacilem panstwu przez ten okres wystraczajaco duzo w akcyzie.
Odpowiedz
Patrząc na te wszystkie regulacje wprowadzane przez ostatnie lata "dla naszego dobra" można ocenić, kiedy zwykły obywatel miał więcej osobistej wolności; w czasach peerelu czy dzisiaj.
Odpowiedz
Proponuję następujące reformy. 1.Obciąć próg dopuszczający nawet 1mg nikotyny w 1 papierosie wypalonym do 0,5mg nikotyny w 1 papierosie wypalonym 2. Filtry w papierosach powinny być skuteczniejsze, tzn. po wypaleniu papierosa taki filtr ma być czarny, koloru smoły nie zaś brązowy czy lekko brązowy - to wówczas będzie dowód na efektywne zatrzymywanie ciał smołowatych i kancerogenów z tego wynikających by nie wniknęły do płuc wraz z dymem. 3. Powinno się znieść wymóg drastycznych zdjęć na paczkach papierosów i powrócić jedynie do ostrzeżeń tekstowych, z tymże pokrycie przodu i tyłu opakowania tekstem ostrzegawczym wynosiłoby 50% awersu i rewersu paczki, pozostałe 50% jest dopuszczone na umieszczenie logo producenta i wariantu( czerwone czyli mocne, niebieskie czyli słabsze, srebrne - najsłabsze itp.) 4. Nie zabraniać dodatków typu zioła, goździki jeśli nie ma to udowodnionego wpływu na potencjał uzależniający tytoniu. 5. Zakazać papierosów mentolowych - one są złudne, dają palaczowi złudne poczucie lekkości i głębiej się on zaciąga przez co absorbuje większą ilość dymu do płuc, istnieją dowody, że mentol potęguje właściwość uzależniającą nikotyny - a więc papierosy mentolowe są szczególnie niebezpieczne dla ludzi młodych. Niejeden palacz zaczynał właśnie od mentoli w nastoletnim wieku i szybko wpadł w sidła nałogu. 5. Papierosy powinny być możliwie wolne od jak największej ilości dodatków chemicznych i polepszaczy. 6. Należy dopuścić do sprzedaży tzw. papierosy ziołowe - jest to pomocne dla opanowania odruchów rytualnych osoby rzucającej palenie a także pomagają ograniczyć czy nawet rzucić palenie - nie da się ich palić zbyt dużo, są na ogół nieprzyjemnie śmierdzące i bez dokładnie określonego smaku. One także powinny mieć ostrzeżenia zdrowotne - dym jest dymem bez względu z czego by on nie powstawał. 7. Poprawić widoczność alternatyw do palenia w kioskach - czyli e-papierosów i tzw. nowatorskich wyrobów tytoniowych - IQOS, GLO i w przyszłości wiele innych. 8. Zaostrzyć kary za sprzedaż nieletnim produktów dymiących. 9. Edukować młodzież aby nie dała się wciągnąć w ten zgubny w skutkach zdrowotnych nałóg, jednakże jeśli młody człowiek ukończy pełnoletność i pomimo tego będzie chciał zapalić - jego wybór, jest dorosły. 10. Ceny papierosów powinny wynosić: od 12zł(najtańsze) do 16zł(najdroższe) i nie rosnąć wyżej, ceny papierosów ziołowych byłby niższe, choćby ze względu na to, że na nie niema akcyzy - ceny ich wyniosłyby od 7zł(najtańsze) do 11zł(najdroższe). Dokonując reform tytoniowych trzeba o zrobić na zasadzie konsensusu by nie ucierpieli ani klienci ani przemysł tytoniowy ani rykoszetem także nie oberwali plantatorzy/farmerzy. Słowem by i wilk był syty i owca cała.
Odpowiedz
Strona 2 z 2

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...