Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Śledzie w towarzystwie sałatki buraczanej po lubelsku
Składniki: 5 filetów śledziowych, 3 listki laurowe, olej roślinny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 cebule, mielony pieprz. Na sałatkę: 5 buraków, 1 cebula, 1 łyżka utartego chrzanu, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie: śledzie moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie w ciągu dwóch godzin. Spróbować, czy nie są za słone. Następnie przełożyć posiekaną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz zmielonym pieprzem, po czym zalać olejem i odstawić do marynaty na trzy dni. Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane obrać ze skórki i pokroić w kostkę razem z cebulą, wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, tartym chrzanem, octem jabłkowym oraz przyprawami. Z oleju, octu i cukru przygotować sos a następnie doprawić sałatkę.