Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Karol Zając szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter
Ciasto marchewkowe z sorbetem krwista pomarańcza
Składniki: na ciasto: 90 g mąki, pół łyżeczki sody, szczypta cynamonu, laska wanilii i 100 g cukru, 75 g oleju, 1 jajko, szczypta soli, 130 g marchewki.
Na sorbet: litr soku z krwistej pomarańczy, 150 g cukru, 75 g glukozy, 150 g wody.
Na pomadę mascarpone: 60 g mascarpone, 40 g masła, 15 g cukru pudru, posiekana skórka (bez albedo) z 1 ekologicznej cytryny. Chipsy marchewkowe: 2 marchewki, syrop cukrowy. Dodatki: crème fraîche, listki melisy.
Wykonanie: utrzeć olej z cukrem, dodać jajka i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, startą marchewkę i dobrze wymieszać. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Sorbet: Z wody i cukru przygotować syrop, wystudzić, dodać pozostałe składniki, zamrozić, zostawić w zamrażarce na całą noc. Przed serwowaniem zmiksować.
Pomada mascarpone: wymieszać wszystkie składniki.
Chipsy marchewkowe: Plasterki marchewkowe ugotować w syropie cukrowym i wysuszyć.
Crème fraîche: Jeśli będzie problem z kupnem, pół litra śmietany przelać do słoika, dodać 2 łyżki maślanki, wymieszać, odstawić na 12 godzin.
Ciasto podzielić na porcje, z sorbetem, crème fraîche, chipsami marchewkowymi, pomadą mascarpone i listkami melisy.