Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kuba Piętowski szef kuchni restauracji 2 PI ER
Placuszki z kaszanki z wołowiną i rzeżuchą
Składniki: 1 szklanka mleka, mąka (tyle, ile przyjmie ciasto), 2 jajka, 300 g kaszanki, pół cebuli, sól, pieprz, olej. 30 g polędwicy wołowej. Na sos muślinowy: pół kostki masła, 2 łyżki bitej śmietany, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 3 łyżki białego, wytrawnego wina. Dodatki: rzeżucha, ćwikła, gotowane szparagi, konfitura z czerwonej cebuli, piklowana cebula i rzodkiewka.
Wykonanie: zmiksować jajka, wodę i mąkę. Mąki tyle, by powstało średniej gęstości ciasto naleśnikowe. Z kaszanki zdjąć osłonkę, rozkruszyć kaszankę i zagęścić nią ciasto.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, tymianek i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, nabierać ciasto łyżką i formować małe placuszki. Smażyć na rumiano.
Masło stopić, zagotować, zebrać pianę z wierzchu. Wymieszać żółtka z winem i ubić na puszystą masę w kąpieli wodnej. Bardzo powoli dodawać masło; dosłownie po kilka kropelek. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Polędwicę wołową grillować 3 minuty z obydwu stron. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i pokroić w cienkie plastry.
Układać na usmażonych placuszkach. Na talerzu dodać rzeżuchę, ćwikłę, szparagi, konfiturę z czerwonej cebuli, piklowaną cebulę i rzodkiewkę.