Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Jesień to oczywiście sezon na grzyby. A Polacy kochają dania z grzybami. Ale czy ktoś kiedyś spotkał się z deserem, gdzie mamy dodatek grzybów?
Już 8 października rozpocznie się jesienna edycja Restaurant Week. To wyjątkowy festiwal, który pozwala na przeżycie wspaniałych momentów przy trzydaniowej kolacji za jedyne 69 zł. Udział bierze kilkanaście lubelskich restauracji.
Nadeszła piękna złota jesień. Ostatnie dni były ciepłe i wilgotne, a to oznacza, że w lasach jest wysyp grzybów.
Już na początku października odbędzie się impreza promująca zdrowe, lokalne i naturalne produkty z Lubelszczyzny. Oprócz tego na uczestników czeka moc atrakcji.
Ich praca zaczyna się bladym świtem, aby rano ludzie mogli cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. Piekarnia Pęzioł działa w Lublinie 21 lat.
Od zawsze żywienie innych było wpisane w zawód tych ludzi. Najpierw była to instytucja zrzeszająca lubelską gastronomię, potem restauracja. Właściciele kultowej restauracji Koncertowa z Lublina przecierali szlaki w różnych aspektach lokalnej gastronomii.
W niedzielę Polacy jedzą schabowe. Czy tylko? Kotlet niejedno ma imię. Na prośbę naszych czytelników sprawdzone przepisy na kotlety z mięsem i bez.
Wszyscy kochają kuchnię włoską. Pizza, makarony, desery... Żeby spróbować prawdziwej kuchni włoskiej nie trzeba wcale jechać do słonecznej Italii.
Odwiedzający Zalew Zemborzycki mają nowe miejsce, gdzie mogą odpocząć po spacerze wokół "lubelskiego morza". Nowy lokal zaprasza wszystkich - także poza sezonem.
Leniwe czy kopytka. A może rydzyki z kluskami albo zapomniane pierogi z pomarańczami. Lubelska kuchnia regionalna słynie ze smacznycznych potraw mącznych. Oto przykłady i sprawdzone przepisy akurat na niedzielny obiad
Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Pyszna pasta pistacjowa ma wiele zastosowań w cukiernictwie.
Pomidory są najlepsze pod koniec lata. Bawole serce i malinowy to najsmaczniejsze odmiany na talerz. Mamy dla was sprawdzone przepisy na wrześniowe dania z pomidorów. Przed wami top 10 pomidorowych dań
Pierogi z rybą, ser z czosnkiem, czy konfitura pigwowa z pędami sosny. Nasz region ma potrawy, którymi warto się chwalić. Zostały one docenione na Europejskim Festiwalu Smaku
Chleby, drożdżówki, chałki, cebularze, ciasta, oleje, sery. Tego wszystkiego można było spróbować podczas jarmarku produktów regionalnych na XXVI Lubelskim Święcie Chleba. Były też inne atrakcje i m.in. darmowe badania.
Na słodko, na słono, z owocami i na święta z kapustą i grzybami. Pierogi możemy jeść cały rok i z czym tylko chcemy. A jaki jest sekret najlepszych pierogów?
Jarmark produktów tradycyjnych, występy artystyczne, przesiewowe badania wzroku i wiele innych atrakcji. To wszystko czeka na uczestników XXVI Lubelskiego Święta Chleba.
Tradycyjna kuchnia odchodzi do lamusa? My uważamy że nie! W pierwszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zapraszamy do Piotrkowa, gdzie panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich ugotowały nam prawdziwe smakołyki, według przepisów ich babć i prababć. Zdrowe, pożywne i pyszne!
Stare Miasto wypełniły stragany na których można znaleźć produkty z całego świata. Podczas festiwalu można spróbować egzotycznych smaków
W hali Targów Lublin pachnie kawą i czekoladą, a w tle słychać rozmowy o biznesie. To wszystko z powodu odbywającego się tam festiwalu Hobby&Biznes.
Po raz kolejny w Lublinie odbędą się Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. W tym roku jednak festiwal rozrasta się i powstaną specjalne strefy dla hobbystów i biznesmenów.
Lubliner Festival trwa w najlepsze. Na uczestników czeka wiele wydarzeń kulturalnych. Wśród nich są także warsztaty kulinarne.
Kuchnia Brata Alberta potrzebuje pojemników na żywność. Każdy może pomóc, tym samym zapewniając pożywny posiłek dla bezdomnych i potrzebujących.
W poprzednim odcinku dowiedzieliśmy się sporo na temat historii kuchni lubelskiej i jej podstawowych składnikach. Dzisiaj kontynuujemy tę kulinarną podróż.
Praktycznie codziennie sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, azjatyckiej. Ale czy ktoś pamięta jeszcze, że Lubelszczyzna także słynie z bogatej i smacznej kuchni?
W lasach pełno grzybów. Ale jak zbierać je bezpiecznie i gdzie są najlepsze miejsca do zbierania?