Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Kulinarna Mapa: Jak przyrządzić słynne piaseckie flaki?

Kulinarna Mapa: Jak przyrządzić słynne piaseckie flaki?

Radzi Jaga Sieczkarz, właścicielka baru Barrakuda w Lublinie.

Jak przyrządzić smaczną jagnięcinę

Jak przyrządzić smaczną jagnięcinę

Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Gotuj się na zimę. Rozgrzewające przepisy

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Gotuj się na zimę. Rozgrzewające przepisy

Macie dobrą kuchnię. Tylko, dlaczego taką złą zimę? - pyta Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Mistrz ratuje się belgijską zupą piwną i golonką w czerwonym winie. A my podpowiadamy Jeanowi, które polskie potrawy potrafią rozgrzać ciało i duszę.

Jak zrobić dobry kotlet pożarski?

Jak zrobić dobry kotlet pożarski?

Co łączy słynny kotlet pożarski z kotletem de volaille? Robi się je z drobiu, najlepsze są z kostką, za każdym stoi barwna historia powstania. Te wykwintne dania podawano w najlepszych restauracjach przedwojennego Lublina i Kazimierza. Tyle, że dziś mało który kucharz potrafi je przyrządzić.

Jak przyrządzić smaczną rybę?

Jak przyrządzić smaczną rybę?

W nowym cyklu będziemy zamieszczać porady i przepisy szefów kuchni z najlepszych restauracji Lublina i regionu. Mamy nadzieję, że wzbogacą nasz Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny.

Restauracja The Olive w Lublinie: Cztery mocne gwiazdki (recenzja)

Restauracja The Olive w Lublinie: Cztery mocne gwiazdki (recenzja)

Wszystko dobre, co się dobrze kończy. W naszym przewodniku ogłaszamy przerwę, bo autorowi recenzji należy się dieta odchudzająca. Do recenzji wrócimy – a dziś zapraszamy na relację z naszej wyprawy do restauracji The Olive – mieszczącej się w hotelu Ilan.

10 najciekawszych potraw, które dostaniemy w lubelskich restauracjach

10 najciekawszych potraw, które dostaniemy w lubelskich restauracjach

W ostatnim już kulinarnym podsumowaniu 2013 roku przedstawiamy 10 najciekawszych potraw, które możecie spróbować w restauracjach Lublina i regionu. Od mięsa smażonego na kamieniu przez pyszne makarony po doradę z grilla

Lublin: Najciekawsze restauracje w powiecie

Lublin: Najciekawsze restauracje w powiecie

Gdzie pojechać na dziczyznę, a gdzie na dobre ryby? Gdzie golonka jest smakowita, a gdzie pielmienie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy restauracje w naszym województwie, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem: gdzie warto pojechać, co warto zjeść

Jak upiec cebularze w domu?

Jak upiec cebularze w domu?

Przepisy na cebularza.

Łubinowa Restauracja w Łąkach koło Nałęczowa (recenzja)

Łubinowa Restauracja w Łąkach koło Nałęczowa (recenzja)

Piękne wnętrze, widok na ogród, który latem zamienia się też w restaurację oraz kuchnia oparta na sezonowych produktach. Ponieważ restauracja jest częścią przytulnego pensjonatu, na sali panuje rodzinna atmosfera. Na miejscu znajdziecie także sklepik z domowymi przetworami, a na kredensie stoją tutejsze nalewki.

10 najlepszych restauracji w Lublinie: Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

10 najlepszych restauracji w Lublinie: Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

Przedstawiamy restauracje Lublina, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Wizyta w każdej może być fascynująca i w każdej spotkacie dobre jedzenie. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem. Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

Zajazd Marta w Pułankowicach: 5 gwiazdek za tradycyjną kuchnię (recenzja)

Zajazd Marta w Pułankowicach: 5 gwiazdek za tradycyjną kuchnię (recenzja)

Na ostatnią w tym roku recenzję wybraliśmy się do Zajazdu Marta. Restauracja działa już dwadzieścia lat, specjalizując się w potrawach z dziczyzny, która według Roberta Makłowicza \"jest najlepsza na świecie”. Dlatego postanowiliśmy spróbować innych smaków.

Sylwestrowy bufet

Urządzasz sylwestra w domu? Przepisy na udany wieczór

Małe przyjęcie w domu i wyjście na szampana w plener. Tak spędzi sylwestra większość Polaków. Dla tych, co zaczynają sylwestrową zabawę w domowych klimatach – mamy kilka pomysłów na menu takiego wieczoru.

O godzinie 17 ogień na węglowej kuchni rozświetla olejarnię Jana Kliczki (Jacek Świerczyński)
galeria

Jan Kliczka sam robi olej. "Bez niego nie ma świąt" (zdjęcia)

Za chwilę Jan Kliczka przełoży zmielony rzepak, uformowany w krąg pod prasę i do wyszorowanego pojemnika zacieka ściekać złocisty olej. Danuta Kliczka przynosi chleb pokrojony na kawałki. Przysiadamy z gospodarzem na ławce, bierzemy chleb, maczamy w oleju przelanym na talerz. A zapach w olejarni staje się jeszcze mocniejszy…

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.

Czas na wigilijny smak (przepisy)

Czas na wigilijny smak (przepisy)

Musi być barszcz z uszkami, śledzie i karp. Do tego pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kompot z suszu

Dożynki Rybackie w Dworze Anna

Dożynki Rybackie w Dworze Anna

Już po raz dziesiąty w niedzielę w Dworze Anna rozpocznie się święto smakoszy ryb.

Małgorzata Kaczorowska, przewodnicząca Kapituły II Turnieju Nalewek Domowych w Konopnicy, robi je we

Nastawiamy nalewkę świąteczną

Kieliszek dobrej cytrynówki, chrzanówki czy miętówki to najlepszy sposób, żeby dać sobie radę z suto zastawionym stołem. Specjalny patent ma na to Daniel Olbrychski, który w Męćmierzu nastawia aromatyczną nalewkę ziołową. A więc zanim zaczniecie szykować święta, nastawcie nalewkę.

Nie ma lepszej rzeczy na jesienny chłód niż porcja gorących placków ziemniaczanych podlanych wiejską

Przepisy na placki ziemniaczane. Po węgiersku czy lubelsku?

Dziś placki ziemniaczane mają w Polsce swoje dni, festiwale i inne święta. Liczba zwolenników tego prostego dnia wciąż rośnie. Kulminacja zwykle przypada na jesień, kiedy opady deszczu zaczynają niepostrzeżenie przechodzić w śnieg.

 (Maciej Kaczanowski/Archiwum)

Turniej nalewek w Konopnicy

II Turniej Nalewek Domowych w Konopnicy pod auspicjami Kresowej Akademii Smaku rozpocznie się w sobotę, 7 grudnia, o godz. 17 w Domu Kultury w Motyczu.

Restauracja Villa Aurelia w Nałęczowie (recenzja)

Restauracja Villa Aurelia w Nałęczowie (recenzja)

Do wizyty w restauracji Villa Aurelia Hotel & SPA skusiło nas menu akcji \"Gęsina na św. Marcina”. Jechaliśmy z obawą, bo recenzje na popularnym portalu, na którym goście oceniają restauracje, nie były przychylne.

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Na kulinarnej mapie Lublina i okolic pojawił się mocny gracz. W nowej restauracji, położonej przy kraśnickiej szosie, gotuje Janusz Ozga, człowiek, który uczył się zawodu od wielkich mistrzów (Józef Łanczont, Kazimierz Mirosław), potem stworzył kuchnię w \"Dworze Anna”, wprowadzając do karty zupę kniazia Boberka i mostek cielęcy. Przez kilka lat gotował w Wiedniu – teraz opracował kartę i gotuje w \"Valentino”.

Gdzie w Lublinie i okolicy można wybrać się na danie z gęsi?

Gęsina na św. Marcina. Gdzie zjeść?

W neogotyckim kościele w Zemborzycach możecie podziwiać obraz świętego Marcina z Tours, patrona parafii. To za jego przyczyną w Polsce trwa akcja \"Gęsina na św. Marcina”. A my podpowiadamy, gdzie w Lublinie i okolicy można wybrać się na danie z gęsi.

Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody (Maciej Kaczanowski)

Przez zupę do serca. Kapuśniak, żurek, zalewajka, dyniowa

Aż się wierzyć nie chce, że Europejczycy najbardziej zazdroszczą nam fantastycznych zup. A jeśli mamy ich w kuchni polskiej ponad 400, to jest się czym chwalić. Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody. Żurek na wędzonce, kapuśniak na żeberku czy zupa dyniowa z imbirem sprawią, że zrobi się gorąco.

Tawerna Grecka Cyklady w Puławach

Tawerna Grecka Cyklady w Puławach (recenzja)

Trudno ją znaleźć, bo schowała się w podziemiach, dyskretnie stylizowanych na greckie klimaty. Byliśmy tam w niedzielę, o 18 w środku z trudem znaleźliśmy stolik.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium