Lubię naleśniki z mięsem i pieczarkami. Ale nie lubię smażyć naleśników. – Też nie lubię stać nad patelnią. Dlatego wymyśliłam kotleciki z piersi kurczaka – mówi Teresa Gruszkowska z Lublina. I rzeczywiście. Smakują jak najlepsze naleśniki. Trochę przypominają rosyjskie placuszki. Można je podawać z sosami i surówkami.
Składniki
40 dag piersi z kurczaka, 25 dag pieczarek, 3 cebule, 3 jajka, 1 łyżka oleju, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, olej na smażenie.
Wykonanie
Piersi z kurczaka i pieczarki drobno pokroić. Wrzucić do miski. Zetrzeć 3 cebule. Dodać 3 surowe jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Posolić, popieprzyć, można dodać przyprawę do mięsa. Wymieszać, zostawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką jak placki ziemniaczane. Smażyć na rumiano. – Ja podaję je z ogórkami po lwowsku.
Ogórki po lwowsku
Składniki:
2,5 kg małych ogórków ze skórką, 1,5 główki czosnku, 2 łyżeczki chili, 3 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu, 8 łyżek oleju, 4 łyżki soli.
Wykonanie:
Ogórki pokroić w ćwiartki. Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Na ogórki wycisnąć czosnek, posypać chili, zalać gorącą zalewą (ocet, cukier, olej). Odstawić na 12 godzin. Wkładać do słoików, krótko zapasteryzować.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
W piątek 24 kwietnia od 9 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem” przepisy na wiosenne zupy i sałatki. W głównej roli kotleciki Teresy Gruszkowskiej. Na deser przysmaki z Ogrodu Botanicznego w Lublinie. Od niedźwiedziego czosnku, przez szczaw i mniszek po kwiaty z akacji w cieście naleśnikowym. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz