Panierowany camembert na sałacie ma trochę kalorii. Ale jak smakuje? Żółty ser to świetny dodatek do smakowitych sałatek. Na gorąco może być pełnym, obiadowym daniem.
Składniki:
4 cebule, 20 ząbków czosnku, 4 ziemniaki, 15 dag żółtego sera, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulę obgotować w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w grubą kostkę. Ser w drobną kostkę. Ziemniaki i ser skropić oliwą, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem.
Dlaczego warto zrobić sobie od czasu do czasu taką sałatkę? W czosnku i cebuli znajduje się około 30 substancji przeciwrakowych, blokujących i unieszkodliwiających szkodliwe substancje, spowalniających rozwój guzów nowotworowych oraz zmniejszających ryzyko przerzutów.
Taką sałatkę jedzcie na przemian z sałatką z pomidorów, bogatych w antyrakowy likopen.
Serowa z czosnkiem
Bardzo lubię sałatkę serową z czosnkiem. Do dużej miski ścieram 25 dag żółtego sera. Dodaję dużo posiekanego czosnku i mały słoiczek majonezu.
Serowa z czosnkiem musi najpierw mocno się przegryźć. Można ją doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem. Można także dodać świeże posiekane zioła. Najlepiej estragon.
Camembert z patelni
Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać ulubioną przyprawą.
Serki opiekamy na patelni grillowej, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami albo z kawałkami twardego sera koziego.
Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć winogrona. Inny sposób na serki to panierka w bułce i jajku. Z bukietem surówek smakują rewelacyjnie.
Camembert z żurawiną
4 serki camembert, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, świeża bazylia, olej, słoiczek konfitury żurawinowej.
Wykonanie:
Okrągłe serki kroimy wzdłuż na pół, tak by powstały 2 plastry. Jajko rozmącamy z mlekiem. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy.
Wrzucamy ser i odstawiamy na 15 minut. Plastry sera obtaczamy w bułce tartej i krótko smażymy na złocisty kolor.
Podajemy z żurawiną. Do smażonego camemberta można podać pieczone ziemniaki obsypane majerankiem lub kminkiem.
Sery na gorąco idealnie pasują do sałat, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Do sałat można dodać oliwki, pomarańcze, grejpfruty. Wtedy sałaty doprawiamy na przykład cynamonem.
Możliwości łączenia serów żółtych oraz pleśniowych z sałatami i sałatkami są przeogromne. Zapraszam do eksperymentów.