Rozmowa z Barbarą Kulbicką z Janowa Lubelskiego, zwyciężczynią Wojewódzkich Mistrzostw w Zbieraniu Grzybów w Janowie Lubelskim
- Oj niewiele, nazbierałam tylko 1,9 kg prawdziwków, 40 deko kozaków i kilka kurek.
Ale w tym roku to wystarczyło.
Który to pani start w tej imprezie?
- Zdecydowałam się dziś wystartować po raz pierwszy. Ale jak wracałam z taką ilością grzybów, to nie chciałam się nawet zgłaszać do ich oceny i liczenia. Myślałam, że inni nazbierali więcej. Namówili mnie organizatorzy i okazało się, że moje prawdziwki przebiły innych.
A co się jeszcze udało zebrać?
- Dwie skrzynki opieniek.
I co z nich będzie ?
- Już się gotują. Robię z nich przepyszny sos i marynatę.
Ma Pani swoje pomysły na grzyby?
- Uwielbiam robić z nich sosy, dosłownie do wszystkiego. Ale to takie lekkie sosy, bez śmietany - tylko cebula, pomidory, pietruszka i oczywiście oliwa z oliwek. Mrożę je i trzymam w zamrażalniku na zimowe wieczory. Poza tym uwielbiam krokiety z grzybami i uszka, które robię kiedy tylko mam na nie ochotę, a nie tylko na święta.
Fabian Plapis