Rozpoczął się Europejski Festiwal Smaku w Lublinie: Uroczyste otwarcie imprezy miało miejsce na Placu po Farze. Na scenie prezentowano m.in. kuchnię żydowską, orientalną i tatarskie naleśniki Jana III Sobieskiego z Markuszowa. Co zobaczymy i czego spróbujemy w sobotę?
W sobotę impreza zacznie się od międzynarodowego turnieju nalewek w Old Pubie (godz. 14). Potem będziemy mogli poznać smaki Jana III Sobieskiego: Królewski pasztet z ryb, wojenny bigos króla, kociołek pasterski, królewski tort z wątróbką.
Oprócz wykładu w Muzeum Lubelskim na Zamku i wernisażu wystawy "Polaków Portret Własny. Od Kuchni" w sobotę również na Zamku usłyszymy koncert Zespołu Międzynarodowej Szkoły Muzyki Tradycyjnej.
Muzyki będzie więcej. Wystąpi zespół Dagadana, a wieczorem Franka De Mille z Wielkiej Brytanii.
W Hadesie będą trwały Warsztaty Dobrego Smaku.
SOBOTA (10 września)
Old Pub
14.00 Międzynarodowy Turniej Nalewek Sąsiedzkich
Scena Smaku
15.00 Smak Jana III Sobieskiego: Królewski pasztet z ryb
15.30 Smak Jana III Sobieskiego: Wojenny bigos króla
16.00 Smak Jana III Sobieskiego: Kociołek pasterski
16.30 Smak Jana III Sobieskiego: Królewski tort z wątróbką
17.00 Europa na Talerzu: Grzegorz Ostrowski
18.00 Koncert zespołu Dagadana (Polska, Ukraina)
19.30 Wręczenie nagród dla laureatów konkursu Smaki Lubelszczyzny (kategoria zawodowcy) i Turnieju Nalewek
20.30 Koncert Franki de Mille (Wielka Brytania)
22.30 Inauguracja Nocy Nalewek
Wjazd orszaku królewskiego Jana III Sobieskiego
Muzeum Lubelskie na Zamku
16.00 Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Sala Unii Lubelskiej
17.00 Konkurs Smaki Lubelszczyzny, w kategorii zawodowcy: Potrawy z "Compendium ferculorum”, Sala Porcelanowa
17.00 Wernisaż wystawy "Polaków Portret Własny. Od kuchni”
18.00 Mały koncert Zespołu Międzynarodowej Szkoły Muzyki Tradycyjnej pod kierownictwem Jana Bernada
18.30 Ogłoszenie wyników konkursu Smaki Lubelszczyznyw kategorii zawodowcy; wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego, degustacja stołów staropolskich
Hades
15.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Zatapianie gruszki, Janina Bańka - Hades Szeroka
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Nalewki Domowe, Lech Cwalina, Hieronim Błażejak, Waldemar Sulisz
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Legenda pejsachówki z Kośminka, Marta Denys
22.00 Warsztaty Dobrego Smaku: Chory kotek, czyli smak kaca….Zofia Gorgol