Sekretariaty i pokoje w wielu zakładach pracy pachną jajkiem na twardo już od paru dni. Życzenia pod firmowe jajeczko stały się tradycją.
- Praktycznie nie mamy już wolnych terminów - mówi Jerzy Wójcik z restauracji Koncertowa w Lublinie. - Cały lokal jest zarezerwowany na bankiety przedświąteczne.
Koncertowa oferuje jajko z pastą kawiorową, czy pistacjami - po 8,50 zł za porcję. W Chacie Swojska Strawa firmowe "jajko” można opędzić żurkiem za 6 zł i białą kiełbasą w sosie za 9,50 zł. Cały wielkanocny bankiecik, razem z sernikiem paschalnym w Hadesie kosztuje 25-36 zł.
Jedyny świąteczny kiermasz gastronomiczny oferuje w Lublinie Karczma Słupska. Inne restauracje lubelskie chętnie realizują zamówienia, ale specjalnych stołów wielkanocnych nie będzie. W Zamościu, Chełmie, Białej Podlaskiej jest jeszcze skromniej; gastronomia nie przygotowuje oferty świątecznej, wychodząc z założenia, że święta każdy sam robi w domu.
EWAD
Co jest na wynos w Lublinie?
• kaczka z jabłkami – ok. 20 zł/kg,
• kaczka faszerowana – 24 zł/kg,
• jajka w sosach (ogórkowy, tatarski, ziołowy), faszerowane – 2,50 zł
Gerwazy
• barszcz wielkanocny – 7zł/l,
• jajka w sosach, faszerowane – 1,60 zł/szt.,
• buraczki parowane (na ćwikłę) – 4,20 zł/kg,
• ćwikła z chrzanem – 8,90 zł/kg
Hades
• pasztety (wszystkie, w tym i pistacjowy, z królika, pasztet cielęcy z kurkami) – 35–50 zł/kg,
• golonka wieprzowa – 35 zł/kg
Karczma Słupska
• pasztet wieprzowy – 24 zł/kg,
• rolada kszubska – 32 zł/kg,
• baleron białoruski – 37 zł/kg
Koncertowa
• barszcz biały – 5 zł/na osobę,
• perliczki z nadzieniem orzechowym – 70 zł/kg i sosem np. cumberland (wystarczy na 10 osób),
• rolada z gęsi z kurkami i sosem kaparowym (podać na gorąco) – 70 zł/kg (wystarczy na 6–7 osób,
• pasztet z królika 30 zł/kg,
• pasztet z dziczyzny – 50 zł/kg