Aż 96% gimnazjalistów zna właściwości witaminy D.
Instytut badawczy SMG/KRC przedstawił wyniki badań na temat świadomości młodzieży w zakresie zdrowego żywienia. Raport opracowano na podstawie analizy ponad półtora tysiąca testów wypełnionych przez gimnazjalistów podczas wojewódzkiego etapu II Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowia. W konkursie udział wzięli gimnazjaliści z całej Polski, zaś poszczególne etapy przeprowadzone były od grudnia 2007 r. do marca br.
Według dr. Dariusza Włodarka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW, konsultanta II Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowia oraz autora pytań testowych, badania wyraźnie wskazują na obszary edukacji, na które należałoby zwrócić szczególną uwagę.
- Trzeba jednak podkreślić, że stan wiedzy młodzieży na temat zdrowego odżywiania przyswojony w ramach programu nauczania, jest bardzo wysoki, ponieważ ponad połowa uczestników nie miała problemu z odpowiedzią na większość pytań - mówi dr Dariusz Włodarek.
Podczas testu młodzież doskonale radziła sobie za to z pytaniami dotyczącymi witamin, białka oraz produktów żywnościowych.
(hap)