Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie Ekstra

"Papier zawsze był gdzieś obok mnie". Rozmowa z artystką zajmującą się origami
galeria

"Papier zawsze był gdzieś obok mnie". Rozmowa z artystką zajmującą się origami

ROZMOWA z Magdaleną Rukasz, artystką która zajmuje się origami

Ojciec Tomasz Dostatni z przy fotografii o. Jana Góry. To fragment wystawy w krużgankach Dominikanów poświęconej zmarłemu dwa lata temu duszpasterzowi z Jamnej.

"Bóg stworzył różnych ludzi. Mają prawo do różnych poglądów"

Rozmowa z dominikaninem Tomaszem Dostatnim OP

Zanim dobrze zaczął jeździć na rowerze, śmigał kartem po torze. 19-latek z Bystrzycy w BMW Cup Polska

Zanim dobrze zaczął jeździć na rowerze, śmigał kartem po torze. 19-latek z Bystrzycy w BMW Cup Polska

19-letni Paweł Malczak z podlubelskiej Bystrzycy jest czołowym zawodnikiem w BMW Cup Polska. Okiełznywanie prędkości to jego chleb codzienny

Lubelskie Startupy "Świetny pomysł to tylko 1 proc. sukcesu"

Lubelskie Startupy "Świetny pomysł to tylko 1 proc. sukcesu"

1 proc. to pomysł., 1 proc. finansowanie, 48 proc. zespół, a 50 proc. to timing, czyli odpowiedni czas-chwila, w którym produkt wchodzi na rynek, świadomość klientów, to czy produkt wstrzela się w obecne zapotrzebowanie i ile klient jest w stanie za to zapłacić. Rozmowa z Tomaszem Małeckim, prezesem Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego

Formacja Gamza

Nauka tańca przed sylwestrem? Jeszcze nie jest za późno

Tango, salsa albo walc. Chociaż do sylwestra został tylko tydzień eksperci od tańca pocieszają, że na lekcje jeszcze nie jest za późno.

Andrzej Cygan, Katarzyna Ferańska i Mateusz Ciołko
Lubelskie Ekstra
film

Przy świątecznym stole. Przepisy szefów kuchni na świąteczne potrawy

Podczas Wigilii dzielimy się opłatkiem i jedzeniem. A szefowie kuchni z Lublina i regionu dzielą się z Wami swoimi przepisami na świąteczne potrawy.

Bilans: 5 lat Portu Lotniczego Lublin. Na co lotnisko wydaje pieniądze, a na czym zarabia?
Lubelskie Ekstra

Bilans: 5 lat Portu Lotniczego Lublin. Na co lotnisko wydaje pieniądze, a na czym zarabia?

Nasza prognoza sprzed trzech lat zakładała, że 1,5 mln pasażerów będziemy obsługiwać w 2035 roku, kolejna mówiła o roku 2030. Mówimy hipotetycznie, ale na dzień dzisiejszy w grę wchodzi nawet rok 2025. To zasługa naszej dynamiki rozwoju, największej w kraju. Rozmowa z Krzysztofem Wójtowiczem, prezesem Portu Lotniczego Lublin.

Łukasz Witt-Michałowski
Magazyn
galeria

Napędza mnie zazdrość. Rozmowa z Łukaszem Witt-Michałowskim, reżyserem teatralnym

Bezkarność recenzentów szalenie mnie irytuje. Mogą pisać co chcą, są opiniotwórczy i decydują o być albo nie być teatrów, zwłaszcza takich jak ten mój. Miałem nieodparte wrażenie, że bardzo wiele recenzji na temat pracy moich kolegów jest pozbawione merytoryki. Nie można recenzować w ten sposób, że „wszystko było na niebiesko, a ja lubię kolor zielony”. Rozmowa z Łukaszem Witt-Michałowskim, reżyserem teatralnym, Człowiekiem Roku Dziennika Wschodniego 2017 w kategorii Kultura.

Jakub Klementewicz (po środku) zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie informatycznym Geniusz IT, który organizuje Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University w Nowym Sączu

18-latek wyróżniony za aplikację Pomocniczek i grę Voxelaxy

Stworzył już aplikację „Pomocniczek” i grę „Voxelaxy”, a pod koniec listopada zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie informatycznym Geniusz IT. Organizuje go Wyższa Szkoła Biznesu w Nowym Sączu. Mowa o 18-letnim Jakubie Klementewiczu z Wohynia

Grażyna Pawlak, kuratorka wystawy i rodzina Majera Jehudy Szapira, która przyjechała do Lublina na otwarcie Muzeum Historii Jesziwy Mędrców Lublina
magazyn
galeria

Atmosfera, przestrzeń i pamięć, czyli jak powstawało Muzeum Historii Jesziwy Mędrców Lublina

To nie jest zwykłe muzeum. - Tu się nie ogląda. Tu się jest - takie jest założenie twórców Muzeum Historii Jesziwy Mędrców Lublina

Niesamowite stare zdjęcia Lublina autorstwa Edwarda Hartwiga. Już można je oglądać
Dużo zdjęć
galeria

Niesamowite stare zdjęcia Lublina autorstwa Edwarda Hartwiga. Już można je oglądać

Kolekcja lubelskich zdjęć Edwarda Hartwiga została uporządkowana i w pełni udostępniona online dzięki projektowi „Lublin. Opowieść o mieście”. Ponadto wraz z relacjami świadków historii wybrane zdjęcia genialnego fotografa stworzą „Opowieść o Lublinie” na specjalnie w tym celu powstałym portalu. Wiele zdjęć jest udostępnionych po raz pierwszy.

Ewa Nowak: Nastolatek to nie jakiś dziwaczny twór, to po prostu człowiek

Ewa Nowak: Nastolatek to nie jakiś dziwaczny twór, to po prostu człowiek

- Kiedy pisałam „Bardzo białą wronę” myślałam o sobie, czternastoletniej Ewuni, która by taką powieść przeczytała i nie musiała potem przez rozmaitych chłopców-socjopatów wylewać Bałtyku łez. Chcę, żeby dziewczyny wiedziały, że jeden taki sygnał i trzeba uciekać - mówi pisarka Ewa Nowak

Dziś po wielu cukrowniach nie ma już śladu. Dlaczego były tak ważne dla władz w PRL-u?
Magazyn
galeria

Dziś po wielu cukrowniach nie ma już śladu. Dlaczego były tak ważne dla władz w PRL-u?

Buraki oraz cukier były oczkiem w głowie peerelowskich władz. Nic dziwnego: Polska przez wiele lat była światowym liderem w eksporcie cukru. Dziś po wielu cukrowniach nie ma już śladu. Pozostały po nich jedynie wspomnienia. A cukrownia była pierwszym zakładem, który rozpoczął produkcję w powojennym Lublinie

Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków
Magazyn

Lata dwudzieste i trzydzieste w lubelskiej gastronomii. Przeboje międzywojennej kuchni

To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...

Jak12A na lotnisku wojskowym Tempelhof
Magazyn

Jakiem ze Świdnika na Tempelhof. Ten lot przeszedł do historii aeroklubu

Kiedy jesienią 1983 roku wylądowali na lotnisku w Tempelhof, od razu otoczyli ich żołnierze z wycelowanymi w nich karabinami. Potem pochwalili pilota za lotnicze umiejętności. Następnego dnia na świdnickim lotnisku pojawili się smutni panowie w płaszczach…

Ania Bakiera i Cezary Hunkiewicz: Jedni hodowali rybki, drudzy sklejali modele, a my zaczęliśmy malować. Nie ma za tym żadnej wielkiej filozofii

20 lat Brain Damage Gallery: Ściana, pustostan, galeria

Rok 1997. Graffiti idzie na wschód, Polska na zachód. Zakładamy Brain Damage - pierwszy polski magazyn poświęcony graffiti o zasięgu międzynarodowym. Wkrótce Warszawa stanie się chwilową mekką europejskiego writingu. Rok 2017. Za nami 20 lat aktywnego uczestnictwa i kształtowania sceny graffiti i sztuki ulicznej - wyjątkowy czas, niezapomniane wspomnienia, adrenalina. Przed nami: następne 20 lat i poprzeczka postawiona wyżej niż kiedykolwiek.

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka
galeria

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.

Podniebni Kosynierzy wylądują w Dęblinie. Wystawa w Muzeum Sił Powietrznych
Magazyn

Podniebni Kosynierzy wylądują w Dęblinie. Wystawa w Muzeum Sił Powietrznych

Rozmowa z Jackiem Zagożdżonem, adiunktem w Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie.

Józef Piłsudski na zjeździe Legionistów w Lublinie
Historia i kuchnia

Józef Piłsudski w Lublinie nocował w hotelu Victoria. A co mógł jeść?

Podczas swojego pobytu w Lublinie w 1924 roku Józef Piłsudski zatrzymał się w luksusowym hotelu Victoria, słynnym z pierwszorzędnej kuchni i menażerii, w której można było podziwiać mrówkojady, krokodyle i żółwie. Hotelu już nie ma, została legenda o międzywojennych daniach.

Narzędzia krzemienne

To tu znaleziono jedne z najstarszych śladów pobytu człowieka

Najstarsze ślady pobytu człowieka na terenach pobliskich Puławom odkryto w Górze Puławskiej. Jako pierwszy dokonał tego w 1894 roku rosyjski geolog Mikołaj Józefowicz Krystafowicz – pierwszy etatowy bibliotekarz w Instytucie Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa w Puławach.

O Lublinie było wtedy głośno w całym kraju. Niezwykłe znalezisko w centrum miasta

O Lublinie było wtedy głośno w całym kraju. Niezwykłe znalezisko w centrum miasta

Przez trzy tygodnie saperzy wywieźli 200 ciężarówek amunicji. Z centrum miasta ewakuowano wielu mieszkańców. Gdyby któremuś saperowi drgnęła wówczas ręka, to ścisłe centrum Lublina mogłoby zamienić się w zgliszcza

Teatr jest przestrzenią wolności. Nowy dyrektor Teatru Andersena i jego "program marzeń"

Teatr jest przestrzenią wolności. Nowy dyrektor Teatru Andersena i jego "program marzeń"

Nie można go limitować, nakładać restrykcji zewnętrznych i jakichkolwiek cenzur. Ale to jest też przestrzeń do protestu. Jeśli widz czuje się obrażony, może protestować. Ale nie może limitować artystów. Nie można tej wolności limitować z poziomów urzędniczych. Rozmowa z Krzysztofem Rzączyńskim, nowym dyrektorem Teatru Andersena.

Biegać można zacząć w każdym wieku. To uzależnia
Lubelskie Ekstra

Biegać można zacząć w każdym wieku. To uzależnia

Małgorzata Grzenia to lubelska biegaczka, która zaczęła trenować niedługo przed 50-tką. Niedawno zdobyła Koronę Maratonów Polskich, a na co dzień pracuje jako katechetka.

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017
Lubelskie Ekstra

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017

Tomasz Mielniczuk urodził się w Krasnymstawie. Korzenie rodzinne to okolice Chełma. Dzieciństwo spędził w domu rodzinnym, domu po dziadkach i pradziadkach.

Zrobi wszystko, żeby stanąć na bramce. Jedzie 600 km na jeden trening
Magazyn
galeria

Zrobi wszystko, żeby stanąć na bramce. Jedzie 600 km na jeden trening

Czwartek, godzina 15.30. 14-letni Michał Wyrwas wsiada do pociągu jadącego z Lublina do Warszawy. W stolicy nocuje u kuzynki, żeby o godzinie 6.30 wskoczyć w pociąg odjeżdżający do Szczecina. Po południu wysiada w Choszcznie. Odbiera go trener, który wiezie chłopca do oddalonego o 30 km Barlinka. Taki scenariusz powtarza się co tydzień.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium