Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Doczekała się przysłów, wielbili ją poeci. Kapusta zawiera przeciwutleniacze, ma silne działanie przeciwzapalne, reguluje cholesterol i zwiększa odporność. Polecamy smakowite dania z kapustą.
Pożywne, jesienne zupy. Poza rosołem w odwodzie mamy kilka fantastycznych zup. Na przykład cytrynową. Oto przepisy z regionalnym rodowodem.
Ale szczerze mówiąc, to udało mi się w życiu trochę uwolnić od teatru. Udało mi się odnaleźć sens życia w takim normalnym życiu – rozmowa z Iloną Zgiet, aktorką Teatru Andersena, która obchodzi jubileusz 35-lecia pracy na scenie.
Tęsknimy za zielenią, naturą i spokojem. Dlatego na całym świecie rozwija się architektura zieleni. Projektuje się budynki ze skomplikowanymi systemami nawadniającymi, w całości obrośnięte zielenią. – Rozmowa z lubelskim architektem Adamem Wójcikiem.
Rozmowa z Mariuszem Kiryłą, malarzem, który świętuje 25 lat pracy twórczej w Świdniku
Przed polską gastronomią znów ciężki czas. W piątek startuje w Lublinie akcja „Ratujemy Gastro”, szczegóły możecie śledzić na profilach społecznościowych. A my prezentujemy 10 smakowitych dań, jakie możecie zamówić w Lublinie
Śliwki w boczku, fizoły ze śliwkami, pamuła na ostro i włodawska śliwka w rozmarynie. To tylko niektóre z pysznych dań, w których pierwsze skrzypce grają śliwki. Świeże, suszone i dymione.
– Dogadaliśmy się w takim sensie, że zaproponowałem, żebyśmy dali sobie 100 dni na dogadanie. Te sto dni minie mniej więcej w połowie grudnia – Rozmowa z Redbadem Klynstra-Komarnickim, aktorem, pełniącym obowiązki dyrektora Teatru Osterwy.
Placków po węgiersku zazdroszczą nam nawet Madziarzy, którzy takich nie znają. Tamtejsi restauratorzy wprowadzili je nawet do karty, żeby ucieszyć polskich turystów. Najlepsze placki po węgiersku zjecie w krakowskiej restauracji „Balaton”. W plackach ziemniaczanych specjalizuje się w Lublinie restauracja Hades Szeroka, która smaży je turystom także przed lokalem .
Kiedy zapytano Roberta Makłowicza czego najbardziej brakuje mu w Chorwacji, odpowiedział krótko: grzybów. Grzyby są polskim skarbem kulinarnym, grzybobranie narodową pasją. Za grzybami stoi w Polsce bogata historia kulinarna.