Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Good Chef 2019: Oto zwycięzca lubelskiego konkursu na najlepszego szefa kuchni
Lubelskie Ekstra

Good Chef 2019: Oto zwycięzca lubelskiego konkursu na najlepszego szefa kuchni

Piotr Kostyła wygrał ogólnopolski konkurs Good Chef 2019 podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.

Krzysztof Rzączyński
Magazyn
galeria

Warto inwestować w rozmowy o planecie. Edukacja ekologiczna najmłodszych w Teatrze Andersena

Musimy zacząć słuchać dzieci i od nich się uczyć - rozmowa z Krzysztofem Rzączyńskim, dyrektorem Teatru Andersena w Lublinie.

"Z głową w chmurach". Premiera w Teatrze Andersena [zapowiedź, zdjęcia]
29 września 2019, 12:00
galeria

"Z głową w chmurach". Premiera w Teatrze Andersena [zapowiedź, zdjęcia]

 W sobotę w Teatrze Andersena w Lublinie premiera spektaklu „Z głową w chmurach”. To lalkowy musical o żyrafie, która szuka deszczu. Marzycielskie zwierzę postanawia wznieść się nad ziemię, żeby znaleźć życiodajną chmurę. Sceny z generalnej dobrze wróżą przedstawieniu.

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat
Magazyn

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat

Jean Bos ugotował dla 300 historyków 3 dania z czasów renesansu. Receptury opracował prof. Jarosław Dumanowski, znawca literatury staropolskiej. Rekonstrukcja stołu z czasów Jadwigi i Jagiełły uświetniła jubileuszowy, XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich zwołany do Lublina w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.

Gołąbki można zrobić na kształt sakiewek, przewiązanych szczypiorem
kuchnia

Cebulowa z kaszą, gołąbki po węgiersku. Regionalne potrawy z kapustą i kaszą

Zima ma być w tym roku tęga. Będzie się liczyć energetyczna kuchnia: gęste krupniki, żurki, zalewajki. Zrazy z kaszą, zawijasy i pieczenie podlane gęstym sosem. Ale przede wszystkim gołąbki w różnych odmianach

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego
galeria

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego

Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego. Wkrótce w nowej restauracji w miasteczku otworzy się gabinet obiadowy pana Berensa, który od 1880 roku prowadził obok fary „Gospodę chrześcijańską”, w której serwował słynne liny w śmietanie, na które wpadała Ordonka. Co zjecie w nowej restauracji?

To bardzo wymagająca ryba, hodowla jest bardzo skomplikowana. Ale warto, smak naszych pstrągów jest niezrównany - podkreśla Anna Pyć
Magazyn

Po pstrągi przyjeżdżają tu nawet z Warszawy. Pierwsza była Magda Gessler

Po świeże ryby przyjeżdżają tu restauratorzy w Warszawy. Ostatnio, na miejscu kultowej restauracji z czasów PRL zbudowała nowoczesną restaurację z patio, na którym zacumował okręt

Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
Magazyn

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

Pierogi, sery, kasza. Co było najsmaczniejsze na Festiwalu Gryczaki?
galeria

Pierogi, sery, kasza. Co było najsmaczniejsze na Festiwalu Gryczaki?

Szesnaście pierogów gryczanych, czternaście dań na bazie kaszy, dwanaście serów i dwanaście deserów zaprezentowało się na kulinarnym konkursie podczas Festiwalu Gryczaki 2019 w Janowie Lubelskim. Wybraliśmy dla was najbardziej łakome kąski.

Sabina Baral: Wydaje mi się, że byłam już wszędzie
Magazyn
galeria

Sabina Baral: Wydaje mi się, że byłam już wszędzie