Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

(Sz)

Lista artykułów:

 (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Gęsie pipki

To faszerowane szyjki gęsie pieczone razem z gęsią w piekarniku.

 (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żydowski krupnik

Gęsty, sycący, pyszny. Trochę inny niż nasz polski krupnik.

 (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Cymes

To bardzo znana potrawa z marchwi. Na słodko. Może być samodzielną przekąską, może być pysznym deserem.

 (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Ajercwibele

To wspaniała przekąska z jaj i cebuli.

 (Maciej Kaczanowksi)

Kulinarna mapa Lubelszzyzny: Czulent

Czulent to jeden z największych przysmaków kuchni żydowskiej.

Na błoniach pod zamkiem Stefan Szmidt z Nadrzecza pokaże świetny spektakl "Drzewo” według Wiesława

Jarmark Jagielloński: Spektakle za darmo

Pieśń o Rolandzie, \"Drzewo” Wiesława Myśliwskiego, \"Niepokoje średniowiecza” i \"Trzej muszkieterowie” – to spektakle, które bezpłatnie zobaczycie na Jarmarku Jagiellońskim w Lublinie.

Woda ze studni w kaplicy Marii Magdaleny w Biłgoraju dodaje sił (Jacek Mirosław)

Studnia z Marią Magdaleną

Biłgoraj słynie z powieści Singera, cudownego źródełka św. Marii Magdaleny, sitarzy i piroga biłgorajskiego, uważanego za najsłynniejszy regionalny przysmak Lubelszczyzny.

Dwa obrazy Tintoretta w Tarnogrodzie to sensacja ana skalę światową (Jacek MIrosław)

Zjedz gryczaka, zobacz Tintoretta

Aż wierzyć się nie chce, że podczas kulinarnej wyprawy do Tarnogrodu, gdzie w piekarniach sprzedaje się pyszny tarnogrodzki piróg – można na własne oczy zobaczyć w miejscowym kościele dwa obrazy Domenico Tintoretta, jednego z najsłynniejszych malarzy na świecie.

Gryczak to najsłynniejsza w Polsce potrawa z Lubelszczyzny (Maciej Kaczanowski)

Janowski gryczak

Na \"Kulinarnej mapie Lubelszczyzny\", wspólnym projekcie Dziennika i Województwa Lubelskiego janowski gryczak zajmuje ważne miejsce

Pierogi z kaszą gryczaną doprawia się na Lubelszczyźnie miętą (Maciej Kaczanowski)

Lubelskie pierogi z kaszą gryczaną

Utarło się przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, bo w Polsce pierogi wymyślono. Okazuje się, że ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez podróżnika Marco Polo.