Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Ogród wymaga pewnej wiedzy oraz spokoju, o który w naszym zabieganiu trudno. Życie jest biegiem, nie mamy czasu, żeby zatrzymać się, popatrzeć, powąchać, dotknąć, wziąć głębszy oddech. Jak w powieści Marii Rodziewiczówny „Lato leśnych ludzi”, pierwszej, ekologicznej powieści polskiej. Radzę wszystkim przeczytać. Rozmowa z Anną Wójcik-Kager, właścicielką szkółki „Zielone Wzgórza” w Nałęczowie, pomysłodawczynią festiwalu Festiwalu Otwartych Ogrodów.
Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.
Od piątku w kasie Teatru Starego można zdobyć płytę „Zakazane piosenki”. 30 czerwca zaczyna się festiwal poświęcony Danucie Szaflarskiej. W sobotę 3 lipca premiera sztuki „Czarny Mnich”, którą przygotowuje Jan Peszek, laureat tegorocznej edycji nagrody „Gong Danutki”.
Włoska uroda miasta budzi podziw, daje przyjemność oglądania i fotografowania. Harmonia i spokój miasta spływa na mieszkańców i turystów. Ma podobne działanie do muzyki. Rozmowa z Dominiką Lipską, historykiem, przewodnikiem, prezes stowarzyszenia Turystyka z Pasją w Zamościu.
Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.
Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów
Jest specjalistką od miejsc, krajobrazów i ludzi. W swoim tekstach opisuje ludzkie losy. Ocala ich historie, poetycko opisuje Bug. – Rodzice pierwsi pokazali mi Bug. I srebrny księżyc nad rzeką. Od tamtej chwili nie mogę o niej zapomnieć – ROZMOWA z Moniką Mikołajczuk, redaktor prowadzącą „Krainę Bugu”
Jesiotr wychodzi czasami z morza do rzek wielkich, a u nas do Wisły, Dniepru, dla wody słodkiej – pisał Samuel Bogumił Linde, autor monumentalnego Słownika języka polskiego. W zbiorze przepisów kulinarnych spisanych w 1757 r. dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Różanki znajdziemy fantastyczny przepis na barszcz z klopsikami rybnymi.
Ta kraina mnie fascynuje. Tryb życia tych ludzi. Ich kontakt z naturą. Na Polesiu doświadczam tego, czego doświadczam na morzu. Bez tego tempa – rozmowa z Ryszardem Karczmarskim, fotografem z Chełma
Młodziutka pokrzywa już zieleni się w ogrodzie, listki niedźwiedziego czosnku są całkiem duże, mniszek lekarski prosi się na sałatkę... Lista wiosennych przysmaków jest całkiem długa.