Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 kwietnia 2021 r.
14:21

Smardze od kuchni. Już wkrótce rozpocznie się na nie sezon

5 1 A A
Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos
Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos (fot. Małgorzata Sulisz)

Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To jeden z najsmaczniejszych grzybów na świecie.

– W smaku dorównuje trufli, która osiąga niebotyczne ceny. W smaku czarnej trufli są nuty korzenne, orzechowe, w smaku trufli białej czosnkowe i serowe. Smardze również mają korzenny aromat, każdy odbierze ten smak po swojemu, ale zawsze uznamy go za wyjątkowy – mówi Jan Bos, który serwował smardze królowi Baudouin i jego małżonce Fabioli.

W ogrodzie

Gdzie rosną smardze? W lasach liściastych i mieszanych, na łąkach i łęgach. Najpewniej znajdziemy je w pobliżu jesionów. Pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Przez wiele lat smardze były pod całkowitą ochroną, po zmianie przepisów, które mówią, że „ochronie podlegają okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni” wolno je zbierać na prywatnych działkach, w szkółkach leśnych za zgodą leśniczego, w ogrodach. Warto też poszukać ich na wysypiskach, porośniętych zielenią.

Warto wiedzieć, że w internecie możemy kupić mieszankę podłoża zaszczepioną grzybnią smardzową. Jak „posadzić” smardze w ogrodzie? Grzybnię należy rozcieńczyć w 5 litrach niechlorowanej wody. Wybrać miejsce w ogrodzie. Najlepiej w w pobliżu miejsca cięcia i składowania drewna. Z powierzchni około 2 metrów kwadratowych wybrać wierzchnią warstwę ziemi. Przygotować podłoże z 8 części torfu, 4 części trocin, 2 części popiołu ze spalonego drewna i 100 gram gipsu. Zmieszane podłoże rozłożyć w wykopie, zlać wodą, z pomocą konewki rozprowadzić grzybnię, przykryć warstwą kory świerkowej lub sosnowej.

Jak nie pomylić smardzy z piestrzenicą?

Smardze i piestrzenice kasztanowate mają charakterystycznie pofałdowane główki. W przypadku piestrzenicy są one bardziej pofałdowane i ciemniejsze. Trzon smardza jadalnego jest pusty w środku. Ważny jest kształt główki. W przypadku smardzy to podłużny stożek, w wypadku piestrzenicy: nieregularny, kulisty kształt.

Ponieważ substancje zawarte w piestrzenicy uszkadzają wątrobę i nerki, warto zajrzeć do telefonu, sprawdzić botaniczny opis smardzy, dokładnie obejrzeć smardze na fotografii i porównać je z piestrzenicą.

Legendarny smak

Smardze zawsze warto obgotować. Stach Jachymek z Guciowa poleca jajecznicę na młodych smardzach. Obgotowane smardze należy pokroić, na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć smardze, dodać jedną posiekaną cebulę, kiedy się zarumieni, wlać 4 rozmieszane w garnuszku jajka, kiedy się zetną, przemieszać 2-3 razy łyżką i podać z patelnią na stół. Jeść z dobrym chlebem, posmarowanym masłem. Ze smardzami zrobicie także doskonały omlet.

Jarosław Koziara, lubelski artysta, też najchętniej łączy smardze z jajkami: – W tamtym roku smardzów nie było, w tym roku już się pojawiły. Widziałem je nawet na skwerku w centrum Lublina. Lubię smardze z jajkiem, jak znajdę więcej, wrzucam do zamrażalnika.
Jean Bos, który bardzo ceni smardze w kuchni, poleca je do sosów śmietanowych: – Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów. Dla czytelników mam trzy przepisy: na indyka w sosie ze smardzów, mój ulubiony przepis na udka kurczaka faszerowane smardzami i filety z kurczaka ze smardzami, zapiekane w cieście francuskim.

Kotlety z indyka ze smardzami

SKŁADNIKI: 4 kotlety z piersi indyka, kilka smardzów, 1 cebula, 2 łyżki masła, pół szklanki słodkiej śmietanki, marynata Teryaki, sól, pieprz.

WYKONANIE: mięso indyka opłukać, wysuszyć, natrzeć przyprawami, skropić marynatą Teryaki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Smardze oczyścić, oddzielić główki od trzonków, posiekać. Większe kapelusz przekroić na pół, małe zostawić w całości. Kotlety z indyka opiec na patelni grillowej. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć posiekane trzonki smardzów, dodać drobno okrojoną cebulę i kapelusze. Dusić kilka minut, aż smardze zmiękną. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać kotlety sosem, podawać z kartoflami z wody.

Udka z kurczaka faszerowane smardzami

SKŁADNIKI: 12 udek z kurczaka zagrodowego, 25 dag mielonego mięsa (wieprzowina plus cielęcina), 10 smardzów, 2 małe cebule, 2 jajka, śmietana, bułka tarta, czosnek, koperek, natka pietruszki, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, masło.

WYKONANIE: mięso wyrobić z jajkami, posiekanymi smardzami, bułką tartą, przesmażoną cebulą, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Faszerować udka natarte solą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, obsypać wiórkami masła, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż będą rumiane. Podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym, ziemniakami z wody i surówkami.

Piersi z kurczaka ze smardzami w cieście francuskim

SKŁADNIKI: 1 arkusz ciasta francuskiego, 25 dag piersi z kurczaka zagrodowego. 20 dag świeżych smardzów, 1 mała cebula, 10 dag sera Bursztyn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 jajko, sezam na posypkę.

WYKONANIE: piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Oddzielić trzonki od kapeluszy. Trzonki pokroić w kostkę, smardze na większe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Równomiernie rozłożyć składniki na cieście, posypać Bursztynem. Ciasto zwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podzielić na części. Można podać z sosem śmietanowym na bazie smardzów.

Trochę historii

Przed wojną smardze podawano w każdej szanującej się restauracji. Zniknęły z jadłospisów w czasach PRL-u, wraz z objęciem ich całkowitą ochroną. Po zmianie przepisów wracają do menu. Wracają, bo smardze można gotować, smażyć, faszerować, marynować i suszyć. Stanowią ciekawy dodatek do wielu dań. – Omlet nabierze szlachetności, zupa zyska niezwykły aromat, zestawione z mięsem nadadzą mu nowego wymiaru smaku. Można podawać je makaronami, kołduny ze smardzami można podać w czystej zupie grzybowej – mówi Jean Bos.

Ne zapominajmy, że smardze ceniono w kuchni staropolskiej. Wymieniono je w rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły, wystąpiły tam pod zagadkową nazwą „boleti dicti zmarze”. W książkach kucharskich z XVIII i XIX wieku smarszcze albo smarże podawano na wiele sposobów. Od najprostszych smardzów duszonych z cebulą, śmietaną i pietruszką po wykwintne połączenia ze szparagami.

Historyczne informacje o smarszczach podaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. „Grzyb Smarszcz rychło zjawia się na wiosnę i rychło ginie. Najlepszy jest najrańszy, ma smak przyjemny i sobie jedynie właściwy, jeżeli z nim umiejętnie kucharka się obchodzi. Wziąwszy Smarszcze do urządzenia na omlet, leguminę lub inną potrawę, należy je w cząstki pokrajać, i przepatrzyć każdą z osobna, aby nie było zgnilizny, lub jakiegokolwiek uszkodzenia, przepłókać zimną wodą, z któréj wyjąwszy spuścić na wrzątek, kilka razy zagotować w dużéj wodzie, i wybrać łyżką durszlakową na sito, aby płyn ściekł zupełnie, poczém wycisnąć resztę wilgoci na serwecie, ponieważ ten grzyb, w mięsie swem wilgoć zatrzymuje i niełatwo osycha. Jeśli potrzeba wymaga, wziąć kwartę Smarszczów do sztuki mięsa, lub pod kotlety, kurczęta, czy do innego użycia, należy wziąć masła kwaterkę, usiekanych cébul parę w tym maśle podsmażyć, włożyć do tego masła odgotowane i wyciśnięte z wilgoci smarszcze, dodać kawałek suchego bulonu, parę stołowych łyżek śmietany świeżéj i kwaśnéj, w miarę soli, utartéj gałki lub kwiatu muszkatelowego na koniec noża, i tuszyć pod pokrywą. Tym sposobem przygotowywują się smarszcze do użycia wedle potrzeby, do sztuki mięsa, kotletów, kurcząt, omletu, i innych potraw” – czytamy na facebookowym profilu kuchnia staropolska.

– Polecam suszone smardze, który aromat bije na głowę suszone borowiki – dodaje Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium