Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Porządny tygielek to taki, który odpowiada naszym preferencjom kawowym. Dobry tygielek jest wykonany z miedzi albo ze srebra, albo z jednego i drugiego, czyli miedziany tygielek srebrzony w środku lub miedziany tygielek cynowany (pobielany) w środku. Istotną cechą tygielka jest jego pojemność, ma zaparzyć tyle kawy, ile jesteśmy w stanie sami wypić. Rodzaj tygielka zależy od sposobu parzenia kawy – mówi Tomasz Zajączkowski
Magazyn

Nietypowa kolekcja: 400 tygielków

Niektórzy fachowcy od kawy uważają, że młynki elektryczne przez szybkie cięcie i rotowanie noży przegrzewają to ziarno. Najlepszym rozwiązaniem jest ręczny młynek żarnowy. Sposób mielenia kawy wpływa na jej prozdrowotne cechy – Rozmowa z Tomaszem Zajączkowskim, pasjonatem kawy i kolekcjonerem tygielków

Nasz pomysł na niedzielny obiad: jabłka w roli głównej
Magazyn

Nasz pomysł na niedzielny obiad: jabłka w roli głównej

Kaszanka i jabłka to jeden z duetów, który występuje na kartach publikacji „Szarlotka z lubelskich jabłek”, stanowiącej owoc konkursu „Kobieta gospodarna wyjątkowa”. W książce znajdują się przepisy na zwycięskie potrawy z udziałem lubelskich jabłek. Jak na przykład na chlebek z jabłkami, jabłecznik, jabłuszkowy smalczyk i pyszną pamułę.

Zaskakujące jest to, ileż ten Andersen pomieścił w czasach, które wcale nie wydają nam się współczesne a jednak są współczesne. Jeśli się komukolwiek wydawało, że świat doszedł do lepszej, wyższej sfery etycznej, no to niestety zdaje się, że to nie jest prawdą – mówi Krzysztof Rzączyński, reżyser spektaklu „Królowa Śniegu” w Teatrze Andersena w Lublinie
galeria

Królowa Śniegu i sztuczna inteligencja. Wyjątkowy spektakl w Teatrze Andersena w Lublinie

Dla mnie Królowa Śniegu jest figurą sztucznej inteligencji, która odpowie na każde pytanie, zrobi wszystko, a jedyna rzecz, której nie jest w stanie zrobić to być na sposób ludzki empatyczna – Rozmowa z Krzysztofem Rzączyńskim, reżyserem spektaklu „Królowa Śniegu” w Teatrze Andersena w Lublinie.

Smakowity sezon już się zaczął. Przepisy na dania z młodej kapusty poleca Waldemar Sulisz
Magazyn

Smakowity sezon już się zaczął. Przepisy na dania z młodej kapusty poleca Waldemar Sulisz

Na straganach pojawiła się młoda kapusta, która daje pole do popisu miłośnikom gołąbków. Mogą być z ryżem i mięsem, mogą być ziemniaczane z cebulką. Gołąbki powoli znikają z kulinarnej mapy Lublina i regionu, dlatego z całego serca polecam wyprawę do Urszulina

Papież w Watykanie jadał polski sękacz, dostarczany pocztą dyplomatyczną z Lubelszczyzny

Do Watykanu z lubelskiego szła specjalna paczka, a w niej przysmak Jana Pawła II

Kiedy Karol Wojtyła wysiadał z krakowskiego pociągu na lubelskim dworcu, szedł na KUL piechotą. Po drodze robił sobie przystanek u Dominikanów, żeby odprawić mszę św. I zjeść śniadanie z ojcem Mieczysławem Krąpcem.

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne
Magazyn

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne

Czy kwiaty magnolii są jadalne? – Tak. Kwiaty magnolii są jadalne i różnią się smakiem – tłumaczy Łukasz Łuczaj, specjalista od roślin jadalnych. Magnolie jeszcze kwitną i możemy z nich przygotować smakowite stir-fry, naleśniki z dżemem magnoliowym a nawet lody magnoliowe. Maj to najlepszy miesiąc, żeby eksperymentować z kwiatami na talerzu.

Moja kolekcja służy ludziom. Nigdy nie zostanie sprzedana, nigdy też nie zostanie rozparcelowana, ma pozostać gdzieś w jednym miejscu – mówi ksiądz Ryszard Piasecki
Magazyn
galeria

Ksiądz i jego radia "Spotkanie z księżniczką dodało mi skrzydeł"

Radio Elektrit Eroica wyprodukowane przez Towarzystwo Radiotechniczne Elektrit z Wilna to jeden z największych skarbów niezwykłej kolekcji radioodbiorników – ROZMOWA z ks. Ryszardem Piaseckim, kolekcjonerem zabytkowych radioodbiorników.

Jak zrobić smaczną karkówkę na obiad?

Jak zrobić smaczną karkówkę na obiad?

Jest soczysta i rozpływa się w ustach. Pod warunkiem, że potrafimy wybrać w sklepie dobrą karkówkę i odpowiednio ją przyrządzić.

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz
magazyn

Zaskakujący obiad; pokrzywa. Przepisy kulinarne poleca Waldemar Sulisz

Maj to najlepszy czas, żeby sobie zrobić pokrzywowy detoks. Po prostu: przez tydzień jedz mały pęczek pokrzywy – radzi Justyna Pargieła, zielarka i fitoterapeutka. Oto siedem smakowitych dań z pokrzywą.

Co na obiad? Zupa zupie nierówna
magazyn

Co na obiad? Zupa zupie nierówna

Consome z biłgorajskiej gęsi, jabłkowa hrubieszowska, kisielca skierbieszowska, pamuła, pejzanka oraz zozuli barszcz z kartoszką to tylko niektóre z przepisów jakie znajdziecie w książce „Zupy z natury, tradycji i pasji”, którą możecie ściągnąć ze strony lubelskie.pl.