Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Od kilku lat dużo sprzedaje się dużo traw i bylin. Moda na grzeczny, uporządkowany ogród mija – mówi Anna Wójcik-Kager
Magazyn
galeria

Jak urządzić ogród? Spokój, cierpliwość i natura, czyli ogrodowe przebudzenie

Ogród wymaga pewnej wiedzy oraz spokoju, o który w naszym zabieganiu trudno. Życie jest biegiem, nie mamy czasu, żeby zatrzymać się, popatrzeć, powąchać, dotknąć, wziąć głębszy oddech. Jak w powieści Marii Rodziewiczówny „Lato leśnych ludzi”, pierwszej, ekologicznej powieści polskiej. Radzę wszystkim przeczytać. Rozmowa z Anną Wójcik-Kager, właścicielką szkółki „Zielone Wzgórza” w Nałęczowie, pomysłodawczynią festiwalu Festiwalu Otwartych Ogrodów.

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

„Czarny mnich”: Katarzyna Krzanowska, Jan Peszek oraz Błażej Peszek
30 czerwca 2021, 18:00

Jan Peszek na festiwalu Śleboda/Danutka w Teatrze Starym [program]

Od piątku w kasie Teatru Starego można zdobyć płytę „Zakazane piosenki”. 30 czerwca zaczyna się festiwal poświęcony Danucie Szaflarskiej. W sobotę 3 lipca premiera sztuki „Czarny Mnich”, którą przygotowuje Jan Peszek, laureat tegorocznej edycji nagrody „Gong Danutki”.

Rozkochuje turystów w Zamościu. Co warto zobaczyć, gdzie można dobrze zjeść?
galeria

Rozkochuje turystów w Zamościu. Co warto zobaczyć, gdzie można dobrze zjeść?

Włoska uroda miasta budzi podziw, daje przyjemność oglądania i fotografowania. Harmonia i spokój miasta spływa na mieszkańców i turystów. Ma podobne działanie do muzyki. Rozmowa z Dominiką Lipską, historykiem, przewodnikiem, prezes stowarzyszenia Turystyka z Pasją w Zamościu.

Tarta z pokrzywą to autorski pomysł Agnieszki Filiks. Świetnie smakuje na zimno. Na piknik jak znalazł

Ostatni dzwonek na zakupy. Co zabrać na piknik?

Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.

Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos
Magazyn

Smardze od kuchni. Już wkrótce rozpocznie się na nie sezon

Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów

Monika Mikołajczuk
Magazyn

Nadbużańskie świetliki były obietnicą cudów. Melancholijna opowieść o Bugu

Jest specjalistką od miejsc, krajobrazów i ludzi. W swoim tekstach opisuje ludzkie losy. Ocala ich historie, poetycko opisuje Bug. – Rodzice pierwsi pokazali mi Bug. I srebrny księżyc nad rzeką. Od tamtej chwili nie mogę o niej zapomnieć – ROZMOWA z Moniką Mikołajczuk, redaktor prowadzącą „Krainę Bugu”

Barszcz z certą, Lublin z linem. Staropolskie przepisy na ryby
Magazyn

Barszcz z certą, Lublin z linem. Staropolskie przepisy na ryby

Jesiotr wychodzi czasami z morza do rzek wielkich, a u nas do Wisły, Dniepru, dla wody słodkiej – pisał Samuel Bogumił Linde, autor monumentalnego Słownika języka polskiego. W zbiorze przepisów kulinarnych spisanych w 1757 r. dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Różanki znajdziemy fantastyczny przepis na barszcz z klopsikami rybnymi.

Fotograf z Chełma: "Na Polesiu doświadczam tego, czego doświadczam na morzu"
Magazyn
galeria

Fotograf z Chełma: "Na Polesiu doświadczam tego, czego doświadczam na morzu"

Ta kraina mnie fascynuje. Tryb życia tych ludzi. Ich kontakt z naturą. Na Polesiu doświadczam tego, czego doświadczam na morzu. Bez tego tempa – rozmowa z Ryszardem Karczmarskim, fotografem z Chełma

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Wiosenne przysmaki
Magazyn

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Wiosenne przysmaki

Młodziutka pokrzywa już zieleni się w ogrodzie, listki niedźwiedziego czosnku są całkiem duże, mniszek lekarski prosi się na sałatkę... Lista wiosennych przysmaków jest całkiem długa.