Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Na 4 stronach wielkanocnej kuchni prezentujemy przepisy lubelskich szefów kuchni na świąteczny stół.
Jajko jest symbolem Wielkanocy. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez jajek.
Choć na wielkanocnym stole rządzi żurek, to w okolicach Kazimierza Dolnego – zalewajka. Podstawą zalewajki jest święcone. Czyli wędliny i chrzan z koszyczka. W Wielką Sobotę, po jego poświęceniu gotuje się zalewajka.
Jeszcze jest czas, żeby nastawić zakwas na żurek, zrobić białą kiełbasę, zamarynować mięso na wędliny i pieczyste.
Spektakl Mateusza Nowaka, według książki “Niemcewicz od przodu i tyłu” to przejmujący, piekielnie aktualny Polaków portret własny. Książkę napisał w XVIII wieku Karol Zbyszewski. Wychłostał w niej marionetkowego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, obżarstwo i pijaństwo magnatów, pazerność i rozwiązłość purpuratów, wreszcie posłów sejmowych, zachłannie walczących o powiększanie majątku.
Jajko jest symbolem Wielkanocy. I wiary, że tak jak Chrystus pokonał śmierć, tak i my ją pokonamy. Nic dziwnego, że Polacy nie wyobrażają sobie bez jajek świąt.
Wędzony łosoś z zielonymi ogórkami, polski rosół lub orzeźwiająca zupa kminkowa oraz stek na dwa sposoby to nasza propozycja na świąteczny obiad.
Aż 70 spektakli zgłoszono do I edycji Festiwalu Scenografii i Kostiumów „Scena w Budowie”, który odbędzie się od 20 do 23 kwietnia w Lublinie. Powalczą o Grand Prix i statuetkę „Złota kieszeń”. Zostanie wręczona na uroczystej gali, którą 22 kwietnia w Centrum Spotkania Kultur poprowadzi Tomasz Raczek.
Kiedy z nowalijkami jeszcze krucho, możemy cieszyć się dorodną papryką z importu. Jeśli traficie na import z Węgier, papryka będzie aromatyczna i doskonała. W dodatku w Lublinie działa sklep węgierski, gdzie można dostać słynne papryki w tubkach, przyprawy do gulaszu i wędzoną paprykę w proszku. I ognisty romans w kuchni gotowy.
Diabeł i tabliczka czekolady. Bingo! Oszczędny, do bólu prawdziwy spektakl. Wielka rola Jolanty Rychłowskiej. Kuba Kowalski - reżyser - szacunek za interpretację tekstów Autora. Paweł P. Reszka - szacunek za teksty.