Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

Siedem słynnych zup z Lubelszczyzny

Siedem słynnych zup z Lubelszczyzny

Aż trudno uwierzyć, że już w XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zupy. A francuscy kucharze mogli tylko się do nas uczyć. Do dziś przetrwały w naszym regionie zupy, których receptury mają ponad 100 lat. Niektóre z nich, jak zupa cebulowa z Goraja, są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych

"Był sobie Polak, Polak, Polak i diabeł” w Teatrze Osterwy

"Był sobie Polak, Polak, Polak i diabeł” w Teatrze Osterwy

Kapitalną sztukę Pawła Demirskiego o współczesnych Polakach możecie w dniach 15-18 stycznia o godzinie 19 zobaczyć w Teatrze Osterwy.

Instrukcja obsługi golonki: Gdzie zjeść? Jak przyrządzić?

Instrukcja obsługi golonki: Gdzie zjeść? Jak przyrządzić?

W restauracjach golonka trzyma się mocno. Na kulinarnej mapie regionu jest kilka miejsc, gdzie regularnie zjawiają się fani golonki z wody lub golonki zapieczonej w piecu ze złocistą, chrupiącą skórką i podanej z chrzanem. Lub zasmażaną kapustą z kminkiem. Albo purée grochowym. Każdą z tych golonek możecie przyrządzić sobie w domu. Pod warunkiem, że znacie kilka sztuczek

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Food porn, sushi i piwo na ziołach. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?

Kucharz z Włoch: To moja pierwsza Wigilia w Polsce

Kucharz z Włoch: To moja pierwsza Wigilia w Polsce

Po raz pierwszy przy Świętach Bożego Narodzenia się nie napracuje. Na wigilię zrobi carpacio z dorady i pyszne tiramisu. Trzy rodzaje śledzi, karpia, rybę po grecku, pierogi z kapustą i grzybami zrobi Iza z rodziną. A po świętach Ivo weźmie z Izą ślub w Lublinie

Co Polacy jedli na wigilię w XVII wieku? Przepisy w oryginalnej pisowni

Co Polacy jedli na wigilię w XVII wieku? Przepisy w oryginalnej pisowni

Przepisy wybrane przez profesora Jarosława Dumanowskiego. Są symbolem wysmakowanej, aromatycznej, pachnącej przyprawami kuchni. Pisownia oryginalna

TOP 10 tradycyjnych dań w lubelskich restauracjach

TOP 10 tradycyjnych dań w lubelskich restauracjach

Choć menu topowych lubelskich restauracji dorównuje pomysłami i ceną warszawskim lokalom, to część z Was tęskni za tradycyjną kuchnią. I choć domowe jedzenie występuje jedynie w domu, to są jeszcze w Lublinie miejsca, gdzie nadal karmią jak za dawnych lat

Seks nocy letniej, czyli Woody Allen w Teatrze Osterwy
galeria
film

Seks nocy letniej, czyli Woody Allen w Teatrze Osterwy

W sobotę w Teatrze Osterwy w Lublinie premiera komedii "Seks nocy letniej Woody Allena. Seks między dwójką ludzi jest rzeczą piękną. Między piątką fantastyczną - twierdzi Woody Allen.

TOP 10 restauracji w Lublinie w 2014 r. Gdzie warto zjeść?

TOP 10 restauracji w Lublinie w 2014 r. Gdzie warto zjeść?

Wybraliśmy 10 najciekawszych restauracji w Lublinie. Nasz ranking jest subiektywny, ułożyliśmy go w porządku alfabetycznym. Braliśmy pod uwagę indywidualność szefów kuchni, nacisk na lokalne produkty, klimat i wystrój miejsca oraz kreatywność samych restauratorów.