Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2015 r.
15:00
Edytuj ten wpis

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Turystyka kulinarna (food tourism) cieszy się w Europie ogromnym powodzeniem. Coraz więcej turystów z Europy, którzy odwiedzają Polskę, zaczyna kojarzyć poszczególne regiony ze stylem kuchni. Jeśli Mazury, to rosół z węgorza i wędzona sielawa. A u nas? No właśnie: cebularze? Żurawinówka biłgorajska? Piróg gryczany? A może pierogi lubelskie?

Izbickie golasy i placuszki żukowskie

Jeśli będziecie w Izbicy, zapolujcie na golasy. To smaczne placuszki z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw. Placuszki zawija się w liście chrzanowe i piecze w piekarniku.

Warto także zapolować na placuszki gryczane żukowskie. Oto przepis:

Składniki: szklanka kaszy gryczanej surowej, 2 szklanki wody, sól, cukier, 0,25 kg białego sera, 0,5 l oleju, 1 szklanka bułki tartej, 2 jaja, 1/4 łyżki suszonej mięty.
Wykonanie: kaszę ugotować, dodać rozkruszony ser, jajka, wymieszać, doprawić. Formować małe placuszki, obtaczać w bułeczce, smażyć na złoto.

Kaczka po zamojsku

To jeden z hitów naszej regionalnej kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebne są dwie kaczki. Z jednej tuszki usuwa się wszystkie kości, po posiekaniu mięsa dodaje się do niego suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie i przyprawy; w tym rozmaryn.

Powstałym nadzieniem nadziewa się drugą kaczkę, a całość piecze w piekarniku na złoto. Kaczka po zamojsku podawana jest z placuszkami z mąki, śmietany, jaj i sody oraz musem malinowym.

Karasie po naszemu

Mazury słyną z sielawy, a nasze Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie z karasi. W rybkach wielkości dłoni, podawanych na ciepło z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, wyspecjalizowały się gospodynie z Zabrodzia.

Karasie są faszerowane borowikami smażonymi z cebulą i zapiekane w piecu. Rybki są doskonałą zakąską, drugim daniem i daniem kolacyjnym.

Karp w śmietanie po poniatowsku

Ma korzenie w żydowskiej kuchni, obfitującej w cebulę i czosnek. Najpierw na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi we własnym sosie. Odpowiedni zestaw korzennych przypraw gwarantuje smak ryby. Oddzielnie dusi się cebulę, podlewa bulionem i doprawia śmietaną.
Karpia podaje się na gorąco z pieczonymi ziemniakami. Jeśli zostanie, jest doskonałą zakąską na zimno.

Kiszone jabłka

Składniki: 5 kg małych jabłek, 50 dag cukru, 5 łyżek soli, 5 litrów wody, liście wiśni i czarnej porzeczki.
Wykonanie: na dnie słoja ułożyć liście wiśni i czarnej porzeczki. Ciasno układać jabłka, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi. Przygotować zalewę i zalać jabłka. Zakręcić słoje, trzymać w cieple przez 3 dni i wynieść w chłodne miejsce.

Kodeński dzik w cieście

To jedna z najbardziej intrygujących potraw w naszym regionie. Przyrządza go Danuta Pietruski z córką Pauliną według przepisu z czasów, kiedy Kodeń należał do magnackiego rodu Sapiehów.

Mięso najpierw się marynuje, następnie piecze w specjalnym piecu. Upieczonego dzika oblepia się ciastem chlebowym i piecze jeszcze godzinę. Podaje z konfiturami z porzeczek, borówek, żurawin, berberysu i kieliszkiem dereniówki.

Pierogi lubelskie

Obok cebularzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych z naszego regionu. Są tak dobre, że każdy powinien umieć je robić, żeby podjąć gości. Oto przepis.

Składniki:

na ciasto: 2 pełne szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, 1 jajko.
na farsz: 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża cebula, 25 dag twarogu, 10 dag wędzonej słoniny lub boczku, 1/5 szklanki śmietany 18%, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do twarogu, zmielić, dodać do kaszy, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć farsz, zlepić. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, doprawioną solą i papryką.

Wędzone udka gęsie

Gęsina jest na topie. Powoli dochodzi do głosu i w naszym regionie. Piersi z gęsi czy gęś pieczona w całości coraz częściej pojawia się w regionalnych restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. W Zemborzycach pod Lublinem znów wędzi się półgęski. A my polecamy wędzone udka gęsie.
Składniki: 7 kg udek z gęsi, 140 gramów soli, 9 gramów saletry, 9 gramów kolendry, 2 gramy pieprzu, 4 gramy ziela angielskiego, 4 łyżki majeranku, 9 ząbków czosnku.

Wykonanie: zrobić zalewę z 15 litrów wody, soli i saletry, dodać utłuczone w moździerzu przyprawy. Włożyć udka, peklować 12 dni. Wymoczyć przez godzinę, obsuszyć, wędzić 3 dni w zimnym dymie.

Zawijas nasutowski

To kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto. Coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi i pasztecikami. Okazuje się, że zawijas przygotowywany był w podlubelskim Nasutowie od wieków. Na dworskim stole nazywał się pirogiem francuskim.
Zawijasy gotuje się w wodzie z olejem, kroi na ukos, podaje ze skwarkami, cebulą i obowiązkowo kiszoną kapustą.

W Krainie lubelskich produktów tradycyjnych

To zwięzłe kompendium wiedzy o produktach już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis wzbogacone o nowe rozdziały autorstwa Elżbiety Wójcik. Książkę wydał Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Znajdziecie w niej prawie 200 tradycyjnych przysmaków z regionu.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Czar płyty winylowej. Kiermasz płyt
winyle
14 marca 2025, 9:00

Czar płyty winylowej. Kiermasz płyt

W najbliższy piątek (14 marca) oraz w sobotę (15 marca) w Felicity Lublin odbędzie się święto kolekcjonerów i melomanów – Kiermasz płyt.

10 milionów złotych od ministra Sławomira Nitrasa na lubelski sport

10 milionów złotych od ministra Sławomira Nitrasa na lubelski sport

- Dostrzegłem krzywdę, która dotknęła województwo lubelskie. Ta krzywda związana jest z decyzją Zarządu Województwa Lubelskiego, który zdecydował się uszczuplić pieniądze należne sportowi lubelskiemu i przekazać je Polskiemu Komitetowi Olimpijskiemu. Tak jednak nie powinno być – ogłosił dzisiaj w Lublinie Sławomir Nitras, minister sportu i turystyki. Zapowiedział uruchomienie  programów rządowych przeznaczonych na rozwój infrastruktury sportowej i wsparcia klubów z naszego regionu.

Ukrył się w Dębowej Kłodzie. Już siedzi

Ukrył się w Dębowej Kłodzie. Już siedzi

Policjanci zatrzymali 41-latka z Lublina. Był poszukiwany dwoma listami gończymi. Ukrył się w prywatnej posesji, w Dębowej Kłodzie.

Peja & Slums Attack w Kultowej Klubokawiarni
koncert
14 marca 2025, 18:00

Peja & Slums Attack w Kultowej Klubokawiarni

Ryszard Andrzejewski, bardziej znany jako Peja nie składa broni i pokazuje, że stara gwardia polskiego rapu ma jeszcze coś do powiedzenia. Obecny rok będzie 31 w karierze Peja & Slums Attack. W jakiej formie jest Peja przekonamy się 14 marca (piątek) w Kultowej Klubokawiarni.

Wypalanie traw to plaga nie tylko w naszym regionie

Wypalanie traw może słono kosztować

Powiat świdnicki. W tym roku pierwszy pożar traw odnotowano w powiecie świdnickim już 26 stycznia. Potem były kolejne. Strażacy dmuchają na zimne. Sprawcy podpaleń nie mogą się czuć bezkarnie. Policji pomogą nagrania z drona.  

Wiosną Edach Budowlani Lublin będą walczyć o zajęcie jak najwyższej lokaty

Edach Budowlani Lublin wracają do gry. Celem pierwsza czwórka

W pierwszym meczu o stawkę w tym roku Edach Budowlani podejmą Drew Pal 2 RC Lechię Gdańsk. Początek sobotniego spotkania o godzinie 14.

To prawda czy fałsz? Sprawdź swoją wiedzę na temat stolicy Lubelszczyzny!
QUIZ

To prawda czy fałsz? Sprawdź swoją wiedzę na temat stolicy Lubelszczyzny!

Lublin jest miastem pełnym historii, mieszających się kultur i niezwykłych miejsc, które zapraszają tutaj turystów z całego świata. Czy wiesz, które wydarzenia miały tu miejsce, jakie tajemnice kryją zabytki i jakie legendy krążą wśród mieszkańców? Jeśli masz ochotę przetestować swoją wiedzę i dowiedzieć się czegoś nowego, koniecznie rozwiąż nasz quiz!

Złodziei-śpioch smacznie drzemie w okradzionym i zniszczonym busie

Nie czmychnął, bo wódka go trzymała

28-latek, najwyraźniej zainspirowany alkoholem, postanowił włamać się do samochodu. Zniszczył przednią szybę, manetki przy kierownicy, przełączniki oraz wymontował radio. Jednak zamiast uciekać z łupem, „bohater” tej historii postanowił… zdrzemnąć się na tylnej kanapie busa.

Maciej Tokarczyk i jego Wisła Puławy przetrwali najcięższy moment w obecnym sezonie i szykują się do meczu w Elblągu

Maciej Tokarczyk (Wisła Puławy): Nie ma meczów o sześć punktów

Rozmowa z Maciejem Tokarczykiem, trenerem Wisły Puławy

To najlepsi matematyce z „Piątki”. Gratulujemy!

Matematycy na „Piątkę”. Świdnik kolebką ścisłych umysłów

Szkoła Podstawowa nr 5 w Świdniku ma powód do dumy. Siedmioro uczniów tej szkoły zostało finalistami kuratoryjnego konkursu przedmiotowego z matematyki – najwięcej w województwie.

Dodatkowym atutem umiejscowienia biletomatu są wydłużone godziny otwarcia centrum handlowego. Kasa biletowa Opery Lubelskiej jest czynna od wtorku do piątku w godz.10-17 oraz na godzinę przed planowanymi spektaklami. W hipermarkecie E.Leclerc biletomat będzie dostępny od poniedziałku do czwartku godz. 7 do 21.  W piątki i soboty od godziny 7 do 22

Bilet do opery w supermarkecie? Tylko w Lublinie

Już nie tylko w budynku Opery Lubelskiej przy ul. Skłodowskiej, ale także w Centrum Handlowym E.Leclerc Tomasza Zana będzie można kupić bilety na spektakle. Po zakupach wystarczy poświcie chwile, aby wejść w świat sztuki z górnej półki.

Rekord frekwencji w hali Globus podczas meczu Bogdanka LUK Lublin - Cucine Lube Civitanova
galeria

Rekord frekwencji w hali Globus podczas meczu Bogdanka LUK Lublin - Cucine Lube Civitanova

Jak na finał Challenge Cup przystało w hali Globus w środowy wieczór pojawiła się rekordowa w tym sezonie liczba widzów. Spotkanie Bogdanka LUK Lublin - Cucine Lube Civitanova śledziło 4250 osób. Co najważniejsze, kibice wychodzili z hali bardzo zadowoleni, bo gospodarze ograli włoskiego giganta 3:1. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Sport i kultura! Wydarzenia w woj. lubelskim w weekend 14-16 marca 2025
Co Gdzie Kiedy
film

Sport i kultura! Wydarzenia w woj. lubelskim w weekend 14-16 marca 2025

Szukasz planów na weekend w województwie lubelskim? Sprawdź najnowszy odcinek Co Gdzie Kiedy, w którym przedstawiamy najciekawsze wydarzenia kulturalne i sportowe na nadchodzące dni!

Budynek przy ulicy gen. Gustawa Orlicz-Dreszera

Nowe życie dawnego banku w Chełmie

Po latach planowania i przeszkód, Chełm staje przed realną szansą na modernizację budynku przy ul. gen. Gustawa Orlicz-Dreszera. Obiekt, który niegdyś służył jako siedziba banku. Ma on przejść gruntowną przebudowę i stać się nowoczesnym centrum z potencjałem technologicznym.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!