Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 lutego 2015 r.
16:00
Edytuj ten wpis

Zawijane, duszone i z kapustą. Zrazy to danie z tradycją (przepisy)

Zrazy to szlachetne danie z wielką tradycją. Podawane z kaszą gryczaną powinny być jednym ze sztandarowych dań kuchni lubelskiej. Podobnie jak gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zrazom zawsze towarzyszyły kasze. Powiedzenie "Polak nie da sobie w kaszę dmuchać” jeszcze podkreślało wagę potraw z kaszą w roli głównej.

Już przed wiekami znano wiele sposobów podawania kasz. Gotowano na nich zawiesiste zupy, jadano z kwaśnym mlekiem, prażono w piecu chlebowym. W misie kraszono słoniną, olejem i podsuszonym serem. Jedzono kaszę z grzybami, rzadziej mięsem, obficie polewano esencjonalnymi sosami.
W wersji na bogato kasze podawano do pieczeni i do zrazów. Zrazy były bohaterem niezliczonych książek kucharskich, gdzie obok przepisów były i praktyczne pouczenia

Pouczenie sprzed 200 lat

Profesor Jerzy Dumanowski, znawca staropolskiej kuchni, podaje takie oto pouczenie z Wileńszczyzny, które dokładnie wyjaśnia istotę zrazów. Pisownia oryginalna:

"Na wszelkie zrazy, wybiera się mięso najkruchsze, bez żył, i dlatego najlepszą jest na ten cel pieczeń tak zwana zrazowa. Wziąć na przykład mięsa takiego funtów trzy, łoju kruchego od nerek pół funta, usiekać najdrobniej, dodać cebul drobno usiekanych trzy, trochę majranu, w miarę soli, nieco pieprzu prostego i angielskiego, z tym utłuc łój w moździerzu, przy końcu tłuczenia dodać jaj parę, i przetłukłszy podzielić na cząstki upodobanej wielkości, z czego formować nożem zrazy podsypując mąką z stron obu; poczem układać na pokrywie lub patelni, i w tłustości lub maśle odsmażać na rumiano. Wziąć do rondelka bulonu, dodać usiekanej cebuli, cokolwiek masła, łyżkę pszennej mąki, zasmażyć, złożyć do tego rondelka zrazy odsmażone, można jeszcze wlać na nie kieliszek wina, i tuszyć na małym ogniu, pod pokrywą, aby pozostał tylko sos krótki i rumiany. Poczem dawać na półmisku na gorąco”.

Na 100 sposobów

Prototypem zrazów zawijanych były właśnie zrazy duszone, czyli plastry rozmaitego mięsa, obsmażane, podlane wodą, które w rondlu dochodziły swego smaku w towarzystwie smakowitych dodatków: jabłek, gruszek, suszonych śliwek oraz aromatycznych przypraw.

Zrazy przyrządzano z cielęciny, piersi indyka lub gęsi, jagnięciny i baraniny, dziczyzny. Co ciekawe: w ostateczności z wieprzowiny, która w staropolskiej kuchni uważna była za mięso pośledniego gatunku.
Ciekawostką były zraziki podróżne, krojone na cienkie plasterki, uduszone na maśle z cebulą, podsmażone, duszone w rosole, doprawione cytryną i pieprzem. Zamknięte w glinianym garnku, zalane tłuszczem pozwalały zaspokoić głód podczas dalekich wypraw.

Zrazy polskie zawijane

Z kolekcji prof. Jarosława Domanowskiego wybieramy przepis na litewskie zawijane. Pisownia oryginalna:

"Mięso kruche, wybrane na zrazy, krajać w plastry szerokości czterech cali, długości do ośmiu, płaszczyć tasakiem na stolnicy, i trochę nożem karbować, rozciągając na każdym pewną proporcję przygotowanej cebuli; zwijać ściśle, ogładzić, zarumienić na patelni; wziąć do rądelka masła z ćwierć funta, podlać kwaterką bulionu, i zwolna na żarze tuszyć pod pokrywą, bacznie aby nie przypalić, lecz tylko nadać kolor rumiany; a gdy już zapach zrazów da się uczuć, natenczas dodać łyżkę masła, tyleż mąki, rozrobić sos, i w nim niech bardzo zwolna dochodzi na miękko.

Cebula do środka sporządza się następnym sposobem: Kilkanaście cebul usiekać najdrobniej, wycisnąć z nich na serwecie płyn, który zwykle jest brudny i zbyt ostry, wtenczas cebula stanie się białą i da się najdrobniej usiekać, dodać tyleż łoju od nerek białego, również drobno usiekanego, tyleż bułki tartej, nieco majranu, w miarę pieprzu i soli, wbić parę jaj, wymieszać to wszystko należycie, i tem nakładać zrazy, jak się wyżej powiedziało”.

Zrazy z Krasnobrodu

Wracamy do czasów współczesnych. Oto przepis Celiny Adamczuk z Centrum Szkolenia i Rekreacji "Energetyk” w Krasnobrodzie na zrazy wołowe.

Składniki: 60 dag polędwicy lub szynki wołowej, słonina, korniszony, musztarda, sól, pieprz.
Wykonanie: polędwicę lub szynkę wołową pokroić jak na schabowe, rozklepać, posolić, popieprzyć, zostawić na noc w lodówce. Każdy zraz posmarować musztardą, położyć na nim cienki plaster słoniny i pokrojony w słupki korniszon. Zwinąć w roladę, spiąć wykałaczką. Duży rondel wyłożyć bardzo cienkimi plastrami słoniny, ułożyć zrazy, podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko; najlepiej w wydrążonym chlebie.

Zrazy duszone z kapustą

Składniki: 60 dag łopatki, 30 dag kapusty kiszonej, 10 dag świeżej słoniny, szklanka bulionu, sól, pieprz. Na zalewę: 100 ml octu, 400 ml wody, po 5 dag marchwi, pietruszki i selera, 10 dag cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

Wykonanie: jarzyny pokroić w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. Schłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, marynować 2 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką, podsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Kapustę ugotować, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy, obłożyć kapustą każdy zraz, na wierzchu położyć plasterki słoniny. Podlać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków.

Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokroić na kawałki i poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola
ZDJĘCIA
galeria

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola

Można było wcielić się w chirurga i sprawdzić, jak sobie poradzimy w zszywania ran. Akademia Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola otworzyła swoje drzwi dla przyszłych studentów. Były rozmowy, pokazy oraz zwiedzanie uczelni.

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Proszę nie marnować ani godziny panie prezydencie, bo to naprawdę jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe, jak można z tym tak długo czekać – premier Donald Tusk powiedział, że nie rozumie, dlaczego nie ma podpisu prezydenta pod ustawą ws. ograniczenia prawa do azylu.

Kwiecień miesiącem "trzynastek". Ale niektórzy zastrzyk gotówki otrzymają już w marcu

Kwiecień miesiącem "trzynastek". Ale niektórzy zastrzyk gotówki otrzymają już w marcu

W kwietniu emeryci i renciści otrzymają "trzynastki", czyli 1878,91 złotych brutto. Ale w niektórych przypadkach świadczenia trafią na pocztę i konta bankowe jeszcze wmarcu.

Pomagają na polu walki. Lubelscy terytorialsi uczą się pilotowania dronów

Pomagają na polu walki. Lubelscy terytorialsi uczą się pilotowania dronów

Lubelscy terytorialsi uczą się pilotowania dronów. Już kolejna grupa żołnierzy z 2. Lubelskiej Brygady OT odbyła podstawowy kurs.

Tajemnicza sieć otworzyła dyskont w Lubelskiem. Szukali pracowników z językiem rosyjskim

Tajemnicza sieć otworzyła dyskont w Lubelskiem. Szukali pracowników z językiem rosyjskim

Na polskim rynku zadebiutowała niedawno sieć dyskontów Ufke. A swój pierwszy sklep otworzyła w Białej Podlaskiej. Branżowy portal sugeruje rosyjskie powiązania.

PGE MKS FunFloor Lublin podejmie Sośnicę Gliwice

PGE MKS FunFloor Lublin podejmie Sośnicę Gliwice

Stawką tego spotkania będzie półfinał Orlen Pucharu Polski

Bartosz Rudyk od dawna uchodzi za specjalistę od sprintów

Kolarstwo Bartosz Rudyk wygrał Grand Prix Apollon Temple

Fantastyczne rozpoczęli tegoroczny sezon zawodnicy Monogo Lubelskie Perła Polski. W miniony weekend startowali w dwóch wyścigach w Turcji. Bilans tych występów to zwycięstwo oraz trzecie miejsce

„Wtorek na dzielni”: Dzielnica Dziesiąta czeka na remont Kunickiego
WTOREK NA DZIELNI
film

„Wtorek na dzielni”: Dzielnica Dziesiąta czeka na remont Kunickiego

W dzisiejszym programie „Wtorek na dzielni” jesteśmy w Dzielnicy Dziesiątej. Zapytamy Grzegorza Malca, dyrektora Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie o remont ulicy Kunickiego. To na początek.

Kleszcz

Obalamy mity o kleszczach

Coraz więcej opiekunów psów i kotów zdaje sobie sprawę, jak wielkim zagrożeniem dla ich pupili są kleszcze. Te krwiopijne pasożyty mogą zarazić czworonoga śmiertelną chorobą odkleszczową… Niestety, wokół nich wciąż krąży wiele mitów, a konsekwencje błędnych przekonań mogą być naprawdę poważne! Co musisz wiedzieć o kleszczach, by zapewnić swojemu zwierzakowi bezpieczeństwo?

5 mitów na temat psychoterapii - co warto wiedzieć, zanim zdecydujesz się na terapię

5 mitów na temat psychoterapii - co warto wiedzieć, zanim zdecydujesz się na terapię

Decyzja o podjęciu psychoterapii to ważny krok w kierunku zadbania o swoje zdrowie psychiczne. Niestety, wokół tematu psychoterapii narosło wiele mitów i błędnych przekonań, które mogą zniechęcać do skorzystania z profesjonalnej pomocy. W tym artykule rozprawimy się z pięcioma najpopularniejszymi mitami dotyczącymi psychoterapii, które mogą stać na drodze do podjęcia tej ważnej decyzji.

Niepełnosprawny wędkarz wpadł do rzeki. Pomoc przyszła na czas

Niepełnosprawny wędkarz wpadł do rzeki. Pomoc przyszła na czas

Niepełnosprawny wędkarz wpadł do rzeki Huczwa. Dopiero policjanci pomogli go wydostać.

Jakie można kupić karmy dla psów w Media Expert?

Jakie można kupić karmy dla psów w Media Expert?

Na rynku funkcjonuje wielu krajowych i zagranicznych producentów karm dla psów. Wybór karm dla pupili jest bardzo duży. Przy czym karma dla psa powinna być dopasowana do jego wieku, aktywności i stanu zdrowia. Oznacza to, że inną karmę powinien jeść pies młody, a inną psi senior. Karmy bardzo często różnią się cenami. Troskliwy opiekun na ogół chce wybrać jak najlepszą karmę dla swojego psa. W artykule wyjaśniamy, jakie można kupić karmy dla psów w Media Expert.

Młodzież z Radzynia podczas warsztatów

Radzyń otwiera się na młodych radnych. Pierwszy raz w historii

Radzyń Podlaski otwiera się na młodych. Ruszył nabór do Młodzieżowej Rady Miasta.

W cieniu sufitów. Elektryczne Gitary w Lublinie
koncert
30 marca 2025, 18:30

W cieniu sufitów. Elektryczne Gitary w Lublinie

Legendarny zespół Elektryczne Gitary zagra w najbliższą niedzielę w lubelskiej hali Globus! Na scenie pojawią się specjalni Goście. Możemy więc spodziewać się zaskakujących duetów i największych przebojów grupy takich jak: „Kiler”, „Jestem z miasta”, „Człowiek z liściem”, czy „Co powie Ryba”.

Gdzie na wakacje z dziećmi w Polsce? 5 sprawdzonych miejsc nad morzem

Gdzie na wakacje z dziećmi w Polsce? 5 sprawdzonych miejsc nad morzem

Wakacje z dziećmi nad polskim morzem mogą być świetnym pomysłem – pod warunkiem, że dobrze zaplanujemy miejsce pobytu. Liczy się nie tylko bliskość plaży, ale też dostępność atrakcji, komfort noclegu i ogólna przyjazność okolicy dla rodzin. Oto pięć miejsc nad Bałtykiem, które cieszą się dobrą opinią wśród rodziców podróżujących z dziećmi.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium