

Poziom alkaloidów opium w tym produkcie przekroczył najwyższy dopuszczalny. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo ostrzega przed spożywaniem i wykorzystywaniem w kuchni konkretnej partii maku.

"Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów" - czytamy w komunikacie GIS wydanym tuż przed świętami.
Chodzi o konkretną partię (o numerze L250281V123 i minimalnej dacie trwałości 31/01/2026) maku firmy KRESTO, pakowane w torebki o wadze 500 gramów. Pakowana była ona przez VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice.
Jak informuje GIS, ta firma wdrożyła już procedurę wycofania produktu z obrotu, a organy inspekcji nadzorują ten proces.
Zalecenie dla konsumentów jest jasne: nie należy spożywać partii produktu określonej w komunikacie.


