Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 listopada 2014 r.
19:00
Edytuj ten wpis

TOP 10 tradycyjnych dań w lubelskich restauracjach

0 3 A A

Choć menu topowych lubelskich restauracji dorównuje pomysłami i ceną warszawskim lokalom, to część z Was tęskni za tradycyjną kuchnią. I choć domowe jedzenie występuje jedynie w domu, to są jeszcze w Lublinie miejsca, gdzie nadal karmią jak za dawnych lat

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ąka: Mielony z ziemniakami

To chyba najbardziej domowa restauracja w naszym mieście. - Sekretem naszych potraw jest połączenie tradycyjnych przepisów kuchni polskiej z nutką młodej, kobiecej fantazji i szczyptą kulinarnego szaleństwa - piszą właścicielki tego miejsca.

I choć bardzo smakują mi tam zupy, cielęcina w sosie własnym i klopsiki w sosie koperkowym, to największą radość sprawia mi mielony z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Co może być niebywałego w mielonym? Świeża łopatka, cebula, jajko, sól, pieprz i proporcje. One są najważniejsze.

Anuszik bar: Armeński kebab

To klimatyczny bar na lubelskim Czechowie. Przesympatyczni właściciele przyrządzają tu mięso na grillu opalanym drewnem. Do tego są kiszone warzywa, a jak komu się poszczęści: kawałek solonego sera.
Hitem jest armeński kebab. Wołowinę mieli się z cebulą, dodaje sól, pieprz, paprykę i masło, wyrabia, ponownie mieli i oblepia mięsem szpadki. Podłużne, okrągłe kebabki piecze się nad ogniem i podaje zawinięte w tradycyjny placek lawasz.

BelEtage: strogonoff

Zjecie tu doskonały antrykot, ale dla mnie popisowym daniem jest słynny Beef Strogonoff z grzybami leśnymi. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, potrawę wymyślił francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. To polędwica krojona w długie paski, smażona z cebulą i grzybami, z dodatkiem ogórków kiszonych.

Browar Grodzka 15: Golonka

Restauracja ma browar w piwnicach, gdzie warzy się piwo i taras z widokiem, jakiego nie ma żadna inna restauracja w Lublinie.

Ma też prawdopodobnie najlepszą golonkę w mieście. I nie chodzi tu o kilogramowy kawał mięsa na talerzu, jaki podają przydrożne zajazdy, ale o specjalną golonkę z młodego prosiaka w sosie z piwa miodowego. Golonka podana jest na marynowanych buraczkach i pierwszorzędnym purre ziemniaczanym. Nic dziwnego, że adres Grodzka 15 to hasło, na które smakosz warszawski potrafi rzucić wszystko i przybyć do Lublina.

Gospoda u Kowalskich: Tradycyjny schabowy z jajem

Gospoda mieści się w drewnianej chacie skrytej przy Alei Spółdzielczości Pracy. Trzeba się tam wybrać na dłużej, ale jedzenie jest tego warte. Zupa z królika czy rosół z gęsi to poezja smaku. Kucharze wiedzą, jak zabrać się za karkówkę, żeby mięso było soczyste i mięciutkie.

Wygląda na to, że mają tu najlepszy schabowy w mieście w rozmiarze XXL. Schabowy podawany jest z maślanym pure i surówką. Niby schabowy to proste danie, wystarczy, żeby schab był świeży, nie z zamrażarki. Ale w tej rodzinnej restauracji wiedzą, jak mięso doprawić, jak dopieścić panierkę. Jak za dawnych lat.

Hades Szeroka: tarty

Jeszcze parę lat temu przebojem restauracji Hades Szeroka był tatar w kilku odmianach i golonka gotowana według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. I choć te potrawy nadal w karcie są, to palmę pierwszeństwa przejęły tarty.

W karcie jest ich duży wybór. Z gruszką i boczkiem, ze szpinakiem, z ziemniakami i boczkiem, z brokułami i serem, szynką i pieczarkami a nawet lubelska z kaszą gryczaną i grzybami. Elżbieta Cwalina ma do tarty dobrą rękę.

Kardamon: Żur z prawdziwkami

W Kardamonie kelnerzy mówią w kilku językach, a portrety sławnych ludzi, którzy tu jedli, już nie mieszczą się na ścianach. Szefowie kuchni wciąż eksperymentuję, a ja chodzę tam na żur z prawdziwkami.
Jest to żur na tradycyjnym zakwasie, podaje się go z pulpecikami. Jeśli dodać do tego kilka odmian chlebów i bułeczek pieczonych na miejscu, to spotkanie z takim żurem to czysta przyjemność. Tym bardziej, że udało się kucharzom zakląć w nim smak staropolskiej kuchni z wielką historią.

Na Rogatce: Stek z duszonymi rydzami

Ta hotelowa restauracja od lat trzyma poziom. Nic dziwnego, że stała się miejscem rodzinnych obiadów. Dominuje kuchnia polska, są warzywa z pieca i zawsze smaczny pstrąg.
A ja lubię ich wołowinę. O dobre steki w mieście trudno, a mi się o czasu do czasu marzy nawet nie stek, ale duszony szponder z ziemniakami. O charakterystycznym smaku, ze stosowną, kleistą fakturą. Kto ceni wołowinę, wie o czym mówię.

Kiedy pytają mnie znajomi, gdzie zjeść dobrą wołowinę - polecam restaurację Na Rogatce i stek wołowy marynowany w ziołach, podany z odrobiną sosu balsamico, dobrymi ziemniakami i warzywami z pieca. Stek jest tak wysmażony, jak klient sobie zażyczy.

Św. Michał: Żeberko XXL

To najbardziej oblężone miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Właściciele wpadli na ciekawy pomysł, żeby podawać flaki i forszmak zapiekane w piecu. Potrawy nakrywa się ciastem cebularzowym, ciasto zapieka się na rumiano, a po przebiciu się przez ciasto w środku jest to, co trzeba.

Żebro św. Michała trzyma poziom, choć nie trzyma ceny, które niepostrzeżenie idą w górę. Żeberka są soczyste, mięciutkie, trafnie doprawione. I zajmują pół stolika. Oczywiście samego mięsa jest mniej, ale smaków i zabawy z podjadania dużo.

Valentino. Chleb i wino: Mostek cielęcy

Ta stosunkowo młoda restauracja przy szosie kraśnickiej ma chyba jeden z najszlachetniejszych wystrojów. Prostota wnętrze, biel, piękne zastawy i dopieszczony taras pozwalają zaznać wytchnienia i skupić się na smakach.

Jeżdżę tam na zupę z baraniną i bobem, która jest dla mnie królową zup na kulinarnej mapie miasta. Cenię tatara po staropolsku podawanego tak, jak podawali go najwięksi mistrzowie w niegdysiejszej Polonii czy Wiśle. Kibicuję ogonom wołowym i czekam, aż szef kuchni je dopracuje na bank. Ale od czasu do czasu wybieram się tam ze znajomymi na mostek cielęcy, który jest kwintesencją polskiej kuchni. Wielbiła go Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Jak smakuje? Przekonajcie się sami.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Jak informuje DORSZ, poderwane zostały dyżurne pary myśliwskie

Polskie wojsko w stanie najwyższej gotowości. Rosja atakuje zachodnią Ukrainę

Dzisiaj nad ranem Rosja znów przeprowadziła zmasowany atak na cele w Ukrainie, także jej zachodniej części. Polskie wojsko zareagowało natychmiast.

Szymon Strzałkowski ma za sobą przeszłość w ligach centralnych

LNBA: Nieoczywisty bohater

Meczem kolejki w rozgrywkach LNBA w minioną sobotę śmiało można określić potyczkę Alco z Alfachem Team. Obie ekipy są w grze o najlepszą czwórkę, która później będzie rywalizowała w fazie play-off o mistrzostwo LNBA. Po 9 serii gier bliżej tego celu jest Alco, które pokonało Alfachem Team 61:58.

Piotr Ziółkowski to jeden z liderów Symbitu

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Problemy Symbitu

The Reds i Symbit – to prawdopodobnie te dwa zespoły stoczą walkę o mistrzostwo rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego. W miniony weekend spore problemy z odniesieniem zwycięstwa miał ten drugi zespół, który długo męczył się z silnym w tym sezonie Back to the Roots.

Jeden z przykładowych widoków prezentujących odnowiony Rynek w Wąwolnicy. Więcej szczegółów mieszkańcy gminy poznają w przyszłym tygodniu
ARCHITEKTURA

Bez wycinki, ale nowocześnie. Porozmawiają o nowym Rynku w Wąwolnicy

W przyszłym tygodniu, we wtorek, mieszkańcy miasta i gminy Wąwolnica będą mieli okazję porozmawiać o tym, jak ma wyglądać odnowiony Rynek z położonym w centrum skwerem. Architektoniczna koncepcja wchodzi do etapu społecznych konsultacji.

Edyta Geppert zaśpiewa w Zamościu w niedzielę, 19 stycznia
KONCERT
19 stycznia 2025, 17:00

Pierwsza dama polskiej estrady: w niedzielę w Zamościu

Najpiękniejsze dzieła polskiej piosenki literackiej będzie można w niedzielę (19 stycznia) usłyszeć w Zamościu. Na dodatek w wyjątkowym wykonaniu - Edyty Geppert.

Michael Fassbender i Jodie Turner-Smith w serialu The Agency
DO ZOBACZENIA
film

The Agency: Szpiegowska premiera już w lutym (wideo)

Michael Fassbender, Richard Gere, Jeffrey Wright i Jodie Turner-Smith w szpiegowskim thrillerze The Agency. Premiera 10 lutego.

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok
PLANY I PIENIĄDZE

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok

Ambitne plany samorządu miasta potwierdza „prorozwojowy budżet” na poziomie ponad pół miliarda złotych. Co przewiduje harmonogram inwestycji na ten rok?

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Włodawscy policjanci zatrzymali 46-latka, który szarpał i bił swoja konkubinę. Jak ustalili mundurowi, mężczyzna od kilku miesięcy znęcał się nad kobietą.

Kolędowanie u Barnardynów
31 stycznia 2025, 19:00

Kolędowanie u Barnardynów

Już 31 stycznia odbędzie się wydarzenie – „Niezła szopka u Bernardynów”, które potrwa do 1 lutego.

Rok 2025 przyniósł kilka zmian dla pasażerów komunikacji miejskiej w Puławach. Od tygodnia działa nowy rozkład jazdy, nieco odchudzony w stosunku do starego. Kolejne nowości zaplanowano na maj
PUŁAWY

Mniej połączeń, droższe bilety. Ale za rok będą jeździć elektryki

Miejski Zakład Komunikacji od tygodnia testuje nowy rozkład jazdy, w którym brakuje m.in. linii M1 i M2. Na ośmiu innych wprowadzono ograniczenia liczby kursów - chodzi o te prowadzące do Zakładów Azotowych i Kazimierza Dolnego. Spółka planuje także nowe inwestycje.

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

Tu 6700, tam 1600 złotych. Wystarczyło, że na konta ich znajomych włamali się oszuści.

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin ciągle rośnie w siłę. Na początku przygotowań do rundy wiosennej beniaminek PKO BP Ekstraklasy ogłosił, że z bramkarzami oprócz Marcina Zapała będzie pracował także Jarosław Tkocz. We wtorek okazało się, że do żółto-biało-niebieskich dołączył jeszcze Jakub Deszczka.

System amunicji krążącej WARMATE
WSPÓŁCZESNE POLE WALKI

Obserwacja i identyfikacja. Ćwiczenia z dronami kamikadze

Dron kamikadze może przez godzinę unosić się nad danym obszarem w oczekiwaniu na wybór celu. A przez cały czas może zapewnić przewagę na polu walki. Jak wyglądają ćwiczenia operatorów systemu WARMATE z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej?

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

38-letni mężczyzna groził na Facebooku Jerzemu Owsiakowi śmiercią i nawoływał do jego zabójstwa, oferując 100 tys. złotych za jego zastrzelenie. Trafił do aresztu.

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci
NA ZDROWIE

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci

Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium