Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2014 r.
19:30
Edytuj ten wpis

Najlepsze restauracje w regionie w 2014 roku

W ostatnim już podsumowaniu przedstawiamy najciekawsze restauracje w województwie lubelskim w 2014 roku. Gdzie zjeść dobre falki a gdzie prawdziwy rumsztyk? Oto nasz subiektywny wybór w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Batumi w Kazimierzu Dolnym

To nowa gruzińska restauracja w Kazimierzu Dolnym prowadzona przez miłośników Gruzji i podróży. Schowała się na Małym Rynku, jeszcze za knajpą Pod Bykiem. W środku bardzo czysto, na poddaszu można wynająć pokoik z osobnym wejściem.

Jeśli lubicie gruzińską kuchnię, ten adres jest dla was. W zupach króluje czerwony barszcz po gruzińsku na rosole, pomidorach, ostrych papryczkach, burakach i rodzynkach. Aromatyczny, rozgrzewający i mocny. Są już słynne pierożki chinkali z baraniną, pełne rosołu w środku. Oraz pide, podłużne placki wypełnione mielonym mięsem z jajkiem sadzonym na wierzchu. I moje ulubione chaczapuri; owalne placki z serowym nadzieniem. Jeśli dodać do tego tureckie paluszki, bułeczki wypiekane na miejscu do zup i przedobre sosy, to jest się czym cieszyć.

Capri Da Angelo w Janowie Lubelskim

Włoch przez wiele lat miał pizzerię w małym domu przy parku, teraz zmienił adres i dom. Na większy. Zasłynął z tego, że wstawał rano i przygotowywał ciasto, które dojrzewało w specjalnych skrzyneczkach. Otwierał po południu, a jak ciasto się skończyło, rozkładał ręce i szedł do domu pić kawę.

Jego pizza jest wyśmienita. Perfekcyjnie cienkie ciasto idealnie wypieczone w piecu opalanym drewnem. Włoskie sery i włoskie wędliny oraz przyprawy nadają pizzy od Angelo niepowtarzalny smak. Włoch chętnie wdaje się w rozmowy, można z nim skomponować pizzę, której nie ma w karcie. Jak go zaciekawisz, przejdzie samego siebie.

Gęsie sprawki w Chełmie

To dawna restauracja Gęsia szyja po rewolucjach Magdy Gessler. Restauracja nabrała urody, rozjaśnione i rozbielone wnętrze zachęca do skosztowania dań klasycznej kuchni.
Warto tu zajrzeć dla gęsiny, wprowadzonej przez Gessler. Hitem jest krupnik na gęsinie z kurkami. To na dziś prawdopodobnie najlepsza zupa w województwie lubelskim, z tego tytułu wizyta w Gęsich sprawkach powinna być włączona w program zwiedzania słynnych podziemi kredowych. Tym bardziej, że restauracja ma z nimi połączenie. Niezłe jest także udko gęsie - na zamówienie można zamówić sobie całą pieczoną gęś - i to chyba jest najlepszy powód na wizytę z przyjaciółmi.

Kameralna z Zamościu

Kameralna restauracja z kameralną kuchnią. Bardzo smaczną kuchnią. Jej mocną stroną są świeże, esencjonalne zupy. Takiej gulaszowej nie jadłem w naszym regionie nigdzie. Jest także fanem tamtejszych pierożków. Czy ruskie czy z mięsem, czy z wody czy opiekane - smakują jak u mamy.
Są zestawy dnia, mielone robi się po bożemu czyli z łopatki, a schabowy na pół talerza ma dużo mięsa i mało panierki. Na święta Kameralna otwiera zabytkową piwnicę z kameralnymi wieczorami poświęconymi literaturze i muzyce.

Karczma Piastowska w Niemcach

Takie knajpy znikają z kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W niedzielę po sumie wpadają tu na setkę panowie. Malują klimat dawnych geesowskich restauracji, do których uwielbiał wpadać Kazimierz Grześkowiak czy Edward Stachura. Od lat jeżdżę tam na zawsze bardzo smaczne flaki.
To raj dla miłośników domowych zup z żurkiem na zakwasie i pysznej wątróbki z cebulką. Świetna jest cielęcina i ozorki w śmietanie. I rumsztyk. To kultowe danie z posiekanej wołowiny, nakrytej delikatnie przesmażoną cebulką, podane z pure ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami, godne jest poematu. Dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków jest sakiewka wypełniona leśnymi grzybami.

Przystanek Kawęczynek w Kawęczynku

25 km od Zamościa, 150 km od Lwowa, 6 km od Szczebrzeszyna, 6 km od Zwierzyńca, na terenie zachodniego Roztocza, na skraju lasów, mieści się jedna z najlepszych restauracji w regionie. To Mekka miłośników regionalnej kuchni, którzy kartę otwierają na zakładce Babcina Kuchnia.

I wybierają jedną z dwóch potraw: Tarciuch z Kawęczynka ze śmietaną lub Reczczoniak w cieście z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi. To wspaniałe jedzenie dla tych, co przedkładają placki ziemniaczane czy babki ziemniaczane nad schabowe. Zjecie tu także genialne pierogi w tym wyborne pierożki z karpiem w sosie grzybowym. Oraz takie rarytasy jak zapiekana kaszanka czy kiełbasa z kija.

U Elizy w Piaskach

Jadają tu znani warszawiacy i międzynarodowi goście Teatru Gardzienice. Lublin jeździ tu na flaki z cielęciną i grzybową, podawaną w wazie. Na ścianach wiszą rodzinne portrety właścicielki Elizy Kunc, która wciąż podwyższa poziom serwowanych dań i wprowadza intrygujące nowości. Jak choćby czeburieki z Krymu, czyli duże pierogi z siekanym mięsem i cebulą, smażone na złoto i podawane z kiszoną kapustą po krymsku.

I mimo, że jedzenie jest bardzo smaczne, świeże to i tak goście najbardziej cenią uśmiech i dobroć Gospodyni, która prowadzi restaurację, tak jak kiedyś prowadziło się dom. A wracając do menu, to zjecie tu smaczną polędwicę, gęś marynowaną w śliwowicy, sznycel po wiedeńsku i sandacza w sosie. W przyjaznej cenie. Uwaga, w soboty i niedziele trzeba rezerwować stolik.

W Młynie w Jakubowicach Murowanych

Wysmakowana restauracja w zabytkowym młynie z ogrodem nad rzeką i z autorską kuchnią Piotra Skwarka, jednego z najciekawszych i najbardziej kreatywnych szefów kuchni w regionie. Zjecie tu soczyste carpaccio z kaczki. Przykładem talentu szefa kuchni jest "Volute z selera, własne pierożki zawijane w kompresowanym selerze z gruszką i serem pleśniowym”. Ów krem z pierożkami, gdzie ciasto zastąpione zostaje cienkim plastrem selera, to kulinarne arcydzieło.

Wśród dań inspirowanych sztuką Wojciecha Modesta Amaro znajdziecie także klasykę. Jak na przykład schabowy z kostką, podawany w towarzystwie jabłka, buraka, z sosem majerankowy z własnymi skwareczkami, które są oczkiem w głowie szefa kuchni. Cenię kuchnię W Młynie za ukazanie pełni smaków staropolskiej kuchni w nowoczesnej interpretacji.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Królestwo dziczyzny - tak najkrócej można określić markę tej restauracji. Piotr Bikont przyjeżdża tu na pieczoną golonkę i myśliwski bigos. Robert Makłowicz na dziczyznę i rosół z kołdunami litewskimi. Częstym gościem jest Stan Borys, który gustuje w tutejszym pierogach. Najbardziej w pierogach z gąsek i wprowadzonych ostatnio pierożkach z jelenia.

Rarytasów w karcie jest dużo. Od najlepszego w regionie śledzia po japońsku, przez wspaniałą wątróbkę z pieczarkami flambirowaną w koniaku, dziką kaczkę w sosie śmietanowym czy domowy kisiel z żurawiny. Ja najbardziej cenię sobie jagnięcinę i baraninę. Od delikatnej giczy w sosie własnym, przez udziec jagnięcy z pieca w sosie grzybowym po staropolski udziec barani. Kto lubi baraninę, będzie rad. Kto boi się jej spróbować, a spróbuje, już nie odpuści.

Zagroda Roztocze w Obszy

Coś dla miłośników skansenu, słowików, które śpiewają nad rzeczką, pajdy chleba z własnym smalcem i ogórkami oraz romantycznych noclegów w zabytkowej chacie. Czyli prawdziwa przydrożna knajpa z dobrym polskim jedzeniem.

Ale od początku. Warto tu zajrzeć na piróg biłgorajski, podawany w różnych odsłonach. Na zimno, na gorąco, ze śmietaną. A jak się gość uprze - to tak jak Makłowicz lubi: z sosem z kurkami. Podają tu także bardzo dobry barszcz czerwony na kiszonych burakach, kiszonych rzecz jasna na miejscu. Ale dla mnie królem karty są gołąbki z kaszą i grzybami, które lubię polać wiejskim olejem. Tak zresztą jak śledzia z cebulą.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

PepHub – Twoje centrum wygodnych zamówień i atrakcyjnych korzyści

PepHub – Twoje centrum wygodnych zamówień i atrakcyjnych korzyści

PepHub to innowacyjna platforma sprzedażowa stworzona przez PepsiCo z myślą o klientach biznesowych. Właściciele restauracji, menedżerowie punktów gastronomicznych oraz inni partnerzy handlowi znajdą tu kompleksowe narzędzie, które nie tylko usprawni codzienną pracę, ale także otworzy drzwi do wielu dodatkowych korzyści. Dzięki temu w prosty i szybki sposób zamówisz produkty znanych marek, takich jak Pepsi, Lipton, Mirinda, Lay’s, Cheetos, Doritos i wielu innych. Wystarczy się zalogować, aby korzystać z personalizowanych ofert, zbierać punkty lojalnościowe i wymieniać je na atrakcyjne nagrody. Co jeszcze oferuje ta platforma? Poznaj jej możliwości!

Dzień z  życia 78-latka: Na stacji paliw rozlał benzynę i odpalił zapalniczkę

Dzień z życia 78-latka: Na stacji paliw rozlał benzynę i odpalił zapalniczkę

78-latek próbował "wysadzić" stację paliw we Włodawie. Najpierw specjalnie rozlał benzynę, a później rzucił na to zapalniczkę. Mężczyzna usłyszał już zarzuty.

Bieg Zielonych Sznurowadeł to jeden z najbardziej popularnych półmaratonów organizowanych na Lubelszczyźnie. Od lat łączy biegaczy oraz osoby uprawiające nordic walking

Zielone sznurowadła z nową trasą i organizatorem. Duże bieganie w Puławach

Setki biegaczy i kijkarzy w sobotę, 15 marca, pojawi się na starcie tegorocznego, jedenastego już Biegu Zielonych Sznurowadeł w Puławach. Po raz pierwszy imprezy nie zorganizuje fundacja BezMiar. Jest też nowe miejsce startu i mety oraz nowe, malownicze trasy.

Zbyszek, to brzmi dumnie
Zdjęcia
galeria

Zbyszek, to brzmi dumnie

Zbigniew „Zbyszek” Jurkowski po raz jedenasty wezwał swoich imienników do Lublina na coroczny zjazd. Było wesoło, a cebularze zrobiły atmosferę. Nikomu nawet nie przeszkadzało, że Zbyszkowie spotkali się w Lubelskim Trybunale Koronnym w dniu imienin Krystyny i Bożeny - na kilka dni przed corocznym świętem imienników radnego Jurkowskiego wypadającym 17 marca.

Milionowe inwestycje i innowacje. MPWiK stawia na przyszłość
film

Milionowe inwestycje i innowacje. MPWiK stawia na przyszłość

Artur Szymczyk, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji jest dzisiejszym gościem programu Dzień Wschodzi. Rozmawiamy o innowacyjnych inwestycjach jakie w ostatnim czasie miały miejsce w przedsiębiorstwie, ale także o tym, w jakim stanie znajduje się obecnie miejska infrastruktura wodociągowa.

Mieli sprawdzić kamerę termowizyjną, padł śmiertelny strzał. Myśliwy skazany

Mieli sprawdzić kamerę termowizyjną, padł śmiertelny strzał. Myśliwy skazany

Sąd Okręgowy w Zamościu utrzymał w mocy wyrok dwóch lat i dwóch miesięcy więzienia dla myśliwego za nieumyślne spowodowanie śmierci 64-latka na polowaniu w Piaskach Szlacheckich. Mężczyzna został postrzelony w głowę, gdy siedział na tylnej kanapie w aucie.

Joanna Andruszak jest jedną z lepszych kołowych w Polsce

Czas na grupę mistrzowską. MKS FunFloor gra u siebie z Energą Startem Elbląg

MKS FunFloor rozpoczyna rywalizację w grupie mistrzowskiej. Szanse podopiecznych Pawła Tetelewskiego na tytuł są jednak iluzoryczne.

Stary dworzec PKS w Lublinie będzie działać. Marszałek czeka na ruch prezydenta

Stary dworzec PKS w Lublinie będzie działać. Marszałek czeka na ruch prezydenta

W Lublinie nadal będą funkcjonować dwa dworce. Powód jest prosty – pieniądze – mówi dla Dziennika Wschodniego marszałek województwa Jarosław Stawiarski.

Po meczu z Legią piłkarze Motoru szykują się do kolejnego prestiżowego starcia, tym razem z Górnikiem w Zabrzu

Motor kontra Górnik Zabrze. Obie drużyny chcą wygrywać na swoich zasadach

Piłkarze Motoru nie mają czasu na rozpamiętywanie wydarzeń z poniedziałkowego meczu z Legią. Już w sobotę czeka ich starcie z kolejną „firmą”. Tym razem zagrają na wyjeździe z Górnikiem Zabrze (godz. 17.30).

Bojowy wóz piechoty

Kapral Robert i sierżant Mateusz zginęli na poligonie. Jest wyrok dla kierowcy wozu

Jest wyrok dla żołnierza, który podczas ćwiczeń wojskowych na poligonie w Drawsku Pomorskim najechał wozem piechoty na swoich kolegów. Zginęli wówczas pochodzący z województwa lubelskiego kapral Robert i sierżant Mateusz.

Pełnia Księżyca - najbliższa już w piątek, 14 marca. Robaczy Księżyc zwiastuje nadejście wiosny

W piątek wyjątkowa pełnia i zaćmienie Księżyca

Najbliższa pełnia przypada w piątek, 14 marca, a nasz naturalny satelita w pełnej krasie na niebie pojawi się o godz. 6 rano. Nie będzie to jednak zwyczajna pełnia Robaczego Księżyca, ale połączona z rzadkim zjawiskiem jego zaćmienia. W Polsce będzie miało ono charakter półcieniowy.

Czar płyty winylowej. Kiermasz płyt
winyle
14 marca 2025, 9:00

Czar płyty winylowej. Kiermasz płyt

W najbliższy piątek (14 marca) oraz w sobotę (15 marca) w Felicity Lublin odbędzie się święto kolekcjonerów i melomanów – Kiermasz płyt.

10 milionów złotych od ministra Sławomira Nitrasa na lubelski sport
galeria

10 milionów złotych od ministra Sławomira Nitrasa na lubelski sport

- Dostrzegłem krzywdę, która dotknęła województwo lubelskie. Ta krzywda związana jest z decyzją Zarządu Województwa Lubelskiego, który zdecydował się uszczuplić pieniądze należne sportowi lubelskiemu i przekazać je Polskiemu Komitetowi Olimpijskiemu. Tak jednak nie powinno być – ogłosił dzisiaj w Lublinie Sławomir Nitras, minister sportu i turystyki. Zapowiedział uruchomienie  programów rządowych przeznaczonych na rozwój infrastruktury sportowej i wsparcia klubów z naszego regionu.

Ukrył się w Dębowej Kłodzie. Już siedzi

Ukrył się w Dębowej Kłodzie. Już siedzi

Policjanci zatrzymali 41-latka z Lublina. Był poszukiwany dwoma listami gończymi. Ukrył się w prywatnej posesji, w Dębowej Kłodzie.

Peja & Slums Attack w Kultowej Klubokawiarni
koncert
14 marca 2025, 18:00

Peja & Slums Attack w Kultowej Klubokawiarni

Ryszard Andrzejewski, bardziej znany jako Peja nie składa broni i pokazuje, że stara gwardia polskiego rapu ma jeszcze coś do powiedzenia. Obecny rok będzie 31 w karierze Peja & Slums Attack. W jakiej formie jest Peja przekonamy się 14 marca (piątek) w Kultowej Klubokawiarni.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium