Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Gerald Howson: Lublin bez słów

Gerald Howson: Lublin bez słów

W 1959 roku do Lublina przyjechał Gerald Howson. Na zlecenie jednego z brytyjskich czasopism sfotografował Lublin. Howsona przez przypadek poznał Bogdan Frymorgen. Obaj się zaprzyjaźnili. Gerald zrobił go kustoszem swoich zdjęć. W marcu Bogdan Frymorgen pokaże brytyjskie zdjęcia Lublina w Bramie Grodzkiej. Są niezwykłe. Rozmowa z Bogdanem Frymorgenem

Katarzyna i Krzysztof Żurawiczowie: W naszej jurcie można mieszkać nawet zimą (Waldemar Sulisz)

Mongolski smak na Polesiu

We wsi Bukowa Mała położonej u stóp Pagórów Chełmskich stoją najprawdziwsze mongolskie jurty, w których mieszkać można nawet zimą. Turysta, który tu zajrzy, może nad ogniskiem przyrządzić sobie mongolski kociołek. Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny odtwarzamy smak dzikiego Polesia z mocno orientalną nutą.

W Zajeździe Ułańskim w Lublinie kucharze mają fantazję, można tam zjeść ułański gulasz, specjał z po

Ułański smak: Polewka, pieczeń, bigos, grochówka, juki

Bo w sercu ułana, gdy je położysz na dłoń, na pierwszym miejscu panna, przed nią tylko koń – wyznał generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Drugiej Rzeczpospolitej, który potrafił do restauracji wjechać konno. To się nazywa ułańska fantazja. Czy obowiązywała także w ułańskiej kuchni?

Andrzej Malinowski - jeden z najlepszych kucharzy na Lubelszczyźnie poleca na noworoczny obiad pierś

Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca.

Ks. Tomasz Lewniewski proboszcz kazimierskiej fary, zrobi na wigilię śledzie z cebulą i wiejskim ole

Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski.

Tomasz Psuj zwycięzca I Festiwalu kuchni wędkarskiej w Lublinie (Maciej Kaczanowski)

Festiwal kuchni wędkarskiej: Koluch po wędkarsku, karp po strażacku

Wędkarze łowią, strażacy gaszą pożary. Jedni i drudzy znają się na przyrządzaniu ryb. Przekonali się o tym goście nowych wydarzeń kulinarnych, które zadebiutowały w Lublinie i Konopnicy. Za rok będą z tego \"dorosłe” festiwale.

 (Archiwum Tadeusza Mysłowskiego)

Tadeusz Mysłowski u Wojciecha Fibaka

Czwartek, 8 grudnia, godzina 19, Fibak Gallery, Warszawa, Krakowskie Przedmieście 5. Dwie sale galerii pękają od ludzi.

Do przyrządzenia Gefilte fish potrzebujemy karpia (sxc.hu)

Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach.

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.  (sxc.hu)

Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.

Chanukowe placki z Piask (Maciej Kaczanowski)

Chanukowe placki z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.