Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Bogusław Wróblewski (Jacek Świerczyński)

Bogusław Wróblewski: Stawiamy akcent na poezję

Rozmowa z Bogusławem Wróblewskim, redaktorem naczelny kwartalnika \"Akcent”

 (stock. xchng)

Słodkie wypieki. Szarlotka z gruszek? Jak najbardziej

Kruche ciasto z jabłkami nazywane jest w Polsce szarlotką. Czy szarlotka musi być z jabłkami? Spróbujcie szarlotki z gruszek. Oto stary przepis. Ponieważ w ciastach istotne są proporcje, dokładnie podaję składniki.

 (W. Sulisz)

Moja ulubiona zupa dyniowa. Z serkiem topionym. I boczkiem

Przepada za nią cała moja rodzina. Jest łagodna w smaku, ale z charakterem. Jest bardzo zdrowa. I tania. Za każdym razem robię ją trochę inaczej.

 (M. Kaczanowski)

Wasze przepisy. Robert Sulkiewicz z Kazimierza: Tatarskie czeburieki

Czeburieki to tatarskie pierogi nadziewane baraniną. Większe od naszych i smażone. Warto spróbować.

 (stock. xchng)

Przepisy naszych dziennikarzy. Ryszard Szymański: Ryba w imbirze

W dziennikowej kuchni będziemy publikować przepisy naszych dziennikarzy. Na pierwszy ogień bardzo ciekawy przepis Ryśka Szymańskiego na rybę w imbirze.

 (W. Sulisz)

Z dawnych książek kucharskich. Konfitury z róży

Na prośbę Internautów będę zamieszczał zapomniane przepisy. Oto recepta na konfitury z róży. Według Marii Śleżańskiej, autorki Kucharza Polskiego z 1932 roku.

 (stock. xchng)

Wasze przepisy. Ela Cwalinowa: Śliwki z kminkiem

Kto raz spróbuje śliwek z kminkiem, które robi Ela Cwalinowa i zrobi je potem samemu w domu, będzie je robił co jesień. Na straganach węgierek zatrzęsienie, więc do dzieła.

 (stock.xchng)

Jabłka pieczone z konfiturami

Do sporządzenia tego przysmaku potrzeba dobrego nastroju, kilku winnych jabłek, ulubionych konfitur, przypraw i calvadosu lub koniaku. Na deser mam dla was jabłuszka w cieście

 (Stock xchng)

Konfitury z zielonych pomidorów

Kończą się czerwone pomidory. A co z zielonymi, które nie chcą dojrzeć? Konfitura z zielonych pomidorów pięknie w szkle wygląda, można nią smarować tosty, krakersy, znakomicie smakuje z mięsem.

 (W. Sulisz)

Piekielna kuchnia

Chcesz mieć jedną z najbardziej bezkompromisowych książek kucharskich na świecie? Wyślij ciekawy przepis na adres: sulisz@dziennikwschodni.pl - wśród autorów najbardziej praktycznych przepisów rozlosujemy \"Piekielną kuchnię\" wydaną przez Wydawnictwo Pascal.