Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

pap

Lista artykułów:

Planowane jest dodatkowe rozwiązanie w zakresie przylotów z Wielkiej Brytanii co do kwarantanny

Wariant Delta w Polsce. Będą nowe obostrzenia

Dotychczas w Polsce potwierdzono 90 przypadków zakażenia wariantem Delta - poinformował we wtorek rzecznik ministerstwa zdrowia Wojciech Andrusiewicz. Ocenił, że to nie jest znacząca transmisja i obecnie mamy ten wariant koronawirusa pod kontrolą, "ale to nie znaczy, że on się nie może rozwinąć".

Ampułka z "lekiem na Covid"

„Lek na COVID” z lubelskiego Biomedu straconą szansą?

Czy polski specyfik okaże się kolejną inicjatywą, która polegnie?

Zdjęcie ilustracyjne

Unijny Certyfikat COVID od poniedziałku dostępny w aplikacji mObywatel

Unijny Certyfikat COVID (UCC) od poniedziałku dostępny jest w aplikacji mobilnej mObywatel. Certyfikat umożliwi swobodne podróżowanie po Unii Europejskiej - poinformował Wydział ds. Cyfryzacji KPRM.

W tych krajach nie rozpoczęto jeszcze szczepień przeciwko Covid-19

W tych krajach nie rozpoczęto jeszcze szczepień przeciwko Covid-19

W Afryce co najmniej jedną dawkę szczepionki przeciw Covid-19 przyjęło 2,4 proc. populacji, w Ameryce Północnej - 40,3 proc., w Europie - 36,9 proc. Wskaźnik dla całego świata wynosi 21,1 proc. W kilku krajach, w tym w Tanzanii, Burundi, Erytrei i na Haiti nie zaszczepiono jeszcze nikogo.

Coraz bliżej produkcji antygenu do szczepionki przeciw COVID-19 w zakładzie pod Łodzią

Coraz bliżej produkcji antygenu do szczepionki przeciw COVID-19 w zakładzie pod Łodzią

W zakładzie wytwórczym firmy Mabion w Konstantynowie Łódzkim trwa kolejna faza testów do rozpoczęcia pierwszej w kraju produkcji antygenu do szczepionki przeciw COVID-19. "Chcemy, by produkcja komercyjna w naszym zakładzie rozpoczęła się w tym roku" - deklarują przedstawiciele spółki.

Sekwencjonowanie ścieków może pomóc w monitorowaniu wariantów SARS-CoV-2

Sekwencjonowanie ścieków może pomóc w monitorowaniu wariantów SARS-CoV-2

Sekwencjonowanie genomów zawartych w ściekach wirusów może być podstawą systemu wczesnego ostrzegania o pojawiających się wariantach SARS-CoV-2, niezależnego od badań zidentyfikowanych przypadków klinicznych - informuje pismo Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego „mSystems”.

Dwie szczepionki przeciwko COVID-19 są bezpieczne i skuteczne w modelu niemowlęcym

Dwie szczepionki przeciwko COVID-19 są bezpieczne i skuteczne w modelu niemowlęcym

Badania przedkliniczne dostarczają dowodów na to, że szczepienie małych dzieci może pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się COVID-19, ograniczeniu nasilenia choroby i uzyskaniu odporności stadnej. Jest dla nich bezpieczne i daje silną odporność - informuje „Science Immunology”.

Naukowcy: Przeziębienie chroni przed COVID-19

Naukowcy: Przeziębienie chroni przed COVID-19

Ekspozycja na rinowirusy, najczęstszą przyczynę przeziębienia, może chronić przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, wywołującym COVID-19. Potwierdzają to kolejne badania, o których informuje „Journal of Experimental Medicine”.

SW: prawie 34,4 tys. osadzonych zostało zaszczepionych przeciw COVID-19

SW: prawie 34,4 tys. osadzonych zostało zaszczepionych przeciw COVID-19

W polskich zakładach karnych i aresztach śledczych zaszczepionych zostało prawie 34,4 tys. spośród ponad 71,2 tys. osadzonych, co stanowi ponad 48 procent - poinformowała PAP rzeczniczka Dyrektora Generalnego Służby Więziennej ppłk Elżbieta Krakowska. Dodała, że liczba osób pozbawionych wolności wyrażających chęć zaszczepienia oscyluje na poziomie 65-70 procent.

W pandemii Polacy jedli więcej słodyczy, dłużej spali i chętniej palili papierosy

W pandemii Polacy jedli więcej słodyczy, dłużej spali i chętniej palili papierosy

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali sposób żywienia i styl życia przed i w trakcie pandemii COVID-19. Okazało się, że wzrosło spożycie tłuszczów, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzrostu spożycia alkoholu.