Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

(Sz)

Lista artykułów:

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie rozpocznie się 11 września 2010. (Karol Zienkiewicz)
film

Europejski Festiwal Smaku 2010 w Lublinie: Zobacz program festiwalu

Największy festiwal smaku w Polsce rusza niedługo w Lublinie. Jedną z gwiazd będzie Boban i Marko Markovic Orkestar, z którą długo związany był Bregović. Zobacz aktualny program

Podczas Święta Chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej będzie można spróbować m.in. cebularzy (Bartłomiej Żur

Pomysł na niedzielę: Święto Chleba w Skansenie, Święto Karpia w Malińcu

Cebularze, wędliny i sery w Lublinie. Albo przysmaki z karpia, potrawy regionalne i nalewki w Malińcu. Najlepiej pojechać tu i tu. Niedziela zapowiada się bardzo smakowicie.

 (Bartłomiej Żurawski)

Spróbuj cebularza, najedz się karpia

Cebularze, wędliny i sery w Lublinie. Albo przysmaki z karpia, potrawy regionalne i nalewki w Malińcu. Najlepiej pojechać tu i tu.

 (Archiwum LROT)

Szlak ponad granicami

Nadbużański smak to także wspaniale pejzaże, w których cerkwie cudownie wpisują się w polski pejzaż.

 (Maciej Kaczanowski)

Nadbużański smak: moskale

Kolejna potrawa, w której odbija się smak kuchni zza Buga.

 (Jacek Świerczyński)

Nadbużański smak: hreczniaki

Potrawy z kaszy gryczanej to mocna strona regionalnej kuchni z Lubelszczyzny. Hreczniaki smakują jak najlepsze kotlety z mięsa.

 (Jacek Świerczyński)

Nadbużański smak: cepeliny

Czyli pyszny farsz mięsny w cieście ziemniaczanym. Niby zwykła potrawa, a w tle pobrzmiewają echa wspaniałej kuchni dawnych Kresów.

 (Maciej Kaczanowski)

Nadbużański smak: barszcz ukraiński

Od polskiego różni się tym, że do barszczu dodaje się kapustę kiszoną i fasolę.

 (Maciej Kaczanowski)

Jedź do Zwierzyńca, spróbuj myśliwskiej kuchni

W sobotę, 21 sierpnia Zwierzyniec stanie się stolicą myśliwskiej kuchni w Polsce. Każdy będzie mógł spróbować przysmaków z dziczyzny i nalewek, obejrzeć pokaz tresury sokołów i psów myśliwskich, posłuchać sygnalistów.

 (Jacek Świerczyński)

Judaica we Włodawie

Żydowski smak to także piękne sztućce i naczynia oraz przedmioty służące modlitwie