Największy festiwal smaku w Polsce rusza niedługo w Lublinie. Jedną z gwiazd będzie Boban i Marko Markovic Orkestar, z którą długo związany był Bregović. Zobacz aktualny program
Europejski Festiwal Smaku 2010 - Inne koncerty
Ale to jeszcze nie koniec atrakcji. W niedzielę na Scenie Smaku zagra ukraińska kapela "Atmasfera” grająca muzykę etniczną. Występowali na Przystanku Woodstock w latach 2007, 2008, 2009, gdzie w 2009 roku odebrali nagrodę za najlepszy koncert sceny folkowej.
Szykują się także małe koncerty w restauracji Hades-Szeroka na Starym Mieście w Lublinie. Jerzy Szyszkowski chce zaśpiewać piosenki Kazimierza Grześkowiaka.
Europejski Festiwal Smaku 2010 - Wystawy
Zdjęcia dokumentują obrazują prace reżysera nad spektaklami "Wielopole, Wielopole" i "Umarła Klasa", a także efekty jego pracy w postaci zdjęć z samych już spektakli. Fotograf znał Tadeusza Kantora, i był jednym z nielicznych, którym pozwolił z tak bliska obserwować cały proces twórczy.
W sobotę, 11 września w Muzeum Lubelskim zostanie otwarta wystawa "Smak Orientu”. – Zainspirowani bałkańskimi rytmami orkiestry, która grała z Bregovićem pokażemy orientalne pasy kontuszowe, tkaniny i ryciny – mówi dr Grażyna Jakimińska z Muzeum Lubelskiego.
W niedzielę 12 września w galerii Hades-Szeroka odbędzie się unikalny wernisaż obrazów, grafik i rysunków artystów, którzy na warsztat wzięli ryby.
Jarmark św. Jacka i wiele więcej
Nie zabraknie litewskich chlebów i wędlin, węgierskich salami, a nawet zamorskich przysmaków. Oraz najsłynniejszych przysmaków z Lubelszczyzny. Od słynnego gryczaka po wędzonego karpia.
– Zapewniam, że stoły będą uginały się od regionalnych specjałów - mówi Janusz Dwornicki, który opiekuje się wystawcami.
Na Scenie Smaku odbywać się będą prezentacje kulinarne, pokazy, wystąpią zespoły pieśni tradycyjnych. Sensacyjnie zapowiada się wizyta Tatarów z Kruszynian, którzy karmili księcia Karola.
W sobotę w restauracji Old Pub rozpocznie się II Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. W niedzielę na Scenie Smaku Festiwal Pierogów.
Europejski Festiwal Smaku 2010 - program
Godz. 12.00
Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny – restauracja Czarcia Łapa.
Godz. 15.00
Otwarcie festiwalu na Scenie Smaku, pokaz florystyczny, Koło Florystów Polskich przy SITO w Lublinie.
Godz. 15.15
Rozpoczęcie konkursu Smaki Lubelszczyzny w kategorii zawodowcy – Scena Smaku.
Godz.16.30
Lubelski smak: Janów Lubelski: sery zagrodowe, karp z kopciuchy.
Godz. 17.00
Lubelski smak: Bychawa: pierogi z orkiestrą dętą w tle.
Godz. 17.45
Lubelski smak: Krynice: pączki kapuściane, pokazy bicia oleju, występy muzyczne.
Godz. 18.00
Wystawa Tadeusza Kantora w Galerii Gardzienice.
Godz. 18.30
Lubelski smak: Słowiański Gród: Wczesnośredniowieczne jadło.
Godz.19.15
Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez, Hiszpania i Kamil Kotarski, Polska: Rabo de Toro – Scena Smaku.
Godz.19.45
Malowanie obrazu "Targ rybny w Lublinie" przed sceną.
Godz.20.00
Koncert Kapeli ze Wsi Warszawa.
Sobota 11 wrzesień 2010
Godz. 14.00
Smak Orientu: Zagroda Polesie, Kołacze: Ukraiński smak i tradycyjne pieśni.
Godz. 14.45
Smak Orientu: Łuków, Smak dzikich pól: Jadło Azji Tuhajbejowicza.
Godz. 15.00
Rozpoczęcie Międzynarodowego Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych w restauracji Old Pub.
Godz. 15.30
Smak Orientu: Studzianka: Płow, widowisko obrzędowe.
Godz. 16.15
Smak Orientu: Tatarska jurta z Kruszynian: Tak karmiliśmy księcia Karola.
Godz. 17.30
Smak Orientu: Zamość, Stary Dwór: Ormiańskie specjały.
Godz. 18.00
Wystawa "Smak Orientu” w Muzeum Lubelskim.
Godz. 18.15
Smak Orientu: Hołowno, Wiejskie SPA: Smak rumianku na Kresach.
Godz. 19.00
Europa na talerzu: Andrea Jaworska, Węgry i Jerzy Rogalski, Polska: Bográcsgulyás.
Godz. 19.45
Ogłoszenie wyników turnieju nalewek, wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego.
Godz. 19.45
Malowanie obrazu "Targ rybny w Lublinie"
Godz. 20.00
Koncert Boban i Marko Marković Orkestar.
Godz. 22.00
Nalewki z orkiestrą w restauracji Old Pub.
Godz. 23.00
Nocne spotkanie z Piotrem Bikontem w klubie festiwalowym Hades Szeroka.
Niedziela 12 wrzesień 2010
Godz. 12.00
Festiwal pierogów na Scenie Smaku.
Godz.15.00
Żydowski smak: Tadeusz Pęzioł, Pokaz pieczenia cebularzy
Godz. 16.00
Żydowski smak: Czulent Sztukmistrza z Lublina, restauracja "U Elizy” w Piaskach.
Godz. 17.00
Żydowski smak: Wojsławice, cymesy pobożnych cadyków.
Godz. 18.00
Europa na talerzu: Tomasz Gołębiewski, Złote Tarasy i Zbigniew Zamielski, La Passion du Vin, Polska: Pasztet a la Singer.
Godz.18.45
Malowanie obrazu "Targ rybny w Lublinie".
Godz. 19.00
Koncert zespołu Atmasfera z Ukrainy.
Godz. 20.00
Uroczyste zakończenie festiwalu, Atmosfera na bis.
Godz. 20.30
Wernisaż wystawy "Śledź grodzki” Hades Szeroka, spotkanie przyjaciół festiwalu.
Program może ulec zmianie na lepsze :)
www.europesjkifestiwalsmaku.pl
www.europejskifestiwalsmaku.pl
Głównym organizatorem II edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie jest w tym roku Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Oraz: Miasto Lublin, Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku, Dziennik Wschodni.
Współorganizatorami są: Radio Lublin, Muzeum Lubelskie, Galeria Gardzienice, Hades-Szeroka.
Pomagają festiwalowi: Hotel na Rogatce w Lublinie, restauracja Sielsko-Anielsko, restauracja Old-Pub. Lista przyjaciół festiwalu wciąż się powiększa.