Cebularze, wędliny i sery w Lublinie. Albo przysmaki z karpia, potrawy regionalne i nalewki w Malińcu. Najlepiej pojechać tu i tu.
Święto chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej to także niezliczone konkursy i zabawy dla dzieci i dorosłych. Od prestiżowego konkursu na najlepszy cebularz wypiekany na Lubelszczyźnie przez wyrób plecionek i chałek na scenie po zawody w przeciąganiu liny między piekarzami i publicznością. – Atrakcji będzie jeszcze więcej, na pewno nikt nie wyjdzie głodny, na scenie będą grały orkiestry – dodaje Tadeusz Pęzioł.
Choć za wstęp na imprezę trzeba zapłacić(8 zł, 4 zł) to przy okazji będzie można uczestniczyć w "Dożynkach dworskich”, które od 14 będą trwały dokoła dworu z Żyrzyna.
Kto lubi ryby, powinien w niedzielę 22 sierpnia pojechać do wsi Maliniec w gminie Potok Wielki, gdzie o godz. 13.30 zacznie się "Święto Karpia” promujące karpia z kopciuchy, jedną z najsłynniejszych potraw regionalnych z Lubelszczyzny. – Zapraszam na degustację wielu potraw z karpia, regionalnych potraw z Lubelszczyzny i nalewek – mówi Tomasz Figura, szef Gminnego Ośrodka Kultury w Potoku Wielkim.
Będą konkursy kulinarne, zawody drwali, koncerty zespołów: "Sanna”, "Biesiada Polska” i "Spektrum”. Oraz prezentacja gospodarstw agroturystycznych z Lubelszczyzny.