Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe
Magazyn

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe

Dlaczego warto robić przetwory domowe? Bo są smaczne i zdrowe. Jak się za to zabrać? Oto nasze podpowiedzi i sprawdzone przepisy.

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem
Magazyn

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem

Życie uczy uważności. Uważność to pracowitość, to kompetencja, to pokora wobec pracy – Rozmowa z Łukaszem Łobejko, szefem kuchni restauracji „Kuźnia” w Lublinie, zdobywcą tytułu Good Chef 2021 na Europejskim Festiwalu Smaku.

Ryby są jednym z filarów polskiej kuchni
Magazyn

Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne

Jesień to najlepszy czas na nieśpieszne wycieczki kulinarne. Dziś zabieramy was na lubelskie Polesie, krainę pachnącą miodem i nadbużańskimi ziołami, gdzie można zjeść poleskie ossobuco i wędzusia sosnowickiego

Ale ciągnie mnie do Polski. Kilka lat temu nagrałam płytę z pieśniami Chopina. Zatęskniłam za Polską. Po setkach koncertów w świecie jest czas, żeby zaśpiewać w Polsce. Przyszedł taki czas, że w sercu pojawiła się nostalgia – mówi Dominika Zamara
Magazyn

Operowa diwa: "Metalu już nie śpiewam"

Na studiach musiałam ukrywać moją pasję, pedagodzy stali na stanowisku, że rock zniszczy mój operowy głos. To było w sumie ciekawe doświadczenie, ale metalu już nie śpiewam – Rozmowa z Dominiką Zamarą, polską sopranistką, która 12 września wystąpi recitalem na Europejskim Festiwalu Smaku w Archikatedrze Lubelskiej.

Wypiek tradycyjnego chleba bez zakalca i odstającej skórki wymagał wiedzy i ogromnego doświadczenia. A i tak chleb mógł się nie „wydarzyć”
Magazyn
29 sierpnia 2021, 10:00

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie

W niedzielę, 29 sierpnia o godzinie 10 w Muzeum Wsi Lubelskiej będziecie mogli spróbować kilkudziesięciu rodzajów chleba. Jarmark produktu regionalnego, barwne stoiska, pokazy, degustacje i warsztaty na Święcie Chleba są znakiem, że darzymy chleb szacunkiem, chcemy dzielić się nim z bliskimi i tęsknimy za dobrym chlebem.

Szef Ivan chce w Lublinie łączyć rodzinne smaki Kresów z kuchnią europejską i historią Lublina. W restauracji Niepospolita stworzył rodzaj laboratorium, w którym jak w wielokulturowym tyglu łączy smaki

Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Ivan, młody szef kuchni z restauracji Niepospolita w Lublinie, chce zinterpretować złote przeboje przedwojennej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł krem z raków i klasyczne pielmieni. Czas na kulinarną podróż w czasie.

Dla mnie najważniejsza w życiu zawsze jest rodzina. Zawsze byliśmy bardzo zżyci w domu. Z moimi rodzicami, z rodzeństwem. Trzymamy się razem – mówi Milena Flis-Bąk z Ochotniczej Straży Pożarnej w Kozubszczyźnie
Magazyn

Milena Flis-Bąk o służbie w OSP. "Adrenalina to raz, odskocznia od codzienności, dwa".

Kosmetyczka w mundurze, strażackim hełmie i masce na twarzy? Choć ma dopiero 26 lat, to na równi ze starszymi kolegami jeździ na akcje. – Cieszę się, że koledzy nie stosują dla mnie taryfy ulgowej, bo jestem kobietą. Na akcji jestem jednym z nich – Rozmowa z Mileną Flis-Bąk z Ochotniczej Straży Pożarnej w Kozubszczyźnie.

Winyle wymagają większej atencji. Od czasu do czasu trzeba je umyć, trzeba o nie zadbać, trzeba je właściwie przechowywać, trzeba je kochać – mówi Maciej Sikora
Magazyn

Ma całego Bonda na winylach. Druga miłość to wino

Poznałem Edina, Bośniaka, który sprzedaje tam płyty winylowe. Zaprzyjaźniliśmy się i to on zaczął mi wynajdywać perełki. Prawie wszystkie moje płyty winylowe to są płyty używane – Rozmowa z Maciejem Sikorą.

Hanna Lewandowska
Magazyn

Poetka z Podlasia: Nie kłamię w swoich wierszach, nie kłamię też w życiu

Nigdy na poważnie nie traktowałam tego swojego pisania. Pracowałam zawodowo, pisanie było odskocznią i ucieczką – Rozmowa z Hanną Lewandowską, poetką, autorką tekstów piosenek Piotra Selima.

W weekend wielkie kulinarne święto. Warto jechać do Janowa Lubelskiego
Magazyn

W weekend wielkie kulinarne święto. Warto jechać do Janowa Lubelskiego

7 i 8 sierpnia 2021 w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim odbędzie się Festiwal Kaszy „Gryczaki”. To jeden z najważniejszych, regionalnych festiwali smaku w Polsce, na który zjeżdżają się fani pirogów gryczanych, godziszowskich gołąbków czy pierożków z kaszą i kapustą. W tym roku na kulinarnej scenie pojawią się kresowe hreczniaki z Kocudzy Drugiej.