Magazyn

6 sierpnia 2021 r.
19:29

W weekend wielkie kulinarne święto. Warto jechać do Janowa Lubelskiego

7 i 8 sierpnia 2021 w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim odbędzie się Festiwal Kaszy „Gryczaki”. To jeden z najważniejszych, regionalnych festiwali smaku w Polsce, na który zjeżdżają się fani pirogów gryczanych, godziszowskich gołąbków czy pierożków z kaszą i kapustą. W tym roku na kulinarnej scenie pojawią się kresowe hreczniaki z Kocudzy Drugiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Park Misztalec, pełen drzew, stawów, rzeczek i mostów to wymarzone miejsce na plenerowy festiwal smaku. W malowniczym krajobrazie rozłożą się regionalne zagrody smaku i twórcy ludowi. Będzie Janowska Siekierezada (konkurs i pokaz drwali), pokaz iluzji i magii, także kulinarnej. Na dużej scenie wystąpią finaliści MasterChef: Joanna Studnicka zaprezentuje „Burger Show” (z kaszą), Mateusz Krajenka ugotuje zupę rybną z karpiem w roli głównej.

W sobotę o 20.30 wystąpi Agnieszka Wiechnik Band, w niedzielę o 20 zespół „Dziadek”. – Muzycznie jest skromniej. Mogłem zaprosić zespół Wilki, ale wtedy miałbym przed sceną 10 tysięcy ludzi, ale ze względów obostrzeń pandemicznych to niemożliwe – mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury.

Wróćmy do kulinariów. – Tu najważniejszy jest konkurs na potrawę regionalną i janowską nalewkę żurawinową. Przez lata udało nam się wypromować doskonałe potrawy regionalne z kaszy gryczanej, których nie powstydziłaby się najlepsza restauracja w Polsce – mówi Barbara Nazarewicz, dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim, pomysłodawca konkursu, rozpoznawalnego w całej Polsce.

Gryczak janowski

Składniki: 1 kg kaszy gryczanej, 1 kg sera białego, 1 l śmietany, 30 dkg masła , 3 dkg kaszy manny, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 7 dkg mąki pszennej, 4 jaja, sól i cukier do smaku.

Wykonanie: zagotować litr mleka (może być mleko zsiadłe lub woda), wsypać kaszę gryczaną, osolić, pogotować około 2-3 minuty, odstawić i poczekać aż kasza wchłonie wodę. Dodać pozostałe składniki – masło, ser, śmietanę, sól, cukier, mannę. Jeśli mamy dobrą, tłustą śmietanę, wówczas dajemy mniej masła. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na wysmarowaną blachę. Piec ok. 1,5-2 godziny.

Goły jaglak od Kocudzy

Składniki: litr jaglanej kaszy 1,5 l mleka, 1-1,2 białego sera, 20-30 dag masła, 1 l gęstej śmietany, 4-5 jaj, sól, cukier do smaku

Wykonanie: gotującym mlekiem sparzyć jaglaną kaszę. Garnek okręcić ręcznikiem i włożyć pod pierzynkę na 8-10 godz. Następnie wyłożyć do naczynia i dodać pozostałe składniki. Dodawane masło musi być rozpuszczone, ale chłodne. Doprawić do smaku. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w gorącym piekarniku 1 do 1,5 godz.

Łupcie potockie

Składniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej, 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej, 0,5 szklanki kaszy manny, ćwiartka główki białej kapusty, 40 dag wieprzowego mięsa mielonego, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Kaszę uparować z wodą każdą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do średniej miękkości. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować większe kulki i osmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem kurkowym.

Zrazy zwijane z kaszą

Składniki: 1 kg piersi z indyka lub piersi z kurczaka, 20 dag uparowanej kaszy gryczanej, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, 2 łyżki natki pietruszki, 2 cebule, 4-6 ząbków czosnku, 1 jajko, sól, pieprz, naturalna przyprawa „Vegeta”, dowolna przyprawa do drobiu. Do panierowania mąka, bułka tarta, 2 jaja, olej do smażenia.

Wykonanie: kaszę uparować. Pierś pokroić w plastry, rozbić i natrzeć olejem i przyprawą do drobiu. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Pieczarki i ser (osobno) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać pieczarki, Vegetę i dusić, aż płyn odparuje. Przestudzić. Do kaszy dodać pieczarki, ser, sól, pieprz i wyciśnięty przez prasę czosnek, farsz powinien być pikantny. Wymieszać. Farsz nałożyć na plastry mięsa, zwinąć i spiąć szpilką do zrazów lub wykałaczkami. Panierować w mące, jajku. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na głębokim, gorącym oleju roladki z obu stron na rumiano. Podawać z dowolną surówką.

Frykadelki kaszowe

Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe), 30 dag uparowanej kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, 6 jaj , dowolne przyprawy do mięsa pieprz, sól, kwadratowy wafel, 20 dag żółtego sera, papryka konserwowa, olej do smażenia, bułka tarta do obtaczania.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wcześniej uparowaną, wystudzoną kaszę zmielić z usmażoną cebulą maszynką do mięsa, dodać mielone mięso, 3 jaja, przyprawić i dokładnie przemieszać. Wafel pokroić na 12 kawałków i zwilżyć mokrą ściereczką. Ser i paprykę pokroić w wąskie paski. Wilgotny wafel posmarować cienką warstwą masy. Na masie ułożyć paski sera i papryki. Zwinąć w roladki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na dość głębokim rozgrzanym oleju.

Rolada z szynki z kaszą i grzybami

Składniki: 70 dag surowej szynki, 20 dag piersi kurczaka lub indyka ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny, mielony czosnek. Nadzienie: 20 dag kaszy gryczanej, 5 dag kaszy manny, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 5 dag surowych grzybów, 3 jaja, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: szynkę umyć i rozciąć wzdłuż włókien, tak aby powstał duży płat, rozbić lekko tłuczkiem i nożem wyrównać brzegi. Pierś indyka lub kurczaka pokroić na długie wąskie paski, posolić dodając ziele angielskie, liść laurowy, czosnek mielony, pieprz i odłożyć na 2 godz.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a wywar odstawić, zachować. Grzyby drobniutko posiekać, dodać mięso mielone, kaszę gryczaną wcześniej uparowaną na rozcieńczonym wywarze z grzybów, dodać drobno posiekaną cebulę uduszoną na maśle, jaja, pieprz, sól do smaku i dokładnie wymieszać dodając do tego kaszę manną. Płat szynki rozłożyć, posmarować rozbitym białkiem z jajka, a następnie rozsmarować nadzienie. Na nadzieniu ułożyć w odstępach ok. 2 cm od siebie paski z piersi kurczaka i przykryć nadzieniem z kaszy. Na początku rulonu ułożyć na całej długości płata obraną całą marchewkę i zawinąć w rulon, owinąć nitką obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Włożyć do wysmarowanej bryt- fanki i piec w piekarniku jedną godzinę w temp. 150-200 °C. Po upieczeniu można podawać z sosem grzybowym pokrojone plastry 1,5 cm grubości.

Sos grzybowy: 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 łyżka masła, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać wodą, zostawić na dwie godziny, następnie gotować około 50 min. w wodzie, w której się moczyły. Grzyby wyjąć, pokroić, cebulę posiekać i przesmażyć na maśle, wlać trochę wywaru na cebulę i gotować, dodać grzyby, śmietanę z mąką, doprawić solą, pieprzem, zagotować. Można dodać pokrojonej zielonej pietruszki

Kotlety mielone z grzybów do kaszy gryczanej

Składniki: 40 dag świeżych grzybów (borowiki, maślaki, kozaki), 2 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 10 dag czerstwej bułki, 12 ml mleka, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego kopru i pietruszki, 5 dag tartej bułki.

Wykonanie: świeże grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić. Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem. Można, o ile potrzeba podlać 2-3 łyżkami wody. Następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć grzyby i bułkę. Przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wy- mieszać. Nieduże kotleciki. Obtoczyć w bułeczce. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z kaszą gryczaną polaną sosem koperkowym i z surówka z warzyw.

Kresowe hreczniaki

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 15 dag białego sera, 15 dag sera żółtego, 2 jaja, łyżka tłuszczu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 dag tartej bułki, pieprz, sól; olej do smażenia.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko. Razem z serami przekręcić przez maszynkę, wymieszać z jajami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na oleju. Podawać z bukietem smakowitych surówek.

Na deser: ciasteczka gryczane

Składniki: 15 dag mąki gryczanej lub zmielonej młynkiem do kawy kaszy gryczanej, 15 dag mąki żytniej, 8 dag cukru , 25 dag miodu, 20 dag masła, 4-5 łyżek oleju słonecznikowego, 2 jajka, 5 dag orzechów, 5 dag sezamu, 5 dag dyni, 5 dag słonecznika, szczypta imbiru, 8 kropli olejku migdałowego.

Wykonanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na okres 1 godz. Następnie formować z ciasta placuszki (lub rozwałkować i wykrawać szklanką krążki) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temp. 180°C około 25-35 minut.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Cukiernicza podróż po świecie
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Cukiernicza podróż po świecie

Bycie córką piekarza zobowiązuje do kultywowania rodzinnych tradycji. Jednak Agnieszka najpierw zboczyła z drogi i poszła własną ścieżką. Choć wróciła na rodzinną, to idzie nią na własnych zasadach.

Urodziny OSTRO
foto
galeria

Urodziny OSTRO

To już 10 lat odkąd działalność zainaugurowała Klubokawiarnia OSTRO. W ubiegły weekend obchodziła hucznie 10 urodziny. Impreza trwała 3 dni. Jeśli jesteście spragnieni urodzinowych fotek, to koniecznie obejrzyjcie naszą fotogalerię, z której dowiecie się, jak się bawiliście.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Jesteśmy dobrze przygotowani

Piłkarska Betclic I Liga wystartowała już w piątek, a w niedzielę swój pierwszy mecz o punkty w 2025 roku rozegra Górnik Łęczna. Trener Pavol Stano z optymizmem patrzy na najbliższe pół roku i wyzwania przed jakimi staje jego zespół

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki Haute Couture w zamojskiej galerii

Światowe marki w niskich cenach - tak reklamuje się słynna sieć sklepów Half Price. Już pod koniec lutego otworzy swój pierwszy sklep w Zamościu.

Weekend z Trzydziestką
foto
galeria

Weekend z Trzydziestką

Ubiegły weekend w popularnym lubelskim Klubie 30 był bardzo intensywny. Piątek, jak to piątek rozgrzewka przed sobotą, a w sobotę odbyło się Abba Show w wykonaniu szczecińskiego tribute band - FAAN. Zespół znany jest z wykonywania na żywo w brawurowy sposób przebojów grupy ABBA. Nie dość, że grają jak ABBA, to wyglądają jak słynna szwedzka grupa. Zobaczcie, co się działo w Klubie 30.

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

Urząd Wojewódzki świętuje jubileusz, wojewoda nagradza pracowników

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim 123 pracowników otrzymało odznaczenia i podziękowania od wojewody z okazji Akademii Jubileuszowej 105-lecie LUW.

Laura Miskiniene oraz Karol Kowalewski byli najbardziej zapracowanymi członkami Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin w ostatnim okienku reprezentacyjnym

Polski Cukier AZS UMCS zagra ze Ślęzą Wrocław, czyli wykonać krok w kierunku mistrzostwa

Zanosi się na ciekawy mecz w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli. W niedzielę o godz. 18 Polski Cukier AZS UMCS zmierzy się u siebie ze Ślęzą Wrocław.

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku
galeria

Quo vadis? Czyli oświata po chełmsku

“Nie będzie urząd pluł nam w twarz”, "nic o nas bez nas", "nasza szkoła, nasza przyszłość" - takie hasła wybrzmiewały dziś przed chełmskim ratuszem. W czwartek (13 lutego) w Chełmie miał miejsce protest rodziców oraz słuchaczy Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych nr VII. Był on skierowany przeciw planom miasta dotyczącym reorganizacji placówek edukacyjnych.

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

Policjant zginął od kuli byłego policjanta

24 lutego minie trzydzieści jeden lat od tej tragedii. W Chełmie od kuli byłego policjanta-bandyty zginął wtedy 32-letni funkcjonariusz.

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie
17 lutego 2025, 12:00

Słodkie mruczki szukają domów, czyli Dzień Kota w Schronisku dla Zwierząt w Lublinie

Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie zaprasza wszystkich mieszkańców do odwiedzin placówki. Tym razem powodem do świętowania jest Światowy Dzień Kota.

Małgorzata Jaremczuk - psycholog specjalizująca się w psychoprofilaktyce i pomocy psychologicznej dorosłym, młodzieży oraz dzieciom
WYWIAD

Nie mylmy rutyny z nudą – czyli jak pielęgnować relacje nie tylko w walentynki

Jak dbać o związek nie tylko w walentynki? Czy przeciwieństwa rzeczywiście się przyciągają? Odpowiada Małgorzata Jaremczuk, psycholog z Zamościa.

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do gry

Po dwóch miesiącach przerwy MKS Padwa Zamość i AZS AWF Biała Podlaska wracają do walki o ligowe punkty.

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Ferie w mieście, czyli sport, zabawa i odpoczynek

Uczniowie z naszego województwa wreszcie się doczekali i rozpoczynają zimowy wypoczynek. Przez najbliższe 2 tygodnie książki lądują w szafkach i można pomyśleć o odpoczynku

Miliony na remont ratusza

Miliony na remont ratusza

Wymiana okien i drzwi, nowy dach, ocieplenie oraz modernizacja instalacji elektrycznej i kanalizacyjnej - to tylko część inwestycji, która obejmie Urząd Miasta Chełm. Podpisanie umowy w tej sprawie ogłosił w mediach społecznościowych I Zastępca Prezydenta Miasta Chełm Radosław Wnuk.

Pierwszym przeciwnikiem puławian po zimowej przerwie będzie mistrz Polski Orlen Wisła Płock

Mistrzowie Polski odwiedzą Puławy. Azoty podejmą Orlen Wisłę Płock

Po prawie dwóch miesiącach Azoty wracają do ligowych rozgrywek. Pierwszym przeciwnikiem puławian będzie mistrz Polski Orlen Wisła Płock. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 16.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!