Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Nazwa wódki „Lubelska” jest zbyt podobna w wymowie do niemieckiej marki „Lubeca” – uznał sąd Unii Europejskiej. Odrzucił tym samym wniosek o rejestrację graficznego znaku „Lubelska” jako unijnego znaku towarowego.
Kwaśnica to męska sprawa. Nic tak nie rozgrzewa w mroźny dzień. Czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Co to jest lubelska kapuśnica? Jak smakuje war ze zlepieńcami, a jak kwas pułankowcki? Jak ugotować kwaśnicę po lubelsku?
Nie żyje Marian Janusz Kawałko, poeta, fantastyczny tłumacz Rilkego, autor książki "Historie ziołowe". Jego poezję cenił Czesław Miłosz. Zmarł 17 stycznia 2017. Miał 69 lat
O księdzu, kochance, ich tragedii, czarownicy z Lublina, paleniu na stosie w imię Chrystusa. Recenzja spektaklu "Klątwy"
Gdzie jest najlepszy tatar, gdzie schabowy? Gdzie zjemy mielonego, jak u mamy, gdzie wypasiony stek. Oto 7 najlepszych według nas miejsc na mięsną ucztę w Lublinie.
Rozmowa z Marcinem Liberem, reżyserem premierowego spektaklu „Klątwy” w Teatrze Osterwy.
Wyspiański, Pałyga, Liber – lepszego zestawu nazwisk na nową premierę w Teatrze Osterwy wymarzyć sobie nie można. W sobotę, 14 stycznia, premiera „Klątwy”.
Wielka rola Krzysztofa Globisza. Z wielkim przesłaniem, jak piękny jest człowiek, jak wiele może pokonać. I nawet jak lekarze powiedzą, że jest sparaliżowany, w jego głowie mieszka nic, to z tej nicości się podnosi i śmieje.
Rozmowa z Mateuszem Pakułą, dramatopisarzem, autorem sztuki „Wieloryb the Globe” dedykowanej Krzysztofowi Globiszowi.
Nie wystarczy dobre mięso. Trzeba wiedzieć, jak je posiekać, bo prawdziwy tatar to tatar siekany. Nie przemielony przez maszynkę. Tatar może być wołowy, rybny lub wegetariański. Ilość dodatków ogranicza tylko nasza fantazja. Oto, co trzeba wiedzieć o tatarze.