Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Zmarł w środę 25 marca nad ranem. Przegrał walkę ze śmiertelną chorobą. Do jego piekarni przy Furmańskiej od lat ustawiały się kolejki za cebularzami i tradycyjnym razowym chlebem. - Odszedł ostatni z wielkich lubelskich piekarzy, dla którego etos i współpraca z ludźmi liczyły się na równi ze smakiem chleba - mówi Mariola Zubrzycka.
Sałatka z młodej pokrzywy, zupa z sałaty, postny żurek owsiany i śledzie z kartoflami. Zapomniane smaki przednówka towarzyszą oczekiwaniu na Wielkanoc.
W przyszłym tygodniu w Lublinie otwiera się m.in. restauracja Ivo Italian. Co jeszcze w restauracjach piszczy?
Rozpocznie się w sobotę 21 marca o godzinie 19 w restauracji Hades Szeroka w Lublinie. W programie znajdą się wykłady o sztuce wyrabiania nalewek, akcenty artystyczne od restauracji Hades Szeroka i ogłoszenie wyników turnieju przez kapitułę (na czele której stoi w tym roku Zygmunt Nasalski, wieloletni dyrektor Muzeum Lubelskiego, alpinista i podróżnik, autor słynnej, autorskiej dereniówki).
Gruzja będzie w tym roku bohaterem 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Na przełomie sierpnia i września deptak i uliczki Starego Miasta w Lublinie zamienią się w orientalny targ. Będzie można rozsmakować się w chaczapuri, szaszłykach z sosem tkemali, serach, owocach, przyprawach i słodyczach. Jak smakuje Gruzja?
W Teatrze Osterwy trwają ostatnie próby do spektaklu \"Przyjdzie Mordor i nas zje” według głośnej książki Ziemowita Szczerka. W książce stężenie hardkoru szokuje. Jeszcze bardziej zaszokuje was obraz Polaków, pokazany na scenie.
Bezprecedensowy projekt Zasmakuj w Tradycji zakończył się w zeszły piątek premierą albumu \"Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”. Przez rok towarzyszyliśmy warsztatom kulinarnym, których zadaniem było wydobycie i uchronienie od zapomnienia tradycyjnych potraw. Dziś prezentujemy 9 najciekawszych, które mogą być hitem turystyki kulinarnej w naszym regionie.
O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.
W XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zup. Włoscy i francuscy kucharze uczyli się od nas ich gotowania. Co ciekawe, w czasie postu zupy były jeszcze smaczniejsze. Oto 10 najciekawszych zup, popularnych w wielkim poście. Sprawdźcie, jak smakuje tradycyjna kuchnia lubelska
Przyjdzie dokładnie 14 marca, kiedy o godz. 19 w lubelskim Teatrze Osterwy odbędzie się premiera sztuki według nagrodzonej Paszportem Polityki 2013 książki Ziemowita Szczerka. \"Przyjdzie Mordor i nas zje, czyli tajna historię Słowian” to opowieść o młodych ludziach, którzy z plecakami wyruszają w podróż po Ukrainie.