O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.
Ivo dopiero w marcu
Opóźnia się start włoskiej knajpy Ivo Violante w Lublinie. Piec opalany drewnem już działa, prototypowe pizze upieczone, a szef kuchni bryluje w Warszawie.
Bryluje i gotuje, bo przy okazji postanowił wystąpić i wygrać jeden ze znanych kulinarnych show w telewizji. Jest nadzieja, że pierwsze pizze i makarony zjemy pod koniec marca.
Gorzej będzie jak Ivo Violante wygra i po kilku miesiącach przeniesie się z knajpą do Warszawy.
Pierogi po lubelsku
Od lat w tradycyjnych pierogach lubelskich specjalizuje się restauracja Sielsko Anielsko. Najbardziej smakują nam tam wiejskie.
Ale za najbardziej "wypasione” pierogi uznajemy "Pierogi z cielęciną po lubelsku podane na sosie z kurek”, które serwują w Ulicach Miasta.
Zaś najbardziej ekstrawaganckie pierogi z dutkami (podrobami) zjecie w barze Pośpiech przy ulicy Lubartowskiej.