Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Jak przyrządzać i przyprawiać ryby? (Dorota Awiorko-Klimek)

Smak zupy rybnej. Jak przyrządzać i przyprawiać ryby?

Rosół z węgorza podawany w przedwojennych restauracjach Lublina zaliczał się do arystokracji polskich potraw rybnych. Za rosołem na linie przepadał król Stanisław Poniatowski, pomysłodawca obiadów czwartkowych. Zachwycamy się węgierską zupą rybną halászlé czy bouillabaisse, słynną zupą rybna z Marsylii. A tymczasem już w XVII wieku podbiliśmy Europę smakiem ryb.

Zajazd Gościnny w Konopnicy

Zajazd Gościnny w Konopnicy (recenzja)

Są takie miejsca, gdzie weselny klimat i niemal puste stoliki sprawiają, że nie chcesz zostać na dłużej. Zajazd Gościnny specjalizuje się w weselach, przyjęciach i bankietach właśnie, stąd duża sala podzielona jest na boksy, wydzielone parawanami. Miłym akcentem jest kącik dla dzieci, wygodny parking i ogród za restauracją.

Małgorzata Kalicińska 
jest autorką bardzo popularnych powieści "Dom nad rozlewiskiem”, "Powroty nad rozlewiskiem”, "Miłość nad rozlewiskiem”, "Irena”, "Lilka”, "Zwyczajny facet” Na podstawie pierwszej z nich, powstał serial dla TVP, z Joanną Brodzik w roli głównej. Więcej informacji na stronie www.kalicinska.pl (Maciej Grabowski)

Miłość nad rozlewiskiem i inne historie. Rozmowa z Małgorzatą Kalicińską

Zobaczyłam lecące gęsi. Gadały ze sobą, takie spokojne, dokądś leciały. Wtedy wszystko się we mnie przełamało. Jak wyszłam z lasu, byłam już innym człowiekiem. Weszłam do lasu złamana w pół, rycząca, z gilami po pas, i nagle wyprostowałam się. Powiedziałam sobie: Przecież żyję nadal. I muszę zrobić to, co powiedziała mi moja córka: Mamo, wszystko, co się stało, to jest już nakręcony film. Nic z tym nie zrobisz, a to, co jest przed tobą, możesz sobie udziergać jak sweterek na drutach, po swojemu. Miałam 49 lat. Wróciłam do domu, napaliłam w piecu i zaczęłam pisać do szuflady.

Jola Krawczyk, kelnerka w Zajeździe Marta w Pułankowicach z kwaśnicą (Waldemar Sulisz)

Smak pułankowickiej kwaśnicy

Wygląda jak żurek, smakuje jeszcze lepiej, ale to kwaśnica. Z Pułankowic, gdzie gotowano ją z dziada pradziada. Może być wegetariańska, może być na żeberku.

Ormiański bar "Anuszik”

Ormiański bar "Anuszik” (recenzja)

Czasem trzeba zboczyć z utartych szlaków, żeby natknąć się na samorodny talent. To bardzo klimatyczne miejsce. Ze smaczną kuchnią w dobrej cenie.

BelEtage

Restauracja BelEtage w Lubliniance (recenzja)

Do restauracji \"BelEtage” mieszczącej się w Grand Hotelu Lublinianka wybrałem się z sentymentu. Od zawsze w tym miejscu była reprezentacyjna restauracja Lublina, ale czasy, kiedy przed wejściem kłębił się tłum gości, a elegancki portier wpuszczał zgłodniałych, chyba nigdy już nie wrócą. W planie miałem na \"BelEtage” niewiele ponad godzinę, byłem prawie trzy i biję się w piersi. Wspaniały antrykot wygrał z teatrem.

Arkadiusz Okoń: Może gdzieś na świecie są przygotowane szlaki, może spotkasz tam wyrafinowaną kuchnię i szarmanckiego hotelarza, ale tylko w Zaborku uśmiech ma smak najlepszej nalewki (Waldemar Sulisz)

50 hektarów ciszy i spokoju. To tu nocują Shirley i Charlie Watts

Shirley Watts najpierw kupiła Etnologię za 370 tysięcy euro. Potem usiadła na ganku starej plebanii w Zaborku, żeby nacieszyć oczy uroczyskiem. Jeśli towarzyszy jej mąż Charlie, na co dzień perkusista The Rolling Stones, siadają przy stole i zajadają się domowymi racuszkami. – Czują się tu jak u siebie w domu – mówi Arkadiusz Okoń, który z żoną Lucyną stworzył w Zaborku swoje miejsce na ziemi.

Świeże grzyby są bardzo nietrwałe. Ale wystarczy je zamrozić i będą na zimę jak znalazł (Maciej Kacz

Smak jesiennych grzybów. Przepisy na podgrzybki, maślaki, kurki, rydze

Wreszcie są. Podgrzybki, maślaki, kurki a nawet rydze. W naszej kuchni regionalnej były obecne od zawsze. Na wiele sposobów. Od śledzi z grzybami, przez zupę ze świeżych grzybów, smażone kapelusze w cieście po myśliwski bigos. Bez grzybów nie ma dobrej kuchni.

"Chór kobiet: Magnificat” okrzyknięto arcydziełem muzycznym (Krzysiek Krzysztofiak)

Konfrontacje Teatralne: chór kobiet i sen więźniów

W czwartek na Konfrontacjach Teatralnych zobaczymy najgłośniejszy spektakl festiwalu -. \"Magnificat”. W piątek rewelacyjne \"Treny”. A w niedzielę widownię w \"Chatce Żaka” otoczą strażnicy więzienni z ostrą bronią.

Spektakl „III Furie” wyreżyserował Marcin Liber (Archiwum Konfrontacji Teatralnych)

Konfrontacje Teatralne w środę: Ifigenia, III Furie i paryskie klimaty

Festiwal Konfrontacje Teatralne rozkręca się na dobre.