Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Jacek Szast
magazyn

Co "Avatar" ma wspólnego z Nowym Rokiem i zmianą w życiu? Tłumaczy psychoterapeuta

Jest taki piękny film, który zresztą doczekał się kontynuacji i ten film nazywa się „Avatar”. W tym filmie istoty, zamieszkujące niezwykły świat, na powitanie zwracały się do siebie słowem, którego nam bardzo potrzeba i bardzo nam go brakuje. Zamiast „dzień dobry” patrząc na siebie mówiły: „widzę cię” – rozmowa z psychoterapeutą Jackiem Szastem.

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować  de volaille
Magazyn

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować de volaille

Kazimierz Mirosław, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w powojennej Polsce, wśród trzech najlepszych dań na obiad wymieniał kotlet de volaille.

Sylwester Lis w swojej autorskiej restauracji Atmosfera Caffe we Włodawie serwuje leczniczy bulion doktora Krokiera i smaczne mięsa według receptur z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance
Magazyn

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem

W przedwojennej Polsce liczyły się dwa argumenty: jedzenie musiało być solidne i wykwintne. Postanowiliśmy wybrać 10 miejsc w Lublinie i okolicy, które spełnią choć jeden z tych warunków. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny

Ivo Violante
Magazyn

Sylwestrowe menu od Włocha

Ivo Violante, włoski szef kuchni, który pozdrawia was ze Szwajcarii i życzy szczęśliwego Nowego Roku poleca na przystawkę klasyczne carpaccio, lekką zupę minestrone i spaghetti all’amatriciana.

To już trzynaście lat. Udaje nam się być razem, pomimo mojego dość trudnego charakteru. To nie polega na tym, że nie można ze mną dojść do porozumienia. Po prostu: jestem bardzo wymagający i obowiązkowy, i mam życiowe zasady, których się trzymam – mówi Stan Borys
Magazyn

Stan Borys w szczerej rozmowie o miłości, świętach i swojej chorobie

Myślę, że miłość jest połączona z wiarą, że trzeba wierzyć drugiemu człowiekowi, który wyraża tę miłość. Albo poddaje się tej miłości. Miłość to wiara w te same intencje i wartości oraz zaufanie do drugiej osoby. Przede wszystkim szacunek i dbanie o miłość jest ważne, bo to ona łączy ludzi. Zazdrość i zawiść niszczy relacje międzyludzkie dlatego izolujemy się od ludzi zawistnych i toksycznych. Choroba zweryfikowała przyjaźnie i znajomości – Rozmowa ze Stanem Borysem, polskim muzykiem, kompozytorem, aktorem i poetą

Jacek Szklarek
magazyn

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem

Śledź jest niesamowity w smaku, on nam się nigdy nie nudzi, możemy go przygotowywać na słodko i na słono, na kwaśno i na półkwaśno – i zawsze gra – Rozmowa z dr Jackiem Szklarkiem, założycielem polskiego Slow Foodu, jego prezesem i przewodniczącym w Europie Środkowej.

Jarosław Dumanowski
przepisy

A może jeszcze kawałek karpia?

Polski wigilijny stół to pozostałość po dawnej historycznej kuchni. Menu wigilijnej wieczerzy jest wyjątkowe skali Europy – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Oto trzy historyczne przepisy na karpia z kolekcji znakomitego historyka.

Gołąbki z sandaczem z Kazimierza
Boże Narodzenie

12 regionalnych dań na Wigilię. Polecają Cwalina, Kulpa i Kunc

Wigilia to tradycja. Tradycja to smaczna regionalna kuchnia. Wybraliśmy dla was 12 smakowitym dań, które jeszcze zdążycie przyrządzić.

Kupuję śledzie z wiaderka, chcę wiedzieć, jak śledzie wyglądają. Wybieram śledzie niebieskie, lśniące, grube – mówi Eugeniusz Mientkiewicz, znawca serów zagrodowych i bałtyckich śledzi

Jak wybrać najlepsze śledzie. Przepisy na święta

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się 3 rodzaje śledzi. Śledzie ozdobią także świąteczny stół. Podpowiadamy jak kupować i jak przyrządzić smaczne śledzie. A swoje ulubione receptury zdradza nam Eugeniusz Mientkiewicz, współtwórca „Nocy śledziożerców”, który wraz z Andrzejem Szylarem przygotował książkę „Śledzie bałtyckie naturalnie”.

Szykujemy wędliny na świąteczny stół. Najlepsze przepisy

Szykujemy wędliny na świąteczny stół. Najlepsze przepisy

Najlepiej zrobić zawczasu. Wielką inspiracją mogą tu być staropolskie przepisy na wędzonki, gdyż sposób marynowania mięsa był zaskakujący. Jakby nie patrzeć, żeby zdążyć z aromatycznym boczkiem, kruchym schabem czy świąteczną szynką, trzeba już zabrać się dno dzieła.