Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Psychoterapeuta: Nie trzeba się bać. To będzie rok trudny, ale dobry
Magazyn

Psychoterapeuta: Nie trzeba się bać. To będzie rok trudny, ale dobry

Rozmowa z psychoterapeutą Jackiem Szastem.

To jest rewelacja na skalę całej Europy Środkowo Wschodniej. Musiano bardzo wiele lat zbierać te receptury. Pamiętajmy, że w tamtych czasach medycyna była bardzo związana z dietetyką, jedzeniem i kuchnią, książki kucharskie przynależały do tego samego działu, co literatura medyczna – mówi o Książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance prof. Jarosław Dumanowski
Magazyn

Włodawski skarb, czyli balsam na sto lat życia

– Książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance to najcenniejsze kompendium wiedzy o historii jedzenia w Polsce. Nie tylko w Polsce, także w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Odkrycie osiemnastowiecznego rękopisu, zawierającego ponad 1000 przepisów daje nowe możliwości promocji Włodawy i całego Polesia w Polsce i całej Europie Środkowo-Wschodniej – ROZMOWA z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Pomysł na niedzielny obiad: podpowiadamy jak upiec dobrego indyka
Magazyn

Pomysł na niedzielny obiad: podpowiadamy jak upiec dobrego indyka

Indyka z upodobaniem polecają dietetycy. Mięso ma mało tłuszczu, dużo białka. Dobrze upieczony indyk bije na głowę wieprzowinę, kurczaka, a nawet wołowinę. Jak upiec dobrego indyka?

W tym samym czasie Andrzej Wajda kręci w Krakowie „Wesele” Wyspiańskiego. O naszym ślubie dowiedzieli się dziennikarze, w prasie ukazał się artykuł: Dwa wesela i jeden ślub” – opowiada Dorota Wyspiańska
Magazyn

Wnuczka Stanisława Wyspiańskiego prowadziła kiosk na lubelskim Globusie

Jakie to mogło być oburzenie, usłyszałam: Och, jak to, wnuczka Wyspiańskiego będzie sprzątaczką w muzeum. Wykluczone. Dyrektor muzeum się oburzał, a ja nie. Rozmowa z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety Stanisława Wyspiańskiego.

Pomysł na obiad. Zupa węgierska z kluseczkami
Magazyn

Pomysł na obiad. Zupa węgierska z kluseczkami

Taką zupę podawano na sylwestrowych balach w hotelu Europa

Pomysł na noworoczne drugie danie: prosto i smacznie
Magazyn

Pomysł na noworoczne drugie danie: prosto i smacznie

Najprościej filet z kurczaka lub indyka. Doskonale będzie smakował comber jagnięcy, a sznycel ministerski z cielęciny to poezja smaku. Miłośnikom tradycyjnej kuchni podamy zraz po węgiersku z kluseczkami

Przesądy: w Nowy Rok trzeba wcześnie wstać i... zjeść kapustę
Magazyn

Przesądy: w Nowy Rok trzeba wcześnie wstać i... zjeść kapustę

Żeby w Nowym Roku się darzyło, po Sylwestrze trzeba jak najszybciej wstać i udać się do kuchni.

Sylwestrowe menu. Boczek na 4 sposoby
Magazyn

Sylwestrowe menu. Boczek na 4 sposoby

Lubimy na boczku jajecznicę, grochówkę, żurek. Ale boczek idealnie nadaje się na przekąskę. Na Sylwestra polecamy carpaccio z boczku, śliwki w boczku, boczek pieczony oraz pyszną pizzę z ziemniakami i boczkiem

Tatar na Sylwestra. Z wołowiny, śledzia, a nawet z awokado
Magazyn

Tatar na Sylwestra. Z wołowiny, śledzia, a nawet z awokado

W czasach PRL najlepszego tatara w Lublinie serwował Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich szefów kuchni. Tatar królował na zabawach sylwestrowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tatara przyrządzić w domu i podać na koniec roku. Może być z wołowiny, z śledzia, a nawet z awokado

Agnieszka Koecher-Hensel
Magazyn

Pani na Bronicach. Historia rodzinna niezwykłego miejsca

We wspomnieniach mamy i ciotek: Arkadia. Ze starszego pokolenia nikt nie dożył zwrotu majątku. Tylko wnukowie dziadków – rozmowa z Agnieszką Koecher-Hensel.