Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kowboje w Teatrze Osterwy

Kowboje w Teatrze Osterwy. "Szczery do bólu obraz polskiej szkoły" [recenzja]

Mogła być szóstka, jest cztery plus. Kowboje w Teatrze Osterwy to bardzo dobry spektakl, który się w finale rozjechał i stracił na wyrazistości. Jego największą wartością są aktorzy, którzy grają nauczycieli z lubelskich szkół. Dziki zachód to metafora tego, co dzieje się z polską szkołą. Nauczyciele są kowbojami, którzy po kolei przegrywają starcia z uczniami. Uczniowie kiedyś strzelali do nich z gumek, dziś potrafią zabić słowem, robiąc pif paf w białych rękawiczkach.

Piotr Huszcz z restauracji Piano podaje takie pojedyncze pierogi z kaszą gryczaną

Staroświecki kraft i miszkulancja. 10 najlepszych postnych dań [przepisy]

Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem

"Kowboje" w Teatrze Osterwy. Brutalna gra w szkolnej rzeczywistości
12 kwietnia 2019, 19:00

"Kowboje" w Teatrze Osterwy. Brutalna gra w szkolnej rzeczywistości

W Teatrze Osterwy zobaczymy premierę sztuki Michała Buszewicza „Kowboje”. Rzecz dzieje się w szkole. Dziki Zachód, który znamy z powieści, to bajka. Ideały sprawiedliwości i honoru stoją na półkach z książkami. W szkolnym realu trwa brutalna gra. Wygrywa ten, co strzela szybciej.

Szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski
12 kwietnia 2019, 12:00

Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci

Spektakl w ramach projektu „Jem Teatr” - w piątek, 12 kwietnia, o godzinie 19 w lubelskiej restauracji 2 PI ER - w ramach Post Festiwalu. Co przygotuje Jakub Piętowski, szef kuchni?

Dwór na folwarku Czechów
Magazyn

"Najcenniejszy fragment górek czechowskich nadal istnieje". Historia folwarku Czechów

Rozmowa z dr Mieczysławem Kseniakiem, ekspertem z zakresu ochrony i rewaloryzacji krajobrazu, badaczem dziejów mieszkańców Lubelszczyzny i związanych z nią zasłużonych rodów.

Eret z Lubartowa w Galerii Gardzienice
4 kwietnia 2019, 18:00

Eret z Lubartowa w Galerii Gardzienice

To jeden z najbardziej niezwykłych malarzy w Polsce. Eret z Lubartowa – tak o nim mówią wielbiciele tej mistycznej sztuki. Malarstwa uczył się w Holandii, ukończył studia na Gerrit Rietveld Academie w Amsterdamie.

Wiejskie pierogi. 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich

Wiejskie pierogi. 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich

Grube, z farszem od serca, ze smakowitym ciastem. Polane skwarkami albo cebulką smażoną na oleju. Oto 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich.

"Podwójne życie Weroniki", reż. Krzysztof Rzączyński
galeria

Podwójne życie Weroniki w Teatrze Andersena. Recenzja spektaklu [zdjęcia]

Coraz rzadziej udaje się nam opuszczać sale teatralne z radością, że oto zobaczyliśmy kawał dobrego spektaklu, w którym wszystko zestrojone jest na miarę, aktorzy mówią wyraźnie, wiedzą, co mówią i do kogo mówią.

Krewetki. Smaczne i lekkostrawne. Robi się je w 5 minut [przepisy]

Krewetki. Smaczne i lekkostrawne. Robi się je w 5 minut [przepisy]

Dla tych, co do krewetek podchodzą z rezerwą mamy dobrą wiadomość. W sklepach są krewetki wstępnie obgotowane i zamrożone. Wystarczy rzucić je na masło z czosnkiem i gotowe. Oto instrukcja obsługi krewetek.

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań
Magazyn

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.