Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2019 r.
20:59

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań

0 0 A A

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Szanuj jedzenie - ta piękna idea powstała pod wpływem słynnej już w świecie filozofii RespectFood, której twórcą jest Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych restauratorów w Europie i niekwestionowany guru szefów kuchni. Dania, które przedstawiamy są inspirowane Botturą. Kiedy coś sobie z poniższej listy wybierzecie, pamiętajcie o uważnym, świadomym jedzeniu.

16 Stołów

Menu Piotra Kwiatosza idealnie odzwierciedla trend poszanowania dla jedzenia i wykorzystanie mięsa czy warzyw do ostatniego kawałka. Kiedyś gotowanie z resztek było przywilejem biedy, dziś wkracza na salony najlepszych restauracji. Co zjemy u Kwiatosza?

Oto menu mięsne: na początek wywar z łodyg i innych niewykorzystanych części warzyw z grzankami z czerstwego chleba oraz okrasą z okrawków pieczonych mięs i cebulki. Główne danie to szarpane mięso z gotowania bulionu z kremem z warzyw z rosołu i piklami oraz sosem z resztek policzka i placuszkami z ciasta pierogowego. Na deser są owoce z kompotu i gotowania syropu zapieczone pod kruszonką z sosem na bazie skórek z owoców.

Hotel Piano

Piotr Huszcz twórczo nawiązuje do kuchni regionalnej. Z upodobaniem korzysta z sezonowych produktów od lokalnych dostawców.

Na przystawkę pieczony rostbeff z musem z chrzanu podawany na grzance z kminkowego chleba i sałatką z ziół. Na drugie biodrówka wieprzowa z musem drobiowym i suszonymi pomidorami owinięta wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw. Deser to lodowy torcik z bezy, ananasa i kremu z serka mascarpone oraz olejem sosnowym.

Hotel Victoria

Restauracja z legendą, odwołującą się do przedwojennego hotelu Victoria, który stał w miejscu tzw. Pedetu. Jadali w niej znakomici aktorzy, politycy. Od Ordonki po Józefa Piłsudskiego. Menu znów bardzo pięknie odwołuje się do idei respektowania jedzenia.

Na dobry początek jest stek z pieczonego selera z orzechowym crumble, panierowanym żółtkiem i płatkami sera bursztyn. Na drugie kluseczki ziemniaczane z dynią, podane z pieczonym burakiem, serkiem ricotta i oliwą z pestek dyni. Deser to summer pudding z resztek pieczywa z owocami leśnymi, lodami z kwaśnej śmietany i dmuchanym karmelem.

Kulturalna, Hotel Arche

Nowy adres na kulinarnej mapie i znakomity hotel. Za hotelem stoją pasjonaci, których dziełem jest na przykład słynny Zamek Biskupów w Janowie Podlaskim. - Bazujemy na świeżych i sezonowych produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Goście spragnieni regionalnych smaków odnajdą piwo z małego, lokalnego browaru, polskie wino z okolicznej winnicy, regionalne przysmaki i oczywiście złociste, chrupiące cebularze - piszą gospodarze.

Menu uwodzi. Na początek bliny ze śledziem i śmietaną. Cudowny smak i echa litewskiej kuchni. Drugie danie to kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano-wiśniowym. Na deser tarta truskawkowa.

Kuźnia

Kolejne menu, które powinno was smakowo mocno zaskoczyć. Urzekła nas polewka z maślanki. Na wędzonym wywarze, warzywach, z dodatkiem siemienia lnianego. Na tle żurów i żurków, przaśnych zalewajek, polewka z maślanki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nawiązuje do słynnej lanckorońskiej chrzanówki, bardzo polecamy.

Na drugie mamy wieprzowinę confit, w towarzystwie kaszanki, pora, kurek i ziemniaków. Piękna kompozycja. Na finał uczty kucharze proponują ciastko z nadzieniem migdałowym, gruszką, kawiorem z limonki i bezą.

The Olive, Hotel Ilan

Na początek sentymentalnej podróży dostaniecie kawior żydowski z piklami i chałką, czarną solą i kiszonym rabarbarem. Drugie danie to mostek cielęcy nadziewany baraniną z kiszonymi grzybami shitake, palonym szczypiorem, soczewicą, piklowaną cebulką oraz sosem z jabłkowego suszu. Na uspokojenie jest napoleonka z lodami bazyliowymi, szałwią i rabarbarem.

Akuku, Kazimierz Dolny

Z Lublina przenosimy się do Kazimierza Dolnego. Po raz pierwszy Restaurant Week wychodzi poza Lublin. Na pierwszy ogień idzie Kazimierz Dolny i Nałęczów.

Akuku to bardzo malownicze miejsce. Esencja Kazimierza wpisana w restaurację.

Mocne i oryginalne menu. Łososia w niskiej temperaturze, ze śniegiem z maślanki i mchem z zielonego groszku zjem z przyjemnością. Pieczony brzuch wieprzowy z puree z kopru włoskiego i cebulą oddam mięsożercy. Tarta limonkowa w towarzystwie spopielonej skórki z jabłka jest dla mnie.

Bajgiel, Kazimierz Dolny

Na przekąskę są śledziki cackies (zabaweczki). To kawałki śledzia matias ze złocistą cebulką, smażoną na gęsim smalcu w zalewie miodowo-cytrynowej z bakaliami. Podane z macą i chałką własnego wypieku. Na drugie karp w sosie cytrynowym z puree ziemniaczanym. To filet z karpia, bejcowany w soku cytrynowym i świeżym koprze, smażony na oleju z dodatkiem masła. Podany z sosem beszamelowo-cytrynowym, ze świeżym pieprzem cytrynowym. Na deser jest piernik karotkowo-cynamonowy i kompot z jabłek.

Botanika, Kazimierz Dolny

Nowa restauracja, która narodziła się ze słynnej „Kuchnia i wino”. Na przystawkę humus z selera, czosnek, kminek, marynowany pomidor, pistacje, liście cebuli. Na drugie spaghetti z cukinii, pomidor, awokado, czosnek, kminek, liście jarmużu. Deser to lody tymiankowe.

Piękne menu wegetariańskie. Kolorowe. Świeże. Botanika to miejsce osobne na kulinarnej mapie regionu. Szacunek do jedzenia wpisany jest w filozofię miejsca.

Willa Filiks w Nałęczowie

Ostatni przystanek w naszej wędrówce to królestwo Agnieszki Filiks.

Na początek zupa serowo-grzybowa z serkiem tofu w czarnym sezamie i salsą pomidorowo-bazyliową. Agnieszka Filiks poda ją z francuską grzanką z czarnuszką oraz grzybkiem marynowanym. Drugie danie to Leniuchy po lubelsku, czyli gołąbki z kaszą gryczaną na musie borowikowym, konfitowane warzywa i chrust z batatów. Pączusie po lubelsku z twarogiem w cynamonie i cukrze podane z bezą i domowym sorbetem malinowo-bazyliowym to finał prawdziwej uczty.

Jak zarezerwować stolik Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na Konto Gościa lub zarejestrować nowe konto. Potem wybieramy miasto lub region, restaurację z trzydaniowym menu, dzień, godzinę i liczbę osób. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone Konto Gościa otrzymamy maila z potwierdzeniem rezerwacji
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?

Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostał jeszcze miesiąc, ale to ostatni dzwonek, by przygotować najpopularniejsze świąteczne ciasto – piernik oraz pyszne pierniczki.

Pląsy w Trzydziestce
foto
galeria

Pląsy w Trzydziestce

Popularna trzydziestka, co weekend przyciąga tłumy spragnionych dobrej muzyki i zabawy. Impreza odbywa się na trzech parkietach. Jeśli chcecie poczuć atmosferę klubu 30, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin!

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz
ZDJĘCIA
galeria

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz

Lubelskie Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych obchodziło swoje 60-lecie w wyjątkowy sposób. W piątek, 22 listopada, w Galerii TPSP „Przy Bramie” odbyła się jubileuszowa wystawa, która zgromadziła członków i sympatyków towarzystwa, artystów oraz mieszkańców Lublina.

Paweł Żyra i jego koledzy w sobotę zagrają u siebie z GKS Tychy

Górnik Łęczna kontra GKS Tychy czyli pojedynek specjalistów od remisów

Górnik Łęczna rozpoczyna ostatnią serie gier w tym roku kalendarzowym. Po w rozgrywkach spowodowaną meczami reprezentacji narodowych zielono-czarni podejmą w sobotę na swoim stadionie GKS Tychy. Początek meczu zaplanowano na godzinę 17.30

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

To forma wsparcia przede wszystkim dla osób w trudnej sytuacji materialnej. Każdy może skorzystać i każdy może pomóc.

Aleksandra Stanacev to jedna z liderek Polskiego Cukru AZS UMCS

Polski Cukier AZS UMCS kontra Ślęza Wrocław. Wrogiem może być zmęczenie

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS Lublin zagra we Wrocławiu z miejscową Ślęzą. Spotkanie rozpocznie się o godz. 16, a transmisję będzie można obejrzeć na portalu emocje.tv.

Laureaci czołowych pozycji w tegorocznej edycji rankingu „Liderzy Zarządzania” podczas gali ogłoszenia wyników. Odbyła się w czwartek w łódzkim Teatrze Scena Monopolis

Ranking najlepiej zarządzanych szpitali. W czołówce placówki z naszego regionu

Szpitale z Zamościa, Puław i Radecznicy znalazły się wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji rankingu Liderzy Zarządzania organizowanym przez BFF Banking Group.

Król latino w Sercu
foto
galeria

Król latino w Sercu

Skolim - Król Latino wystąpił w klubie Serce. Zobaczcie, jak się bawiliście. Tak imprezuje Lublin!

X Turniej Tenisowy Prawników w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

X Turniej Tenisowy Prawników w Lublinie

W Lublinie trwa jubileuszowa, X edycja Otwartego Halowego Turnieju Prawników w Tenisie o puchar Dziekana Okręgowej Rady Adwokackiej w Lublinie oraz Okręgowej Izby Radców Prawnych w Lublinie. Wydarzenie zgromadziło rekordową liczbę uczestników – aż 62 osoby z całej Polski, w tym 13 kobiet i 49 mężczyzn.

Po latach namierzyło go Archiwum X. Morderca stanie przed sądem

Po latach namierzyło go Archiwum X. Morderca stanie przed sądem

Do Sądu Okręgowe w Lublinie trafił akt oskarżenia przeciwko 62-letniemu Bogdanowi S. Mężczyzna miał dokonać zbrodni sprzed 30 lat, a śledczy trafili na jego ślad dzięki specjalistycznym badaniom.

Wisła Puławy podejmuje ŁKS II Łódź

Wisła Puławy podejmuje ŁKS II Łódź

Po dłuższej przerwie do walki o ligowe punkty po wracają piłkarze Wisły Puławy. W sobotę, w ramach 19. kolejki podopieczni trenera Macieja Tokarczyka zagrają z rezerwami ŁKS Łódź. Początek spotkania punktualnie w południe

Problemy z kręgosłupem? W Lublinie rozmawiają o tym eksperci
galeria

Problemy z kręgosłupem? W Lublinie rozmawiają o tym eksperci

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbywa się XI Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chirurgii Kręgosłupa. Wydarzenie zgromadziło neurochirurgów, ortopedów, fizjoterapeutów oraz rehabilitantów z całej Polski i stanowi wyjątkową okazję do wymiany doświadczeń, przedstawienia najnowszych osiągnięć oraz omówienia najważniejszych wyzwań w dziedzinie chirurgii kręgosłupa.

Niespodzianka w Olsztynie. Bogdanka LUK rozbita zagrywką

Niespodzianka w Olsztynie. Bogdanka LUK rozbita zagrywką

W spotkaniu otwierającym 13. kolejkę Bogdanka LUK Lublin przegrała na wyjeździe z Indykpolem AZS Olsztyn 0:3. To niespodzianka weekendowej serii gier.

Twoje światła – Nasze bezpieczeństwo. Bezpłatne sprawdzanie świateł w ramach kampanii

Twoje światła – Nasze bezpieczeństwo. Bezpłatne sprawdzanie świateł w ramach kampanii

W najbliższą sobotę, 23 listopada, kierowcy w całej Polsce będą mieli okazję bezpłatnie sprawdzić stan i ustawienie świateł w swoich pojazdach. Akcja jest częścią tegorocznej edycji kampanii „Twoje światła – Nasze bezpieczeństwo”, która ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa na drogach poprzez poprawę widoczności pojazdów.

Lublin żyje teatrem
galeria

Lublin żyje teatrem

W Lublinie trwa Festiwal Teatrów Niewielkich, który od 2005 roku przyciąga do miasta twórców i miłośników sztuki scenicznej z całej Polski. To ogólnopolskie wydarzenie o charakterze konkursowym jest miejscem spotkań aktorów zawodowych i amatorów, łącząc różne pokolenia i style teatralne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium