Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2019 r.
20:59

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Szanuj jedzenie - ta piękna idea powstała pod wpływem słynnej już w świecie filozofii RespectFood, której twórcą jest Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych restauratorów w Europie i niekwestionowany guru szefów kuchni. Dania, które przedstawiamy są inspirowane Botturą. Kiedy coś sobie z poniższej listy wybierzecie, pamiętajcie o uważnym, świadomym jedzeniu.

16 Stołów

Menu Piotra Kwiatosza idealnie odzwierciedla trend poszanowania dla jedzenia i wykorzystanie mięsa czy warzyw do ostatniego kawałka. Kiedyś gotowanie z resztek było przywilejem biedy, dziś wkracza na salony najlepszych restauracji. Co zjemy u Kwiatosza?

Oto menu mięsne: na początek wywar z łodyg i innych niewykorzystanych części warzyw z grzankami z czerstwego chleba oraz okrasą z okrawków pieczonych mięs i cebulki. Główne danie to szarpane mięso z gotowania bulionu z kremem z warzyw z rosołu i piklami oraz sosem z resztek policzka i placuszkami z ciasta pierogowego. Na deser są owoce z kompotu i gotowania syropu zapieczone pod kruszonką z sosem na bazie skórek z owoców.

Hotel Piano

Piotr Huszcz twórczo nawiązuje do kuchni regionalnej. Z upodobaniem korzysta z sezonowych produktów od lokalnych dostawców.

Na przystawkę pieczony rostbeff z musem z chrzanu podawany na grzance z kminkowego chleba i sałatką z ziół. Na drugie biodrówka wieprzowa z musem drobiowym i suszonymi pomidorami owinięta wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw. Deser to lodowy torcik z bezy, ananasa i kremu z serka mascarpone oraz olejem sosnowym.

Hotel Victoria

Restauracja z legendą, odwołującą się do przedwojennego hotelu Victoria, który stał w miejscu tzw. Pedetu. Jadali w niej znakomici aktorzy, politycy. Od Ordonki po Józefa Piłsudskiego. Menu znów bardzo pięknie odwołuje się do idei respektowania jedzenia.

Na dobry początek jest stek z pieczonego selera z orzechowym crumble, panierowanym żółtkiem i płatkami sera bursztyn. Na drugie kluseczki ziemniaczane z dynią, podane z pieczonym burakiem, serkiem ricotta i oliwą z pestek dyni. Deser to summer pudding z resztek pieczywa z owocami leśnymi, lodami z kwaśnej śmietany i dmuchanym karmelem.

Kulturalna, Hotel Arche

Nowy adres na kulinarnej mapie i znakomity hotel. Za hotelem stoją pasjonaci, których dziełem jest na przykład słynny Zamek Biskupów w Janowie Podlaskim. - Bazujemy na świeżych i sezonowych produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Goście spragnieni regionalnych smaków odnajdą piwo z małego, lokalnego browaru, polskie wino z okolicznej winnicy, regionalne przysmaki i oczywiście złociste, chrupiące cebularze - piszą gospodarze.

Menu uwodzi. Na początek bliny ze śledziem i śmietaną. Cudowny smak i echa litewskiej kuchni. Drugie danie to kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano-wiśniowym. Na deser tarta truskawkowa.

Kuźnia

Kolejne menu, które powinno was smakowo mocno zaskoczyć. Urzekła nas polewka z maślanki. Na wędzonym wywarze, warzywach, z dodatkiem siemienia lnianego. Na tle żurów i żurków, przaśnych zalewajek, polewka z maślanki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nawiązuje do słynnej lanckorońskiej chrzanówki, bardzo polecamy.

Na drugie mamy wieprzowinę confit, w towarzystwie kaszanki, pora, kurek i ziemniaków. Piękna kompozycja. Na finał uczty kucharze proponują ciastko z nadzieniem migdałowym, gruszką, kawiorem z limonki i bezą.

The Olive, Hotel Ilan

Na początek sentymentalnej podróży dostaniecie kawior żydowski z piklami i chałką, czarną solą i kiszonym rabarbarem. Drugie danie to mostek cielęcy nadziewany baraniną z kiszonymi grzybami shitake, palonym szczypiorem, soczewicą, piklowaną cebulką oraz sosem z jabłkowego suszu. Na uspokojenie jest napoleonka z lodami bazyliowymi, szałwią i rabarbarem.

Akuku, Kazimierz Dolny

Z Lublina przenosimy się do Kazimierza Dolnego. Po raz pierwszy Restaurant Week wychodzi poza Lublin. Na pierwszy ogień idzie Kazimierz Dolny i Nałęczów.

Akuku to bardzo malownicze miejsce. Esencja Kazimierza wpisana w restaurację.

Mocne i oryginalne menu. Łososia w niskiej temperaturze, ze śniegiem z maślanki i mchem z zielonego groszku zjem z przyjemnością. Pieczony brzuch wieprzowy z puree z kopru włoskiego i cebulą oddam mięsożercy. Tarta limonkowa w towarzystwie spopielonej skórki z jabłka jest dla mnie.

Bajgiel, Kazimierz Dolny

Na przekąskę są śledziki cackies (zabaweczki). To kawałki śledzia matias ze złocistą cebulką, smażoną na gęsim smalcu w zalewie miodowo-cytrynowej z bakaliami. Podane z macą i chałką własnego wypieku. Na drugie karp w sosie cytrynowym z puree ziemniaczanym. To filet z karpia, bejcowany w soku cytrynowym i świeżym koprze, smażony na oleju z dodatkiem masła. Podany z sosem beszamelowo-cytrynowym, ze świeżym pieprzem cytrynowym. Na deser jest piernik karotkowo-cynamonowy i kompot z jabłek.

Botanika, Kazimierz Dolny

Nowa restauracja, która narodziła się ze słynnej „Kuchnia i wino”. Na przystawkę humus z selera, czosnek, kminek, marynowany pomidor, pistacje, liście cebuli. Na drugie spaghetti z cukinii, pomidor, awokado, czosnek, kminek, liście jarmużu. Deser to lody tymiankowe.

Piękne menu wegetariańskie. Kolorowe. Świeże. Botanika to miejsce osobne na kulinarnej mapie regionu. Szacunek do jedzenia wpisany jest w filozofię miejsca.

Willa Filiks w Nałęczowie

Ostatni przystanek w naszej wędrówce to królestwo Agnieszki Filiks.

Na początek zupa serowo-grzybowa z serkiem tofu w czarnym sezamie i salsą pomidorowo-bazyliową. Agnieszka Filiks poda ją z francuską grzanką z czarnuszką oraz grzybkiem marynowanym. Drugie danie to Leniuchy po lubelsku, czyli gołąbki z kaszą gryczaną na musie borowikowym, konfitowane warzywa i chrust z batatów. Pączusie po lubelsku z twarogiem w cynamonie i cukrze podane z bezą i domowym sorbetem malinowo-bazyliowym to finał prawdziwej uczty.

Jak zarezerwować stolik Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na Konto Gościa lub zarejestrować nowe konto. Potem wybieramy miasto lub region, restaurację z trzydaniowym menu, dzień, godzinę i liczbę osób. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone Konto Gościa otrzymamy maila z potwierdzeniem rezerwacji
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Joanna Andruszak rozegrała świetne zawody
galeria

PGE MKS FunFloor pokonał Zagłębie Lubin

Jeżeli ktoś miał jeszcze wątpliwości, gdzie znajduje się stolica kobiecego szczypiorniaka w naszym kraju, to po czwartkowym wieczorze bez wahania powinien wskazać na Lublin. PGE MKS FunFloor pokonał KGHM Zagłębie 29:25.

Azoty Puławy pokonały Zepter KPR Legionowo 32:28

Azoty Puławy lepsze od Zepter KPR Legionowo

W spotkaniu otwierającym rywalizację w grupie spadkowej Azoty Puławy pokonały Zepter KPR Legionowo

W trzecim decydującym spotkaniu ChKS Chełm pokonał BKS Visłę Proline Bydgoszcz 3:1 i awansował do półfinału

ChKS po raz drugi pokonał BKS Visłę Bydgoszcz i awansował do półfinału play-off

W trzecim meczu ćwierćfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał BKS Visłę Proline Bydgoszcz 3:1. Tym samym chełmianie wygrali rywalizację 2-1 i awansowali do półfinału. Statuetka MVP trafiła do Mariusza Marcyniaka

Głosowanie w sprawie zmian w budżecie, w tym za przyznaniem 3 tys. zł dla BRK

Nabór wykluczał niektóre środowiska kobiet. Ale 3 tys. zł trafiło do Bialskiej Rady Kobiet

Bialska Rada Kobiet dostanie 3 tys. zł z budżetu miasta. Podczas głosowania w tej sprawie radna PiS przypomniała, że nabór do tego grona nie był demokratyczny.

Polski Instytut Sztuki Filmowej zasili budżet Krasnostawskiego Domu Kultury. Dzięki dotacji uda się kupić nowe fotele do sali widowiskowej.

Komfort dla widzów. Jest kasa na nowe fotele

Polski Instytut Sztuki Filmowej zasili budżet Krasnostawskiego Domu Kultury. Dzięki dotacji uda się kupić nowe fotele do sali widowiskowej.

Galeria Rzeźby prof. Mariana Koniecznego podlega Muzeum Zamojskiemu. Są w niej prezentowane prace artysty, autora tak znanych pomników jak np. Warszawskiej Nike, Pomnika Grunwaldzkiego w Krakowie, Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, ale również Jana Zamoyskiego w Zamościu. Przed budynkiem na os. Planty, niezależnie od wewnętrznej ekspozycji podziwiać można rzeźby Wisła, Macierzyństwo I i Macierzyństwo II

Fundacja z Krakowa wesprze lokalną galerię. To jedyne takie miejsce w Polsce

Po zawirowaniu z końca zeszłego roku, gdy pojawił się pomysł, by Galerię Rzeźby prof. Mariana Koniecznego umieścić w innej lokalizacji, sytuacja się unormowała. O przeprowadzce nie ma już mowy, natomiast krakowska fundacja zarządzana przez syna artysty właśnie podpisała z Muzeum Zamojskim porozumienie o współpracy.

Zmarł zasłużony mieszkaniec miasta. Burmistrz składa kondolencje rodzinie

Zmarł zasłużony mieszkaniec miasta. Burmistrz składa kondolencje rodzinie

Nie żyje Leszek Otręba, osoba zasłużona dla Hrubieszowa, wieloletni nauczyciel, sportowiec, działacz społeczny.

Wisła Puławy tuż przed świętami wygrała drugi mecz z rzędu

Wisła Puławy tuż przed świętami wygrała drugi mecz z rzędu

Jeszcze przed świętami Wielkanocnymi swój kolejny mecz ligowy rozegrała Wisła Puławy. Podopieczni trenera Macieja Tokarczyka w czwartek wygrali skromnie ze Skrą Częstochowa i zrobili kolejny krok w kierunku utrzymania

Second hand w PSZOK-u w Chełmie

Nowy second hand w Chełmie. Powstał w nietypowym miejscu

W Chełmie powstało miejsce, które łączy troskę o środowisko z praktycznym podejściem do codziennego życia. Na terenie Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych przy ul. Bieławin ruszył second hand – przestrzeń, gdzie mieszkańcy mogą zostawić niepotrzebne już rzeczy lub… zabrać coś dla siebie.

Uroczystość przekazania obowiązków w Brygadzie Wielonarodowej
ZDJĘCIA
galeria

Wielonarodowa Brygada ma nowego dowódcę

Płk Marcin Maj przejął dziś dowodzenie Litewsko-Polsko-Ukraińska Brygadą im. Wielkiego Hetmana Konstantego Ostrogskiego. Dowództwo formacji działa w Lublinie. Dotychczasowy dowódca, gen. bryg. Piotr Lisowski został przeniesiony do Zarządu Planowania Operacyjnego w Sztabie Generalnym WP.

Szymon Ziółkowski

Policjanci zatrzymali mistrza olimpijskiego. Sportowiec złożył zażalenie

Mistrz olimpijski w rzucie młotem Szymon Ziółkowski złożył zażalenie na zatrzymanie przez policję, do którego doszło 7 kwietnia. Funkcjonariusze interweniowali w domu lekkoatlety w Swarzędzu w związku z awanturą domową i nietrzeźwego przewieźli na komisariat.

Kontrowersje wokół nowych stawek za śmieci w Lublinie. Radny domaga się wyjaśnień

Kontrowersje wokół nowych stawek za śmieci w Lublinie. Radny domaga się wyjaśnień

Uchwała dotycząca nowych stawek opłat za wywóz śmieci i sposobu ich naliczania w Lublinie głosowana była w ubiegłym roku. Echa jej przyjęcia nie milkną jednak do dzisiaj. Nadchodzi bowiem dzień, w którym nowe zapisy zaczną obowiązywać. Do sprawy wrócił ponownie radny PiS Tomasz Gontarz.

Auto kontra łoś. Zwierzę nie przeżyło, samochód zmasakrowany

Auto kontra łoś. Zwierzę nie przeżyło, samochód zmasakrowany

Kierowca volkswagena nie miał szans z łosiem, który wybiegł mu na drogę. Zwierzę nie przeżyło zderzenia z autem.

Strucla na Wielkanoc? GIS ostrzega przed tym makiem

Strucla na Wielkanoc? GIS ostrzega przed tym makiem

Poziom alkaloidów opium w tym produkcie przekroczył najwyższy dopuszczalny. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo ostrzega przed spożywaniem i wykorzystywaniem w kuchni konkretnej partii maku.

Łączna kwota świadczeń w ramach 13. emerytury, którą ZUS wypłaci świadczeniobiorcom z Lubelszczyzny to ponad 805 mln zł

Emerytury 2025. Jaka waloryzacja i kiedy przelewy "trzynastek"

W kwietniu rozpoczęła się wypłata trzynastych emerytur, które w tym roku wynoszą 1878,91 zł brutto. Część świadczeniobiorców pieniądze ma już na koncie. ZUS wykonał dotąd trzy transze przelewów, pozostały jeszcze trzy. Wraz z nimi emeryci otrzymują wyliczenia dotyczące wysokości świadczeń.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium