Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 marca 2019 r.
16:12

Trzy damy lubelskiej kuchni i ich przepisy na oryginalne potrawy

Trzy damy lubelskiej kuchni. Trzy różne temperamenty. I trzy rodzaje fantastycznej kuchni. Każda z nich jest właścicielką restauracji. Na Dzień Kobiet postanowiły ugotować to, co najlepsze. Agnieszka Filiks polewkę ułańską, Katarzyna Ferańska krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą, a Dorota Otachel mostek cielęcy po staropolsku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Agnieszka Filiks

Kiedy w 2001 roku gotowała dla prezydentów Kuczmy i Kwaśniewskiego w Kazimierzu Dolnym, nawet nie przypuszczała, że w 2017 roku otworzy w Nałęczowie rodzinną restaurację i hotel. A na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli, jeden z najsłynniejszych historyków jedzenia, napisze o jej wielkim talencie.

Fascynuje ją kuchnia staropolska. Jej mistrzem jest prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, odkrywca i badacz staropolskiej kuchni. Fascynuje ją dawna kuchnia szlachecka i magnacka.

Polewka ułańska

Składniki: 1.5 l rosołu wołowego, 5 dag suszonych grzybów, 2 jaja ugotowane na twardo, 15 dag chleba razowego, 2 dag rodzynków, 8 dag cebuli, 2 łyżki masła, kieliszek czerwonego wina, natka pietruszki, sól i gałka muszkatołowa do smaku.

Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrajany w kostkę chleb, lekko zrumienić, zalać rosołem, dodać grzyby i opłukane rodzynki, chwilę pogotować. Dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku winem, solą i pieprzem. To jest przepis wyjściowy, każdy powinien nadać polewce ułańskiej autorski wyraz.

Juki ułańskie

Kolejna potrawa z ułańskim rodowodem. Jeszcze w czasach PRL podawano ją w lubelskich restauracjach, przyrządzając ze schabu lub indyka.

Składniki: 1 kg schabu, 50 dag mielonego mięsa (wieprzowina i wołowina), 40 dag grzybów świeżych (w zimie mrożonych), 4 cebule, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: schab umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż, rozklepać. Pokroić cebulę i grzyby. Podsmażyć na maśle. Połowę odłożyć na sos, połowę dodać do mielonego mięsa. Do farszu dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i rozłożyć go na schabie. Zwinąć mięso w roladę, oprószyć ulubionymi przyprawami, zawinąć w folię aluminiową i piec 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodać szklankę bulionu, zagęścić rumianą zasmażką z mąki. Pokroić roladę na ukos, polać sosem, podawać z zasmażanymi ziemniakami w ziołach i odrobiną bigosu. 

>>> Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Katarzyna Ferańska

Kiedy pojawiła się na Noworybnej 2, żeby urządzić „Ambaras”, nikt nie wierzył, że się uda. Po urodzeniu córeczki Wandy urządza „Ambaras na nowo”. Z nowym menu. Dojdą bajgle i śniadania.

Jej mała córeczka będzie jadła zupy w Ambarasie. I to jest najlepsza recenzja zdrowej, świeżej i sezonowej kuchni.
Wegetariański krem z pieczonej dyni z masłem orzechowym, śmietanką, serem cheddar

Składniki: pół upieczonej dyni piżmowej, 2 ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, pół szklanki słodkiej śmietanki, kilka łyżek masła orzechowego (bez oleju palmowego), 10 dag sera cheddar (może być także gouda, tylżycki, bursztyn, parmezan), 2 łyżki masła, bulion warzywny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, zielenina do dekoracji.

Wykonanie: wszystkie warzywa pokroić. Na maśle zesmażyć cebulę, dodać czosnek i seler naciowy, dusić kilka minut. Dodać ziemniaki, zalać bulionem, dodać upieczoną dynię, zblendować. Dodać masło orzechowe oraz śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Na talerzu posypać startym cheddarem i zieleniną.

Krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą

Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 łodygi selera naciowego, ćwiartka selera, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, pół kalarepki, 1 laska wanilii, pikantna oliwa do smaku, 15 dag wędzonego boczku, bulion, 2/3 szklanki śmietanki, zielenina.

Wykonanie: zesmażyć boczek na złoto. Wyciągnąć z garnka, zostawiając tłuszcz. Wrzucić cebulę, zesmażyć. Dodać czosnek oraz pokrojone warzywa. Zalać bulionem, zagotować, aż warzywa będą miękkie. Zblendować. Dodać laskę wanilii, ponownie zagotować często mieszając, żeby warzywa się nie posklejały. Dodać śmietankę, zasmażony boczek, przyprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować. Podawać z pikantną oliwą i zieleniną.

>>> Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Dorota Otachel

Robert Makłowicz zachwycił się pielmieni, które robi w restauracji „Old Pub”. W ostatnim odcinku „Kulinarnych rewolucji” Magda Gessler powiedziała, że Dorota to jej prawa ręka. Dziś jest właścicielką Old Pubu.

Najbardziej doświadczona z całej trójki, trzyma załogę (w tym panów) bardzo twardą ręką. Nie idzie na żadne kompromisy.

Mostek cielęcy po staropolsku

Aż wierzyć się nie chce, że w XVII wieku wykwintnym daniom z cielęciny towarzyszyły jadalne kasztany. Dorota Otachel odtworzyła potrawę, którą podawano na królewskich przyjęciach.

Składniki: 1.20 dag mostka, 40 dag jadalnych kasztanów, 40 dag grzybów, sól, pieprz. Na sos: 2 kostki masła, 2 główki czosnku, rozmaryn, 0, 5 l białego wina, 4 łyżki demi glace.

Wykonanie: Ugotować kasztany, dodać grzyby, zredukować, dodać 20 dag masła i 4 łyżki demi glace. Natarty solą i pieprzem mostek opiec na patelni grillowej. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z masłem, czosnkiem, rozmarynem i winem. - Wstawić do piekarnika, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - mówi Dorota Otachel. Przełożyć mięso na patelnię z kasztanami i grzybami, podlać sosem z pieczenia, zredukować. Na talerzu ozdobić grzybami i kasztanami.

Ravioli selerowe z łososiem w kremie kawiorowym

Składniki: 1 seler (bulwa), 2 duże plastry łososia wędzonego, pół małej puszeczki kawioru, 1 jajko. Na sos: 1 małe opakowanie śmietany, 50 g białego wina, kolendra, pieprz cytrynowy, sól, oliwa z oliwek.

Wykonanie: pokroić obranego selera w plastry i wrzucić na wrzątek, tak, żeby był al dente. Kiedy seler się studzi, posiekać łososia w kostkę, doprawić pieprzem cytrynowym. Podgrzać na patelni śmietanę, dolać wino, posolić, zredukować sos. Na plaster selera nakładać posiekanego łososia, brzegi selera smarować żółtkiem, nakładać drugi plaster selera, sklejać brzegi. Zanurzyć pierożek w mocno ubitym białku i smażyć na oliwie. Tuż przed podaniem do sosu dodać kawior i posiekaną kolendrę. I polać nim ravioli na talerzu.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Dworzec Lublin dostanie kolejną nagrodę?

Dworzec Lublin dostanie kolejną nagrodę?

Nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń komunikacyjna w sercu miasta ponownie znalazła się w centrum uwagi. Dworzec Metropolitalny w Lublinie, zaprojektowany przez renomowaną pracownię Tremend, został finalistą 14. edycji Nagrody Architektonicznej POLITYKI. Tym samym dołączył do grona pięciu najlepszych realizacji architektonicznych w Polsce za rok 2024.

Rafał Zwolak nagłośnił sprawę kierowanych pod jego adresem gróźb w mediach społecznościowych. I zapowiedział, że o wszystkich tego rodzaju sytuacjach będzie zawiadamiał organy ścigania

Kto groził prezydentowi? Prokuratura umorzyła śledztwo

Ktoś wysłał mail z informacją o bombie w ratuszu. Groził też prezydentowi Zamościa. Do sprawy zatrzymano nawet jedną osobę, ale ostatecznie kary nikt nie poniesie. Śledztwo zostało umorzone.

Ronda muszą poczekać na patronów

Nowe ronda jednak bez patronów. Święty i błogosławiony muszą poczekać

Patroni dla nowych rond podzielili bialską radę. Na ostatniej sesji nadano tylko nazwy dla alei przy moście i ronda przy ulicy Armii Krajowej.

Huczwa Tyszowce pokonała w środę BKS Bodaczów i święta Wielkanocne spędzi w dobrych nastrojach

Zamojska klasa okręgowa. Huczwa Tyszowce wygrała po raz drugi z rzędu

W środę rozpoczęła się 21. kolejka zamojskiej klasy okręgowej. W Tyszowcach tamtejsze Huczwa pokonała BKS Bodaczów, a w meczu dwóch zespołów z dołu tabeli Kryształ Werbkowice podzielił się punktami z Olimpią Miączyn

Rozwijaj swój biznes instalatorski z DEFRO – postaw na zaawansowane systemy grzewcze

Rozwijaj swój biznes instalatorski z DEFRO – postaw na zaawansowane systemy grzewcze

Nowoczesne technologie grzewcze to dziś nie tylko wygoda i ekologia, ale również wyznacznik profesjonalizmu firm instalatorskich. Coraz więcej inwestorów zwraca uwagę na efektywność energetyczną i koszty eksploatacji, szukając sprzętu, który będzie działał bezawaryjnie przez wiele lat. DEFRO, jako jeden z wiodących polskich producentów urządzeń grzewczych, wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom. Montowanie ich kotłów na pellet, kotłów gazowych, pomp ciepła czy rozwiązań hybrydowych to szansa dla instalatorów na wzmocnienie pozycji na lokalnym rynku i zbudowanie profesjonalnego wizerunku.

Zaginął mężczyzna. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Zaginął mężczyzna. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Policja z Biłgoraja prowadzi poszukiwania za 81-letnim mieszkańcem regionu.

Nadzór techniczny nad remontem mieszkania - kontrola jakości i ochrona interesów właścicieli

Nadzór techniczny nad remontem mieszkania - kontrola jakości i ochrona interesów właścicieli

Brak profesjonalnego nadzoru może prowadzić do znaczących błędów, wydłużenia czasu realizacji i dodatkowych kosztów finansowych. Aby uniknąć tych problemów, ważne jest, aby zaangażować wykwalifikowanego specjalistę, który zapewni nadzór nad wszystkimi etapami, od projektu do jego ukończenia.

Pierwszym przeciwnikiem Azotów Puławy w rywalizacji w grupie spadkowej będzie Zepter KPR Legionowo

Azoty Puławy zagrają z Zepter KPR Legionowo

Azoty Puławy rozpoczynają rywalizację w grupie spadkowej. Pierwszym rywalem podopiecznych Patryka Kuchczyńskiego będzie Zepter KPR Legionowo. Pierwszy gwizdek w puławskiej hali w czwartek o godzinie 20

Chciał uciec policjantom. Jazdę zakończył na słupie
WIDEO

Chciał uciec policjantom. Jazdę zakończył na słupie

43-letni mieszkaniec powiatu łukowskiego tak bardzo chciał uniknąć kontroli policyjnej, że ucieczkę przed radiowozem zakończył na słupie sygnalizacji świetlnej. Jak się okazało, miał powody do ucieczki.

W decydującym spotkaniu ćwierćfinałowym play-off w PLS 1. Lidze ChKS Chełm zagra z BKS Visłą Proline Bydgoszcz

ChKS Chełm powalczy o awans do półfinału play-off PLS 1. Ligi z BKS Visłą Proline Bydgoszcz

W trzecim spotkaniu ćwierćfinałowym play-off ChKS Chełm zmierzy się w czwartek o godzinie 18 z BKS Visłą Proline Bydgoszcz. Zwycięzca awansuje do najlepszej czwórki rozgrywek

Za dużo sałatki jarzynowej? Nie wyrzucaj, przynieś do Jadłodzielni

Za dużo sałatki jarzynowej? Nie wyrzucaj, przynieś do Jadłodzielni

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II przypomina, że na terenie uczelni działa jadłodzielnia, gdzie można przynieść nadwyżki jedzenia. I choć w święta kampus będzie nieczynny, to dostęp do lodówki będzie możliwy.

Od dziś nowe przepisy. Zakaz fotografowania infrastruktury krytycznej bez zezwolenia

Od dziś nowe przepisy. Zakaz fotografowania infrastruktury krytycznej bez zezwolenia

Od czwartku obowiązuje rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej zakazujące fotografowania obiektów wojskowych oraz infrastruktury krytycznej bez wcześniejszego zezwolenia. Za złamanie zakazu grozi grzywna lub areszt.

Tragedia na drodze. Życia 63-latki nie udało się uratować
galeria

Tragedia na drodze. Życia 63-latki nie udało się uratować

W środowy wieczór doszło do tragicznego wypadku w powiecie łukowskim. Pomimo podjętych czynności życia jednej z uczestniczek wypadku nie udało się uratować.

Zielony zakątek to niewielka przestrzeń na patio w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2

Tego jeszcze nie było. Powstał pierwszy w mieście ogród społeczny

Nie jest duży, ale cieszy. Mowa o "Zielonym zakątku" czyli pierwszym w Lublinie ogrodzie społecznym.

Konfederacja krytycznie o decyzji rady miasta. "Smutny obrazek i jeszcze bardziej smutne wnioski"

Konfederacja krytycznie o decyzji rady miasta. "Smutny obrazek i jeszcze bardziej smutne wnioski"

Nie trzeba było długo czekać na odpowiedź Konfederacji na decyzję radnych Zamościa, którzy we wtorek na sesji uchylili swoją uchwałę sprzed dwóch tygodni "w sprawie wyrażenia stanowiska w zakresie podjęcia działań zmierzających do zatrzymania napływu nielegalnych imigrantów i lokowania ich w województwie lubelskim". Głos prawicowej partii jest, jak można się domyślić, krytyczny.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium