Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 marca 2019 r.
16:12

Trzy damy lubelskiej kuchni i ich przepisy na oryginalne potrawy

Trzy damy lubelskiej kuchni. Trzy różne temperamenty. I trzy rodzaje fantastycznej kuchni. Każda z nich jest właścicielką restauracji. Na Dzień Kobiet postanowiły ugotować to, co najlepsze. Agnieszka Filiks polewkę ułańską, Katarzyna Ferańska krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą, a Dorota Otachel mostek cielęcy po staropolsku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Agnieszka Filiks

Kiedy w 2001 roku gotowała dla prezydentów Kuczmy i Kwaśniewskiego w Kazimierzu Dolnym, nawet nie przypuszczała, że w 2017 roku otworzy w Nałęczowie rodzinną restaurację i hotel. A na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli, jeden z najsłynniejszych historyków jedzenia, napisze o jej wielkim talencie.

Fascynuje ją kuchnia staropolska. Jej mistrzem jest prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, odkrywca i badacz staropolskiej kuchni. Fascynuje ją dawna kuchnia szlachecka i magnacka.

Polewka ułańska

Składniki: 1.5 l rosołu wołowego, 5 dag suszonych grzybów, 2 jaja ugotowane na twardo, 15 dag chleba razowego, 2 dag rodzynków, 8 dag cebuli, 2 łyżki masła, kieliszek czerwonego wina, natka pietruszki, sól i gałka muszkatołowa do smaku.

Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrajany w kostkę chleb, lekko zrumienić, zalać rosołem, dodać grzyby i opłukane rodzynki, chwilę pogotować. Dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku winem, solą i pieprzem. To jest przepis wyjściowy, każdy powinien nadać polewce ułańskiej autorski wyraz.

Juki ułańskie

Kolejna potrawa z ułańskim rodowodem. Jeszcze w czasach PRL podawano ją w lubelskich restauracjach, przyrządzając ze schabu lub indyka.

Składniki: 1 kg schabu, 50 dag mielonego mięsa (wieprzowina i wołowina), 40 dag grzybów świeżych (w zimie mrożonych), 4 cebule, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: schab umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż, rozklepać. Pokroić cebulę i grzyby. Podsmażyć na maśle. Połowę odłożyć na sos, połowę dodać do mielonego mięsa. Do farszu dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i rozłożyć go na schabie. Zwinąć mięso w roladę, oprószyć ulubionymi przyprawami, zawinąć w folię aluminiową i piec 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodać szklankę bulionu, zagęścić rumianą zasmażką z mąki. Pokroić roladę na ukos, polać sosem, podawać z zasmażanymi ziemniakami w ziołach i odrobiną bigosu. 

>>> Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Katarzyna Ferańska

Kiedy pojawiła się na Noworybnej 2, żeby urządzić „Ambaras”, nikt nie wierzył, że się uda. Po urodzeniu córeczki Wandy urządza „Ambaras na nowo”. Z nowym menu. Dojdą bajgle i śniadania.

Jej mała córeczka będzie jadła zupy w Ambarasie. I to jest najlepsza recenzja zdrowej, świeżej i sezonowej kuchni.
Wegetariański krem z pieczonej dyni z masłem orzechowym, śmietanką, serem cheddar

Składniki: pół upieczonej dyni piżmowej, 2 ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, pół szklanki słodkiej śmietanki, kilka łyżek masła orzechowego (bez oleju palmowego), 10 dag sera cheddar (może być także gouda, tylżycki, bursztyn, parmezan), 2 łyżki masła, bulion warzywny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, zielenina do dekoracji.

Wykonanie: wszystkie warzywa pokroić. Na maśle zesmażyć cebulę, dodać czosnek i seler naciowy, dusić kilka minut. Dodać ziemniaki, zalać bulionem, dodać upieczoną dynię, zblendować. Dodać masło orzechowe oraz śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Na talerzu posypać startym cheddarem i zieleniną.

Krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą

Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 łodygi selera naciowego, ćwiartka selera, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, pół kalarepki, 1 laska wanilii, pikantna oliwa do smaku, 15 dag wędzonego boczku, bulion, 2/3 szklanki śmietanki, zielenina.

Wykonanie: zesmażyć boczek na złoto. Wyciągnąć z garnka, zostawiając tłuszcz. Wrzucić cebulę, zesmażyć. Dodać czosnek oraz pokrojone warzywa. Zalać bulionem, zagotować, aż warzywa będą miękkie. Zblendować. Dodać laskę wanilii, ponownie zagotować często mieszając, żeby warzywa się nie posklejały. Dodać śmietankę, zasmażony boczek, przyprawić solą i pieprzem, ponownie zagotować. Podawać z pikantną oliwą i zieleniną.

>>> Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Dorota Otachel

Robert Makłowicz zachwycił się pielmieni, które robi w restauracji „Old Pub”. W ostatnim odcinku „Kulinarnych rewolucji” Magda Gessler powiedziała, że Dorota to jej prawa ręka. Dziś jest właścicielką Old Pubu.

Najbardziej doświadczona z całej trójki, trzyma załogę (w tym panów) bardzo twardą ręką. Nie idzie na żadne kompromisy.

Mostek cielęcy po staropolsku

Aż wierzyć się nie chce, że w XVII wieku wykwintnym daniom z cielęciny towarzyszyły jadalne kasztany. Dorota Otachel odtworzyła potrawę, którą podawano na królewskich przyjęciach.

Składniki: 1.20 dag mostka, 40 dag jadalnych kasztanów, 40 dag grzybów, sól, pieprz. Na sos: 2 kostki masła, 2 główki czosnku, rozmaryn, 0, 5 l białego wina, 4 łyżki demi glace.

Wykonanie: Ugotować kasztany, dodać grzyby, zredukować, dodać 20 dag masła i 4 łyżki demi glace. Natarty solą i pieprzem mostek opiec na patelni grillowej. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z masłem, czosnkiem, rozmarynem i winem. - Wstawić do piekarnika, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - mówi Dorota Otachel. Przełożyć mięso na patelnię z kasztanami i grzybami, podlać sosem z pieczenia, zredukować. Na talerzu ozdobić grzybami i kasztanami.

Ravioli selerowe z łososiem w kremie kawiorowym

Składniki: 1 seler (bulwa), 2 duże plastry łososia wędzonego, pół małej puszeczki kawioru, 1 jajko. Na sos: 1 małe opakowanie śmietany, 50 g białego wina, kolendra, pieprz cytrynowy, sól, oliwa z oliwek.

Wykonanie: pokroić obranego selera w plastry i wrzucić na wrzątek, tak, żeby był al dente. Kiedy seler się studzi, posiekać łososia w kostkę, doprawić pieprzem cytrynowym. Podgrzać na patelni śmietanę, dolać wino, posolić, zredukować sos. Na plaster selera nakładać posiekanego łososia, brzegi selera smarować żółtkiem, nakładać drugi plaster selera, sklejać brzegi. Zanurzyć pierożek w mocno ubitym białku i smażyć na oliwie. Tuż przed podaniem do sosu dodać kawior i posiekaną kolendrę. I polać nim ravioli na talerzu.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Daria Szynkaruk zdobyła 6 bramek

PGE MKS FunFloor Lublin rozpoczął rundę finałową od pewnego zwycięstwa

Faworyt piątkowego starcia w hali Globus był bardzo wyraźny. PGE MKS FunFloor to aktualny wicelider rozgrywek. Start wprawdzie był tuż za podium, to jednak strata do czołowej trójki była bardzo wyraźna.

Budowa drogi ekspresowej S19
wideo
galeria
film

Postępy na budowie drogi ekspresowej Lublin-Lubartów [zdjęcia,wideo]

Wraz z nadchodzącą wiosną rośnie zakres prac na budowie długo oczekiwanego odcinka drogi ekspresowej S19 pomiędzy Lublinem i Lubartowem. Obecnie trwają roboty ziemne, a stara jezdnia pomiędzy Leonowem i Ciecierzynem zaczęła znikać.

Chełmianka była o włos od wygranej w Białej Podlaskiej

Gol w ostatniej akcji meczu, Podlasie uratowało punkt w derbach z Chełmianką

Słaba pierwsza połowa i nieco lepsza druga. Tak w dużym skrócie można opisać derby pomiędzy Podlasiem, a Chełmianką. Goście prowadzili 1:0 aż do… 96 minuty. W ostatniej akcji meczu drużyna Artura Renkowskiego doprowadziła jednak do remisu.

Mariusz Marek to doświadczony nauczyciel klas mundurowych w Zespole Szkół nr 3 im. M. Dąbrowskiej w Puławach oraz instruktor strzelectwa sportowego
rozmowa

Kamasze dla chętnych, czyli czego uczyć przyszłych rezerwistów

Jakie powinny być najważniejsze elementy szkolenia wojskowego obywateli, o współczesnych zagrożeniach bezpieczeństwa i wyzwaniach, jakie mogą stanąć przed naszym społeczeństwem w przyszłości – o tym rozmawiamy z nauczycielem klas mundurowych oraz instruktorem strzelectwa z Puław, Mariuszem Markiem.

Ciężarówka w rowie. Obcokrajowiec zasnął za kierownicą

Ciężarówka w rowie. Obcokrajowiec zasnął za kierownicą

Dzisiaj na drodze krajowej nr 82 w Wytycznie w powiecie włodawskim doszło do groźnie wyglądającego zdarzenia. TIR nagle zjechał z drogi i przewrócił się na bok. Kierowca był trzeźwy.

Ogłoszenie współpracy MKS Lublin z PGE miało miejsce podczas piątkowej konferencji prasowej

Lubelskie szczypiornistki mają nowego sponsora strategicznego. Została nim firma PGE

Pierwszy występ pod nowym szyldem, PGE MKS FunFloor Lublin, miał miejsce w piątkowym spotkaniu z Energą Start Elbląg. Firma PGE to znany mecenas polskiego sportu. Z jego wsparcia korzystają chociażby koszykarze PGE Start Lublin.

Tancerze wystąpią w Domu Chemika
taniec

Kujawiaki, krakowiaki i oberki. Tancerze z całego kraju powalczą o laury w Puławach

W sobotę i niedzielę Puławy będą stolicą polskich tańców narodowych. W konkursie"O Pierścień Księżnej Izabeli" wystąpią 163 pary z 27 ośrodków w całym kraju, w tym gospodarze reprezentujący Zespół Pieśni i Tańca "Powiśle".

Sobiborski Park Krajobrazowy zajmuje obszar 100 kilometrów kw, obejmując swoim zasięgiem gminy: Hańsk, Włodawa i Wola Uhruska. Obsza ten zamieszkują m.in. żółw błotny, bocian czarny i bielik
przyroda

Szansa na nowy park narodowy na Lubelszczyźnie

Lasy Sobiborskie, jeden z najcenniejszych przyrodniczo obszarów w Polsce, mogą stać się nowym parkiem narodowym. Przyrodnicy zaprezentowali wstępną koncepcję ochrony tego unikatowego ekosystemu i zapraszają mieszkańców oraz samorządy do udziału w konsultacjach.

Górniczki mają ostatnio sporo powodów do radości

W sobotę piłkarki GKS Górnik Łęczna podejmą UKS SMS Łódź

GKS Górnik Łęczna na razie kapitalnie prezentuje się w rundzie wiosennej. Łęcznianki w trzech ligowych spotkaniach zdobyły komplet punktów. 6 „oczek” jest zasługą Mai Osińskiej, która prowadziła zespół w dwóch pierwszych kolejkach, a jeden triumf to zasługa Artura Bożyka, który przejął zespół w minionym tygodniu.

Zdjęcie ilustracyjne
Świdnik

W Świdniku będzie jaśniej i taniej. Ponad 800 lamp do wymiany

400 latarni i 885 lamp oświetleniowych w mieście zostanie wymienionych na energooszczędne. Urząd Miasta w Świdniku ogłosił już przetarg.

Orlęta Łuków zapowiadają wiosną walkę o IV ligę

Startuje bialska okręgówka, W Łukowie czekają na IV ligę

Orlęta Łuków powinny nadawać ton wydarzeniom w rundzie rewanżowej. Równie ciekawie będzie w dole tabeli, gdzie niepewnych ligowej przyszłości jest aż pięć drużyn

Na wniosek obrońcy oskarżonego sędzia wyraził zgodę na wyłączenie jawności rozprawy

Prokurator częstował ciastkami z marihuaną – właśnie ruszył jego proces

Przed Sądem Rejonowym w Lublinie rozpoczął się proces Bartosza F. – prokuratora z Wrocławia. Grozi mu więzienie za podanie kobiecie narkotyku.

Nowy parking przy Szmaragdowej coraz bliżej. Sześciu chętnych do budowy

Nowy parking przy Szmaragdowej coraz bliżej. Sześciu chętnych do budowy

Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego planuje budowę parkingu przy ulicy Szmaragdowej 16. W przetargu wpłynęło sześć ofert, a najniższa opiewa na 151 tys. zł.

Sebastian Kozdrój jest trenerem MKS Ruch Ryki

Ruch Ryki, a może ktoś inny wygra lubelską klasę okręgową?

Grono kandydatów do awansu jest bardzo szerokie, ale po zakończeniu sezonu w pełni szczęśliwy będzie tylko jeden zespół. Zimę na fotelu lidera spędził MKS Ruch Ryki. Podopieczni Sebastiana Kozdroja jesienią zgromadzili 36 pkt i mają zaledwie dwa punkty przewagi nad grupą pościgową

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Nieznany sprawca zaatakował pracownika kantoru w galerii handlowej. Policja prosi o pomoc w jego poszukiwaniach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium