Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Ojciec Tomasz Dostatni z przy fotografii o. Jana Góry. To fragment wystawy w krużgankach Dominikanów poświęconej zmarłemu dwa lata temu duszpasterzowi z Jamnej.

"Bóg stworzył różnych ludzi. Mają prawo do różnych poglądów"

Rozmowa z dominikaninem Tomaszem Dostatnim OP

Maciej Borucki, szef kuchni restauracji Czarcia Łapa
film

Tradycja i rodzina. Świąteczne przepisy od Macieja Boruckiego

Śledź w czarnej porzeczce i jesiotr z grilla na Wigilię, indyk w chrzanie z kaszą i żurawiną na świąteczny obiad. To propozycja Macieja Boruckiego, jednego z najlepszych szefów kuchni w Lublinie. Z jego autorskimi przepisami część bożonarodzeniowych dań możecie przyrządzić jeszcze ciekawiej.

Andrzej Cygan, Katarzyna Ferańska i Mateusz Ciołko
Lubelskie Ekstra
film

Przy świątecznym stole. Przepisy szefów kuchni na świąteczne potrawy

Podczas Wigilii dzielimy się opłatkiem i jedzeniem. A szefowie kuchni z Lublina i regionu dzielą się z Wami swoimi przepisami na świąteczne potrawy.

JAROSŁAW DUMANOWSKI
dr hab., profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w Instytucie Historii i Archiwistyki UMK, pracuje także w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Wybitny znawca kuchni staropolskiej, wydawca najstarszych polskich książek kucharskich. Razem z szefami kuchni rekonstruuje dawne potrawy
galeria

Staropolskie przepisy na wigilijny stół. Historyk: Ryby były polską specjalnością

Wpiszmy polską wigilię na listę UNESCO - apeluje historyk Jarosław Dumanowski. Według wybitnego badacza kuchni staropolskiej najstarszym daniem na dzisiejszej wigilii jest kutia. Najciekawsze są zupy. Najbardziej intrygujący smak mają ryby. Do czego warto dziś powrócić? Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik

Barszcz z uszkami. Zobacz prosty przepis

Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej na wigilijny stół szykuje tradycyjne dzwonka z karpia smażone na oleju. - W tym roku zrobię do karpia borowiki duszone w śmietanie. Wcześniej podam śledzie na kilka sposobów

Jeśli nie karp to co? Przepisy wigilijne na rybne dania

Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Choć karp z lubelskich stawów nie ma sobie równych i smażony karp w chrupiącej panierce musi być, to warto przygotować na święta także inne ryby.

"Hindełe, siostra Sztukmistrza". Premiera w Teatrze Osterwy
Zdjęcia
16 grudnia 2017, 19:00
galeria

"Hindełe, siostra Sztukmistrza". Premiera w Teatrze Osterwy

W sobotę 16 września w Teatrze Osterwy zobaczymy premierę spektaklu o Hindełe, siostrze noblisty, Izaaka Baszewisa Singera. W głównej roli Nina Skołuba-Uryga, jedna z najlepszych aktorek lubelskiej sceny. Bardzo malarskie widowisko reżyseruje Paweł Passini.

Schabowy z wolnej Puławianki
galeria

Schabowy z wolnej Puławianki

Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych

Elżbieta Depta
galeria

Gołębie serce i odwet na kocie. "Dziób w dziób" w Teatrze Andersena

Rozmowa z Elżbietą Deptą, reżyserem premierowego spektaklu „Dziób w dziób” w Teatrze Andersena.

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.